Uudised
21. august 1997, 00:00

Tuletõrje loobus Tondiraba kustutamisest

PEETER VÕSA

Eile arutas Tallinna linnavalitsus Tondiraba saatust, kuna linna tuletõrje- ja päästeametil pole rahanappuse tõttu võimalik Lasnamäel asuvat tühermaad kustutamas käia.

"Esiteks neelab tossava tühermaa kustutamine hulga raha meie niigi napist eelarvest ja teiseks on raskete päästemasinatega sinna kehv juurde pääseda," ütles Tallinna tuletõrje- ja päästeameti asedirektor Karli Sassi. "Teed puuduvad ja üle tühermaa on voolikuliinide vedamine raske, mingist esmaste vahenditega kustutamisest ei saa samuti juttugi olla, sest pahatihti põleb turvas maa all ja seda saab siiski vaid veega kustutada."

Eile langetas linnavalitsus põhimõttelise otsuse eraldada raha Tondiraba kustutajale linna reservfondist.

Linnavalitsus kohustas Lasnamäe linnaosa vanemat tänaseks otsima firma, kes oleks võimeline vastutama tuleohutuse eest Tondirabas. Juhul kui linnaosa vanem mõnd odavamat lahendust ei leia, asub homsest tuleohutusjärelevalvet teostama ja tuld Tondirabas kustutama Tallinna eriautobaas.

Ka linna tuletõrje on valmis rabas tuld kustutama, kui spetsiaalselt selleks raha eraldatakse. "Küll me siis leiaksime mehed, kes oma vabast ajast Tondiraba kustutades lisa teenida tahaksid," märkis Sassi. "Oleks ju mõeldav ühe paakauto eraldamine spetsiaalselt raba kustutamiseks, aga mehed on raba kustutamisest väsinud."

Kui tuletõrje oma põhijõududega pidevalt rabas tossavaid tulekoldeid kustutamas käiks, väheneks kohe muudesse linna osadesse väljasõitude operatiivsus. Kuna tuletõrje esmane ülesanne on inimelude päästmine, siis pole lihtsalt mõeldav seada raba kustutades ohtu teiste piirkondade elanikke.

Lasnamäe linnaosa valitsusega on varemgi arutatud, kuidas oleks võimalik raba süütajate eest kaitsta. Tondiraba põlemine ei kujuta endast kuigi suurt ohtu linnale, samas aga põleb see pidevalt, kuna Lasnamäe lastel on seal saanud tavaks lõkkeõhtuid korraldada.

Tondiraba on kunagine meteoriidi langemise kraater ning enne Lasnamäe ehitamist oli tegemist tõepoolest rabaga. Praeguseks pole rabast enam jälgegi ning kuiv turbapinnas võtab kergesti tuld. Sannikovi maad meenutavale alale on veetud hulganisti ehitusprahti ning prügi. Poisikesed käivad seda põletamas igal suvel. Kaks kuud aastas põleb raba iga päev.