Aastaaeg  » Kevad

Mooni-martsipanikook

Keskmine hinne: 3.61 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Külluslikku maitseelamust pakkuv mooni-martsipani kook on mandlirohke, kui kasutad kvaliteetset martsipani, ja pehme kreemise täidisega. Mooniseemneid on ka lopsakasse täidisesse südamega lisatud.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Valmista muretainas. Sega jahu suhkru ja soolaga. Haki külmkapikülm või kuubikuteks ja näpi kuivainete sisse. Kui segu on juba purune ehk või hakkab jahuga ühilduma, lisa munakollased ning näpi kiirelt ühtlaseks massiks. Mässi kilekotti ja pane tunnikeseks külmkappi ootele.
2. Rulli tainas lahti ja kata sellega 24 cm-se läbimõõduga koogivormi põhi ja servad. Pane pooleks tunniks külmkappi ootele. Kata tainas küpsetuspaberi ja küpsetusubadega ning eelküpseta 200-kraadises ahjus 12 minutit. Eemalda küpsetusoad ja -paber ning küpseta veel umbes 5 minutit, kuni tainas on kuldpruunikas.
3. Rulli martsipan 24 cm läbimõõduga kettaks. Pane potti mooniseemned, 4 dl piima, või, suhkur ja manna. Sega teises kausikeses tärklis 0,5 dl piimaga. Kuumuta mooniseemnete-piima segu keemiseni, pidevalt segades. Nirista sisse tärklisemass ja kuumuta madalal kuumusel kuniks see pakseneb. Sega hoolega, et tükke ei tekiks. Jäta ootele. Kui segu on ca 50 kraadini jahtunud, lisa lahtiklopitud muna ja sega segamini.
4. Kata eelküpsetatud tainapõhi martsipanikettaga. Kalla peale täidis, see on üsna vedel. Pane 175-kraadisesse ahju 45 minutiks küpsema.
5. Vahusta munavalged tuhksuhkruga tugevaks massiks. Tõsta õhuke kiht küpsenud koogile ja pane veel 10 minutiks ahju küpsema. Enne söömist jahuta täielikult. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Lyndelle 17.veeb 2014 07:58
With the bases loaded you struck us out with that anwers!
maris 06.sept 2013 15:30
Tegin ja täna teen teist korda uuesti..sööjatele maitses ja ise jäin ka väga rahule, Olen teinud taolist samuti sidrunitäidisega, ka see tuli väga hea..
triinu 27.mai 2013 14:11
Pole ise veel jõudnud retsepti katsetada, aga selle kõva koogipõhja osas... mulle tundub, et jahu on selles retseptis põhja sees kuidagi väga palju. Samalaadseid põhjasid on 140-150g jahuga ka edukalt tehtud. Kindlasti sõltub ka jahust, erinevad jahud käituvad erinevalt. Samuti küpsetamistempera-
tuur võis äkki liiga kõrge olla. Pöördõhuga ahjus tuleb 10-20 kraadi madalam temperatuur panna kui retseptis näidatud.
Mememe! 07.apr 2013 13:48
Hullult maitsev tuli ja ma teeks seda kindlasti veel, aga mul tuli koogipõhi nii kõva, et sellega oleks võinud kellelegi muhu pähe lüüa. Kahvel igatahes keeldus sellest läbi minemast :) Kas kellelgi on ideid, mis juhtus?
Triin 05.apr 2013 10:45
Täitsa huvitav kook, aga minu meelest natuke liiga magus, nagu ka retseptist näha, siis suhkrut on ikka igas osas. Retspeti järgi pidi täidis olema üsna vedel, kuid mul tuli just väga paks, mis ei olnud eriline üllatus, kuna täisises oli ju manna ja kartulitärklis. -
Lõppkokkuvõttes söödav!
1