Argitoidud

Mamma võirullid

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Tuuli Mathisen
Minu vanaema ehk mamma oli sõjaeelse kodumajanduskooli kasvatusega armas ja hea inimene, kelle juurde maale oli ikka hea reedeõhtuti pooleneljase bussiga linnamüra seest eemale sõita. Mammal ei olnud telefoni, seega ei teadnud ta kunagi, kas mõni lapselaps on tulemas või mitte. Vaatamata sellele võisid olla kindel, et kui Toominga peatuses bussist maha tulid ja umbes kilomeeter maad metsateed mööda Kingu talu poole astusid, istus mamma akna all ja ootas sind. Laual oli alati suur vaagnatäis värskeid võirulle. Selle avastuseni, et need võirullid olid meie jaoks valmis ka nendel kordadel, kui me pooleneljase bussiga ei tulnud, jõudsin alles siis, kui olin suureks kasvanud.
Valmistusaeg: üle 60 min
Soojenda piim käesoojaks ja lahusta pärm piimas. Kuivpärmi kasutades sega see jahuga ning lisa ka koos jahuga. Lisa sool ja suhkur (kardemon). Sega hulka umbes pool jahukogusest, kuni tulemuseks on ühtlane kissellitaoline tainas. Puista pidevalt sõtkudes osade kaupa juurde ülejäänud jahu, kuid jäta 1–2 dl alles ning lisa see alles pärast või lisamist tainasse. Sõtku juurde toasoe või ja jätka sõtkumist seni, kuni või on ühtlaselt tainaga segunenud. Viimasena sõtku juurde ülejäänud jahu ja jälgi taina paksust – võib-olla ei olegi kogu jahu vaja. Tainas peab olema parajalt pehme, samas piisavalt paks, et kannataks laiali rullida. Kata tainakauss kas räti või kilega ning lase kerkida soojas kohas, kuni maht on kahekordistunud. Samal ajal valmista täidis. Hõõru toasoe või suhkruga segamini. Sõtku kerkinud tainast ettevaatlikult õhumullid välja ning rulli tainas laual lahti. Taina paksus peaks jääma 0,5–0,7 cm. Määri täidis tainale jakeera rulli. Lõika 1,5 cm paksused rullid, aseta need ahjuplaadile ja lase veel vähemalt 0,5 tundi kerkida. Küpseta 225-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni saiad hakkavad kergelt pruunistuma. Maitseb kõige paremini sidruniga teega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siggggi 02.aug 2012 21:58
Vaga vaga maitsvad tulid.
Siggggi 11.juuli 2012 20:49
Sissejuhatav osa oli nii liigutav, et ajas pisara silma. Kindlasti teen oma pisikesele. Siis annan ka hinde.
Ketu 16.dets 2011 21:17
5 punkti ka
Ketu 16.dets 2011 21:17
Ülihead =) viivad keele alla .
maia 20.nov 2011 14:23
Veel lisas minu vanaema sinna kohupiima mis tegid need rullid väga heaks .seekäis nagu eelmisel koogiga ainult ta segas vanilje kohupiimaja natuke ka mannat ja laotas öhukese kihina taignale keeras rulli ja siis löikas 3sm laiused rullid mis alt poolt veidi kokku surus ladus pannile ja ahju -see oli laupäevane töö köigepealt leib ahjus ja pärasseda saiad .kui köik valge rätiku all valmis siis peale sauna piimaga oi kui maitsev oli .aasta oli 1957
... 19.nov 2011 17:29
Niiiii armas..., vanaemade pirukad olid PARIMAD!
1