Argitoidud

Põhipuljong

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Suur kokaraamat
Puljongikontsentraat, mis sobib nii suppide kui ka ühepajatoitude aluseks. Antud ainetest tuleb u 3 l puljongit. Valmistamisaeg 6-7 tundi.
Valmistusaeg: üle 60 min

Loputa külma veega vasika- ja loomakoot ning kana. Tükelda kana. Aseta lihatükid potti, mille põhjas on traatvõre, sest nii ei hakka liha poti põhja külge kinni. Kalla peale nii palju vett, et kõik koostisained oleksid kaetud. Keeda tasasel tulel kaanega kaetult u 1 tund. Aeg-ajalt riisu vaht lusika või vahukulbiga ning lisa külma vett. Puhasta ja pese porgandid, petersellijuur, porrud ja juurseller. Seo lehtseller, petersell ja tüümian kimpu ning pane potti koos loorberilehe ja kooritud küüslauguküünega. Pese koorimata sibulad ja torka kummassegi 1 nelgitera. Pane sibul koos teiste köögiviljadega potti. Aja puljong väikesel kuumusel veelkord keema. Potikaas pane peale nii, et natuke auru pääseks välja. Lase 5-6 tundi vaikselt haududa. Pärast keetmist kurna puljong läbi linase või puuvillase riidega kaetud sõela, et tahked ained jääksid sinna pidama. Lisa leem koos hakitud köögiviljaga supile ja maitsesta soovikohaselt. Antud retseptist saab 3 l puljongiekstrakti, mida tavaliselt korraga vaja ei lähe. Tavaliselt arvestatakse ühe inimese kohta u 1/4 liitrit. Antud retseptist veel nii palju, et sellist kogust aineid on vaja tõeliselt tugeva ja hea leeme valmistamiseks. Valmis leem seisab külmkapis u 3-5 päeva. Soovitav on külmutada järelejäänud leent 1 liitriste portsjonite kaupa. Liha ja kalapuljongile ei lisata valmistamise ajal soola ja vürtse, ka mitte enne külmutamist. Soolaga maitsestatud puljong muutub keetmisel ja külmutamisel veelgi soolasemaks. Maitsesta leem alles söögitegemise käigus.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa