Argitoidud

Karjala pirukad kartuli-pohlatäidisega

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Parimad kodused pirukad Autor: Tiina Lebane
Karjala piruka tainas peab traditsiooniliselt sisaldama võrdses koguses nisu- ja rukkijahu. Täidiseks võib kasutada nii riisi- kui kartuliputru. Maitsestades kartulimassi pohlamoosiga, saad magushapu täidisega pirukad, mida söö kindlasti soojalt. Pisikese patustamisena tõsta peale ka võikilluke! Pirukad sobivad hästi sügavkülmutamiseks. Täidise võid varem valmis teha, siis läheb pirukate küpsetamine nobedamini.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Keeduvett ära valades jäta pisut vett potti alles, siis on kergem kartuleid puruks tampida. Sega purustatud kartulite hulka rukkijahu ja lase 2‒3 tundi toasoojas paisuda. Seejärel lisa pohlamoos ja sool ning terved pohlad.

2. Taina valmistamiseks sega kokku soe vesi ja sulavõi ning lahusta selles pärm. Lisa sool ja nisujahu ning seejärel osade kaupa ka rukkijahu. Sega tainas ühtlaseks ja lase soojas kohas rätiku all umbes 30 minutit kerkida.

3. Rulli tainas kergelt jahuga ülepuistatud tööpinnal õhukeseks, lõika sellest 10‒11 cm läbimõõduga kettad ja vormi sõrmede abil ovaalseks. Aseta iga ketta keskele täidist, tõsta servad täidise kohale ja pigista väikeste krousidena kokku. Küpseta pirukaid eelsoojendatud 225-kraadises ahjus 20‒25 minutit. Serveeri soojalt.

Kogus 26 tükki.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
sosh 11.märts 2015 18:57
Kindlasti väga maitsvad pirukad, aga Karjala pirukad nad küll pole. Karjala pirukate tainas ei sisalda võrdse koguses nisu- ja rukkijahu, rääkimata pärmist ja võist. Karjala pirukad tehakse konkreetse retsepti järgi ja nimelt sellepärast need pirukad on traditsioonilse-
d. Aga siin õige retsept: TAI-
NAS 2 dl vett
1 tl soola 4,5 dl rukkijahu
1-2 dl nisujahu (nisujahu lisatakse taigna koostumuse reguleerimiseks. Nisujahu kogus oleneb sellest milline rukkijahu on, kas peen või kargem).
 RIISITÄI-
DIS: 2 dl vett
2 dl pudruriisi
1 l piima
1 tl soola (maitse järgi)
+
1 muna 0,5-1 dl piima
 Pirukate kastmiseks: 0,7 l keeva vett 200 g võid või margariini Kui pirukaid kasta ei taha, siis pealt määrimiseks: 2 dl keeva vett ja 50 g võid Alusta protsess pudru tegemisega. PUDRU: Lase vesi keema, lisa riis ja keeda kuni vesi on ära imendunud. Kalla peale piim, lisa sool ja kuumenda keemiseni. Keera temperatuur maha ja jäta puder hauduma. Aega läheb umbes 40-50 min. Jahuta pudru. (Pudru on soovitav teha eelmisel päeval, sest see peab olema pirukate jaoks külm ja tahenenud.) Enne kui tainast hakkad tegema, löö jahtunud pudru sisse üks muna ja lisa sorts piima. Pudru paksust reguleeri piimaga, see peaks tulema sama kui oli kuumalt. Maitse kas soola on piisavalt. (Kanamuna lisamine on tähtis, sest muidu läheb pudru ahjus piruka peal keema.) TAINAS: Kui teed taigna kaussi, siis alusta veest, lisa sool, siis rukkijahu ja lõpuks nisujahu. Tee tainast vorst, jaga see 25 tükiks ja tükkidest veereta pallid (tasased kogused saab lahti rullitud taignasta võtta ka klaasiga). Tööta kiiresti või pane taignapallid näiteks klaaskausi alla, et nad ära ei kuivuks. Taigna rullimine käib ohtra rukkijahu sees ja seda pannakse lauale kogu aeg juurde. Piruka põhjad rullitakse u.1mm paksuseks ja Ø 15 cm. Lahtirullitud pirukapõhjade vahele pane rukkijahu ja lao nad teineteise peale ootama kuni kõik põhjad on valmis. Siis lao pirukapõhjad lauale lahti, pane täide peale, keera tainas kahest küljest täite peale ja näpista piruka servad kortsu. Täidet läheb ühe piruka kohta umbes 1 spl. (Lusikat võid hoida veeklaasis, pudru ei jää siis lusikasse kinni nii palju,) Kogu pirukategemise tehnikat vaata siit: http://youtu.be/qcfS-
sxLAS8c
(Pane tähele kuidas nad videoklipis tainast rullides seda peoga keeravad, et põhi tasaselt ümar tuleks.) Küpseta ahjuplaadil 300 °C, 12-15 min kuni pirukad hakkavad pruunistuma. Kui sul on uus pliit, siis ahi võtab ilmselt ainult 275 °C välja. Karjalapirukad vajavad kõrget kuumust, aga 275 °C õnnestub ka kui küpsetamise aega pikendada. (Ps. nende küpsetamisel usalda nina, mitte silmi!) Kui oled pirukad ahju pannud, sega kokku või ja kuum/keev vesi. Kui pirukad on ahjust tulnud kasta nad korraks või-vee sisse ja pane rätikuga kaetud küpsetuspaberi alla tahenema. Valmis. Kõige paremad on pirukad soojalt munavõiga. Ka maitsevad nad hästi sulatatud juustu, singi ja kurgi-sinepisalati kattega. Karjala pirukad säilivad ideaalselt külmutatuna ja neid tasub teha alati suurtes kogustes korraga. Head küpsetamist!
1