Argitoidud

Rabarberi-mandlikook

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Mandlirohke, kreemise täidisega kook värske rabarbriga.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Sega nisujahu suhkru ja soolaga. Tükelda külmkapikülm või peeneks ja näpi jahuseks. Lisa munakollased ja sega käte vahel ühtlaseks tainaks. Kui tainas tuleb liiga pude, lisa 1 sl külma vett. Suru tainapall lapikuks, mässi kilesse ja pane paariks tunniks külmkappi ootele.
2. Rulli tainas lahti, vooderda 24 cm-se madalate servadega koogivormi põhi ja servad. Tee kahvliga augud põhja sisse ja pane veel pooleks tunniks külmkappi ootele. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Kata koogipõhi küpsetuspaberi ja selle peale kallatud küpsetusubadega ning küpseta koogipõhja 200-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda küpsetusoad ja nende all olnud küpsetuspaber ning jätka küpsetamist, kuni koogipõhi on kergelt pruunikas.
3. Pese rabarbrivarred, tükelda. Sega 2 sl suhkruga ja jäta kaussi ootele.
4. Täidiseks sega kokku mandlijahu (kui mandlijahu puudub, jahvata köögikombainis peeneks kas mandlilaastud või kooritud mandlid), toasoe või, 1 dl suhkur ja munakollased. Määri see eelküpsetatud põhjale ning tõsta peale rabarbritükid. (Mahl jäta koogi juures kasutamata). Küpseta 175-kraadises ahjus 25-30 minutit kuniks kook on pealt kuldpruun. Enne serveerimist raputa üle tuhksuhkruga.

KOORITUD MANDLEID TEE NII: Kalla mandlitele peale keev vesi ja jäta mandlid pooleks minutiks likku. Eemalda seejärel koored.
  
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Eva 01.juuni 2013 12:02
Rabarbrit panna nii palju, et koogipõhi oleks mõõdukalt kaetud (vt fotot). Mandlid võib tõesti ka koorimata jätta, maitse tuleb pisut "tahumatum".
Siiri Kirikal 27.mai 2013 10:52
Retseptis antud tükilised kogused on kõik nö keskmised, seega ka rabarberivarte all on mõeldud kolme keskmist vart. Vanilliessentsi asemel võib kasutada ka vanillsuhkrut, ehk siis seda, mida käepärast kapis juhtub olema - selle väljavahetamine väga täidise tekstuuri ei muudaks. Pipale: mandlikoor iseenenesest ei tee hullu midagi, aga ega see juurde ka midagi ei anna.
Ireth 26.mai 2013 21:54
Totaalne ebaõnnestumine. 3 vart on väga lai mõiste (kas peenikesed või paksemad?!) - pigem sooviks grammides kogust. Retseptis puudus kommentaar, kus kasutada vanilliessentsi (loogiline, et möksi segamisel, kuid siiski olgem täpsed!). Tõenäoli-
selt ebaõnnestus kook just seetõttu, et panin liiga palju rabarberit. Maitse poolest (nii palju kui kõrbemata koogist proovida sai) on ta täitsa hea.
Pipa 26.mai 2013 11:26
Kas keegi seletaks, miks peavad mandlid ilmtingimata kooritud olema?
Mimm 23.mai 2013 08:47
Väga maitsev kook. Ei jõudnud äragi jahtuda, kui kõik juba otsas oli.
1