Uudiskiri Instagram Facebook
 
Argitoidud

Karamelline õunakook

Argitoidud

Karamelline õunakook

Pille Enden Kodukiri
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Karamell annab küpsetisele kergelt mõrkja maitse, nii et pirukas ei jää liiga magus.

üle 60 min

Ettevalmistus 50 min + külmkapis 30 min + ahjus 55 min

Retsept
PÕHI
3 dl Nisujahu
3 sl Tuhksuhkur
Sool
75 g Või
1 tk Muna
TÄIDIS
2 dl Demerara suhkur
800 g Õun (hapu sort)
2 sl Brändi
2.5 dl Rõõsk koor 35%
4 tk Munakollane
1. Sega jahu, tuhksuhkur ja sool. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Löö hulka muna ja sega läbi. Pane tainas toidukilesse keeratuna vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Seejärel suru 23–24 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Kata fooliumiga, millele aseta raskus. Küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit, siis eemalda foolium ja küpseta veel 5 minutit. Jahuta.
2. Koori õunad, eemalda seemned ja viiluta õhukeselt. Vala suhkur pannile ja kuumuta segades, kuni see on sulanud ja mullitab. Tõsta õunad pannile, lisa brändi ja sega kiiresti läbi, nii et need oleks karamelliga kaetud. Hauta pehmemaks, u 2–3 minutit. Sega, et kõvaks tõmbunud karamell lahustuks õuntest eraldunud mahlas. Kui mõni suurem karamelliklomp keeldub lahustumast, siis tõsta see välja. Keera pliidi kuumus maha ja tõsta õunad pannilt.
3. Vala pannile vahukoor, sega läbi. Klopi munakollased lahti ja nirista segades pannilt hulka karamellkaste. Tõsta õunad pirukapõhjale. Vala peale karamellkaste. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit.

KOMMENTAARID

anneli 16.nov 2015 18:40
Teks on veider: nirista peale karamell kaste. Karamell kaste on juba õuntega koos ja seda ei saa niristada. Segasin kuumutades kõik kokku ja panil põhjale. Põhi tuli kuiv, mis minu meelest rikkus selle koogi ära. Mingi pehme põhi sobiks sinna ja vbl natuke mandlijahu ka hulka.
Siiri Kirikal 31.aug 2013 19:07
Tavaline suhkur kõlbab väga hästi, lihtsalt väike maitsevahe on sees. http://toiduta-
re.ee/t%C3%B6%C3%B6-
riistad/s%C3%B5nasti-
k/toiduained/suhk-
rud/140FD/#Demerara
suhkur
pensionär 31.aug 2013 17:45
Mis on Demerara suhkur??? Kas tavaline suhkur ei kolba?
Siiri Kirikal 14.aug 2013 08:33
Kui õunad on pannil, lisage ka kohe brändi. See osa sai tekstis ka ära parandatud. Aitäh Reili!
Reili 13.aug 2013 18:54
Brändi kuhu?
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes