Argitoidud

Leivakorbid köögiviljaga

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Kaie Mei
Nüüd, mil leivatainas paljudel perenaistel käpas, võiks sellest lisaks rukkipätsi valmistamisele ka pirukaid proovida.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 10 portsjonit
Leivatainas pole küll leidlikeks küpsetisteks nii universaalne kui nisujahust pärmitainas, kuid vaheldust
pakub see siiski. Näiteks kohupiimakorpide eeskujul valmistatud köögiviljapirukad on lahedaks talviseks
suutäieks. Õnnestumiseks on oluline valmistada sobivalt õrn tainas ja lasta sellel kindlasti piisavalt ka kerkida, et tulemus poleks sitke, vaid ikka mõnus ja pehme. Kui rukkileib uues rollis meeldima hakkab, annab sellest kindlasti põnevaid kooslusi edasi arendada, kasutades erinevaid köögiviljakatteid või pitsadele omaselt ka juustu.

1. Ühenda köögikombainis jahud, sool ja kuivpärm ning sega hästi läbi. Lisa töötamise käigus ka leige vesi ja lase masinal ligi 5 minutit mõõdukas tempos tainast sõtkuda. Seejärel lisa soe sulavõi ning sega ühtlaseks pehmeks tainaks. Jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on topeltsuur.

2. Puista lauale rukkijahu ja kummuta selle peale tainas. Laota see jahuste kätega ruudukujuliseks ning seejärel voldi tainaservad keskkohale kokku. Murra pooleks, et saaksid võrdse suurusega rulli.

3. Jaga vormitud tainas poolitades võrdseteks osadeks. Kujunda käte vahel 1–1,5 cm kõrgusteks ratasteks ning aseta ettevalmistatud ahjuplaadile vähemalt 15 minutiks kerkima.

4. Kui tainas on kerkinud, pintselda nende pind sulavõiga ning tee klaasipõhja või pudrunuiaga täidise jaoks keskele süvend.

5. Täidiseks tükelda kaalikad ja porgand kuubikuteks ning kuumuta poti põhjas või sees seni, kuni juurviljad omandavad kergelt pruunika värvitooni. Maitsesta soola ja pipraga ning vala siis peale nii palju vett, et see vilju vaevu kataks. Hauta pehmenemiseni, seejärel püreesta blenderiga või suru pudrunuiaga katki. Kontrolli maitsestuse sobivust ning lase pisut jahtuda.

6. Koori peedid ja lõika võrdse suurusega sektoriteks või ratasteks. Sega need kausis läbi oliiviõli, tüümiani ja soolapipraga.

7. Tõsta köögiviljapüreed tainasüvendisse ja aseta peale mõned peediviilud.

8. Küpseta 210-kraadises ahjus ligi 20 minutit, täpsem aeg sõltub leivataina paksusest. Vajadusel vähenda küpsetamisel kuumust. Serveeri pisut jahtunult.

SOOVITUS
Leivatooted vajavad enne serveerimist lühikest järelküpsemisaega. Vahel piisab ka 8–10 minutist puhta köögiräti all olemisest, et krõbe koorik sobivalt söögipehmeks saaks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 09.apr 2014 12:53
Kaie Mei vastab: "Ehk on hea teada, et tainas peabki siin olema pisut vedam, et tulemus väga kuiv ei jääks. Vormitavuse annab piisavalt pikk ja põhjalik sõtkumine, aga loomulikult saab tegija timmida endale sobiva konsistentsi! Rukkijahu ka paisub kerkimise ajal."
taniita 08.apr 2014 19:23
Kahjuks minu tainas jäi nii vedel, et pärast kerkimist ei saanud ma temast mingeid korpe vormida. Vanaema käest sain kunagi sellised metallist vormid, panin taigna sinna sisse ja nüüd on ahjus. Eks näis mis saab... Aga miks tainas vedel jäi ja kuidas seda järgmisel korral vältida saaksin? Lihtsalt jahu juurde rohkel vms?
1