Uudiskiri Instagram Facebook
 
Argitoidud

Pelmeenid ja vareenikud

Argitoidud

Pelmeenid ja vareenikud

Kostja Tšõbulevski Oma Maitse
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Mark Raidpere

üle 60 min

Retsept
8 dl Nisujahu
1 tk Muna
1.25 dl Külm vesi
1.25 dl Külm piim
3 sl Õli
Sool
Suhkur
PELMEENITÄIDIS
400 g Veisehakkliha
400 g Seahakkliha
5 tk Sibul (hakitud)
2 küünt Küüslauk (hakitud)
Sool
Must pipar
VAREENIKUTÄIDIS
600 g Kartulipüree
2 tk Praetud sibul
SERVEERIMISEKS
Või
Hapukoor
Roheline sibul
1. Sõelu jahu tööpinnale kuhja. Tee kuhja keskele auk ja pane sinna muna. Sõrmitse jahu ja muna, lisades vett ja piima, ja siis ka ülejäänud ained. Sõtku kõik hoolsasti läbi, lõpuks peab tainas käte küljest lahti
lööma ning jääma elastseks nagu soe plastiliin. Jäta seisma vähemalt 40 minutiks.

2. Pelmeenitäidiseks sega hakklihad, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga. Täidis ei tohi olla väga mahlane, muidu võib tainas keetes katki minna. Vareenikute jaoks ühenda juba eelmisel päeval tehtud kartulipuder ning praetud sibul. Vajadusel timmi maitset soola-pipraga.

3. Sõelu tööpinnale jahu. Rulli tainas õhukeseks. Lõika keskmise suurusega tassi abil tainast ümmargused rattad. Pea silmas, et jahune pool jääks väljapoole ning kleepuvam sisse, nõnda seisab pelmeen paremini
koos. Aseta iga tainaratta keskele paras kogus täidist, niisuta tainaratta servad õrnalt veega, kasutades sõrmeotsa. Suru servad hoolikalt kinni, nii et tekib poolkuukujuline vorm. Painuta “kuu” tipud kokku, viimistle ümaraks. Kontrolli, et servad oleksid hästi kinni näpistatud!

4. Aja suures potis vesi keema, sinna võid lisada ka loorberit, terapipart ja soola. Üldiselt peaks pelmeenid-vareenikud olema valmis, kui nad pinnale kerkivad, kuid vaata kella ka. Pelmeenid keevad 10–15 minutit, vareenikud 5–10 minutit, kuna nende täidis ei ole toores. Serveeri hapukoore ja hakitud rohelise sibulaga. Võid peale riivida ka külma võid.

HEA TEADA!
Jahu kogus tainas võib kõikuda 8 kuni 10 dl, sõltuvalt selle kleepuvuse astmest.

KOMMENTAARID

Pelmeen 29.jaan 2014 23:24
Kostja, minule õpetas üks venelanna, et 1) muna ei panda pelmeenitainas-
se. 2) Sõtkuda tuleb vähemalt 40 minutit, kuni tainas läigib ja nagu sa ise ütled: tuleb lahti nii kausi kui käte küljest. 3) lihamassi tuleb lisada rohelt vett. 4) Õigesti sõtkutud taina puhul ei tee see pelmeeni ümbrist katki. Ja tead - ei tee tõesti:-)
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes