Eelroad

Vana kooli rosolje

Keskmine hinne: 3.64 Allikas: 100 rooga
Rosolje hiilgeaeg jääb möödunud sajandi 30-ndate ja 60-ndate aastate vahele, kui Eestimaal ei peetud selleta ühtegi pidu. Vähehaaval aga tõrjus pidulaua kroonimata kuninga välja lihtsama koostisega ja hõlpsamini valmiv kartulisalat.
Kogus: 10 portsjonit
Lõika kõik salatiained väikesteks tükkideks, pane veidi muna kaunistamiseks kõrvale. Sega kastmeks kokku hapukoor, sinep, sool ja suhkur. Sega tükeldatud ained kastmega läbi ning lase tund-kaks maitsestuda. Kaunista peenestatud munaga.
NIPP: Hea salatikastme saad ka siis, kui segad võrdsetes kogustes omavahel hapukoore ja majoneesi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
depi 22.juuli 2015 14:46
Kahjuks toidutare arvutab koguseid valesti. Või mida tähendab üks portsjon suppi (1,5 kg).
Liisa 12.veeb 2014 02:05
Klassikaline rosolje: 4-5 suurt kartulit 3 hapukurki 2-3 peeti (oleneb suurusest) Mitte osta kooritud keedupeeti, ikka koorega koos keedetud või keeta ise (aga seda peab oskama teha). 200 g. Vici klassikalist heeringafileed 1 suur sibul 200 g hapukoort (Alma) 1/2 Hellmans majoneesi soola, suhkrut, sinepit 3 muna 1. Keedame kartulid koorega, jahutame maha (täielikult ja kartul ei tohi jääda liiga pehme) 2. Koorime kartuli, tükeldame väikesteks kuubikuteks 3. Koorime keedupeedi, tükeldame kuubikuteks 4.Kee-
dame munad (8 minutit, jahutame külma vee all maha, koorime, tükeldame väikesteks kuubikuteks - munalõikuriga viiludeks ja siis kuubikuteks) 5. Tükeldame hapukurgid kuubikuteks (parimad omatehtud või Salvesti MAHEdamaitseli-
ne) 6. Tükeldame sibula kuubikuteks 7. Võtame heeringa vaakumpakendist välja, peseme sooja vee all rasvast puhtaks, kuivatame paberkäterätikuga ja tükeldame väikesteks kuubikuteks 8. Valmistame kastme: valame kaussi hapukoore, majoneesi, pigistame ca 7 cm Põltsamaa sinepit, lisame 1 tl soola (vajadusel lisame hiljem juurde, oleneb heeringa soolasusest), ½ tl suhkrut. Segame kõik hästi läbi ühtlaseks massiks, kallame tükeldatud ainetele peale, segame ja paneme 1 tunniks külma seisma. Alles siis võtame ja maitseme ning timmime maitset, vajadusel lõikame juurde kas kurki, peeti vms. Garanteeri-
tult maailma parim rosolje.
Millefiori 17.märts 2012 15:53
Olen siin varasemat sõna võtnud Fringillaga ja Atsinnaga nõus. Ei lisa rosoljessse liha ega õuna, küll veidi küüslauku (me majapidamises ei salli mõned sibulat)
svenartur 19.apr 2011 14:24
Ja vana kooli rosoljes ei käi majonees, ainult maitsestatud hapukoor. Samuti ei käi seal õun ja porgand, kindlasti aga käib heeringas ja liha, kui just liha ei pane, siis vorst.
Marvi 27.jaan 2010 15:28
No õige vanakooli rosolje on nii ,et pole seal kindlasti õuna ja porgandi võib ära jätta ja liha asemel miski hää vorst.
kodukokk... 10.jaan 2010 13:49
Terelikult on algselt rosolje tehtud ilma heeringata. Ainult köögivili, kuid maitsestama peab korralikult. Ja eelmine õhtu ikka valmis teha ning sibulat korralikult sisse..Vaadake vanadest kokaraamatutest järgi. Ka mulle oli see suur uudis. Ja tegingi peolauale vana retsepti järgi. Kuid sisse panin mitut sorti kurki, s.h. ka enda tehtud sinepiga krehvtist kurgisalatit. Ning majonees oli väga hea - salvesti oma mädarõikaga. Küll tuli maitsev ja külalised ei uskunud, et on ilma heeringata (mida pakkusin koore-majoneesi seguna kõrvale) ja otsisid salatist taga. Ning pikkpoiss sobis kõrvale oivaliselt. Õunu seekord ka ei pannud. Proovige ja te ei kahetse. Täpset retsepti ei kirjuta, oskate vast ise ka. Head söömist...
Atsinna 22.nov 2009 08:24
Vana kooli rosoljes peaks sibul siiski olema. Kellele see ei meeldi, võib ära jätta, aga maitse kannatab.
reet 21.nov 2009 11:09
Kas sibulat poegi?
fringilla 21.mai 2009 13:58
Teen muidu rosoljet sama koostisega, ainult õuna ja liha ei pane. Õun ei maitse mulle salatis ja kuna salati kõrvale pakun viinereid, pihve või lihalõike ja kala on nagunii sees, ei näe ma liha lisamisel erilist mõtet:) Kastmele lisan majoneesi ka juurde:)
liina153 30.apr 2009 20:57
tavaline ja ülihea rosolje on nagu mu ema ja vanaema kunagi tegid kartul sibul muna hapukurk porgand vorst peet heeringas hapukoor ja majonees (soovitavalt tihedakoostisega ja vähemalt 20 % rasvasisaldusega , ja hellmanns majonees ) sama koostis kehtib ka kartuli salati puhul ilma heeringa ja peedita Kuigi see pole paljudele levitamiseks , otsustasin et jagan seda ka teistega , kuna hea söök pidi armastuse alus olema :) ja armastust on ikka maailmas vaja
Atsinna 17.dets 2008 10:42
Tervislik rosolje nime alla on tulnud üks rosolje siia taresse. Kahtlen, kas vahukoor on tervislik ja ilmselt kurgileemeks peetakse marineerimisvede-
likku (vabandust kui eksisin), mis pole ammugi tervislik. Kui mõtlen mitme aasta tagusele kurgipurgiostule, siis küll puhas äädikas, milles kurgid hulbivad. Jäigi seekord salatit alles, mis tuli ära visata ja poolik kurgipurk seisis külmkapis kuid, isegi halvaks ei läinud.Kuna äädikat ei talu, siis ise marineerin kurgid mahedad, nõrga äädikaga või teeseenega, mida kasutan äädika asemel. Seisavad hästi. Ka kihiti meeldib teha nn kasukat.
jutita 17.dets 2008 10:22
Milline see nn.uue kooli rosolje siis on, poest ostetud kindlasti ei ole maitsev, mulle meeldib panna komponendid ikka kihiti ,kindlasti panen veel porgandit, enamasti kartul,peet, porgand riivitult ,muna kaunistuseks enne serveerimist vahetult. Eelistan tavalise karulisalati asemel kindlalt isetehtud rossoljet.
Atsinna 16.dets 2008 22:16
See on normaalne rosolje, mida praegusel ajalgi tehakse, mina teen 5 korda aastas kindlasti ja jõululaual on alati. Väikeste kaaluliste muudatustega. Aga "uue kooli rosolje" eriti süüa sünni, maitsetud nagu poest ostetud salatid.
1