NaisteMaailmKroonikatoidutare.eeideesahver.eeajakirjad24.eeraamat24.ee
Hoidised  » Hapendamine

Hapendatud seened

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Vanaema kokaraamat Autor: Toidutare
Hapendatud seened sobivad hästi salatiks. Hapendatakse mitmesuguseid riisikaid. Eriti kohased on valge-, rädi- ja kollariisikas, kuid võib ka muid seeni hapendada. Seened olgu kuiva ilmaga korjatud ning väikesed või keskmise suurusega.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
Seened puhastatakse ja nõrutatakse. Kibedamaitselisi riisikaid võib leotada 5-6 tundi või üks ööpäev külmas vees, vett paar korda vahetades, et kaoks kibe maitse. Kuid seente kibe maitse hävib ka hapendamisel. Seened laotatakse kihiti lehtede ja maitseainetega klaaspurki või puupütti. Igale seenekihile puistatakse soola ja suhkrut. Püüa laduda seened jalaga ülespoole.
Peale pane vajutiskaas ja raskus. Mõne päeva pärast, kui seened on kokku vajunud, lisatakse nõusse veel seeni, lehti ja maitseaineid. 5-6 päeva pärast kontrollitakse, kas soolvett on tekkinud küllaldaselt. Soolvesi peab seeni 2-3 cm kõrguselt katma. Kui soolvett on vähe, suurendatakse raskust või lisatakse 4%-list keedetud jahutatud soolvett (1 liitri vee kohta 1½ sl soola). Piimhappebakterite toimel tekib seentes piimhapet, mis koos keedusoolaga mõjub säilitavalt ning annab seentele meeldiva maitse.
 
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 11.sept 2012 08:47
See on tõsi, et hapendatud seened ei säili kaua, maksimaalselt kaks-kolm kuud. Hallikat tooni hallitusekihi võib nõult eemaldada, kui see sinna tekkinud on, samas piimhappebakterite tagajärjel tekkinud valge hallitus ei ole iseenesest halb ja seda pole vaja eemaldada. Ka võib vahepeal soolvett seenetele juurde lisada, kui need seda vajavad. Kui seeni kipub aga rohkem olema, siis tasuks hapendatud seened hoopis karpidega sügavkülikusse säilima panna.
rimski 10.sept 2012 17:40
Tahaks ikkagi veel teada hapendamise kohta. Kuidas käituda seentega edasi, kui hapnemise protsess lõppenud on, sest siis algab roiskumine nagu lugesin. Mul ongi mõnelgi korral hapendatud seened pealt hallitama läinud.Väga palju läheb siis kaotsi. Kas õhukindel kaanetamine aitab? Momendil on plaanis männikatega eksperimenteerida: leotada kahes vees, kurnata ja hapendada.
rimski 10.sept 2012 17:29
Parimad seened on tõesti hapendatud seened!
meksiko 03.sept 2012 10:19
See ju väga vana asi see seente hapendamine Lõuna-Eestis on seda tehtud ei tea mis ajast esimest koeda kuulen et keedetud seeni saab ka hapendada olen natuke üle viiekümmne ja olen neid hapendatud seeni söönud kogu elu ja ka ise teinud ja pole ära surnud minu arust ühed paremad seened salatina iga sugu liha toitude juurde kuigi pole ka pahad soola seened ja ka marineeritud kuid üle kõige hindan hapentatuid kui on õieti tehtud siis kõige paremad kõik sõbrad ja tuttavad on ainult kiitnud kuigi ega seal millegagi nagu eksida ei ole ainult kui siis soola kogusega kuid siis tuleb lihtsalt salatisse rohkem natuke hapukoort lisada nii lihtne see ongi kes proovib siis teisi seeni enam eriti ei ihalda. Üks asi veel soo Head proovimist ja maitse elamusi esimest korda on eriti head.
epit 20.sept 2010 09:49
Olen katsetanud ka toorete seentega. Ainult et mina leotasin seeni rohkem kui 1 päev. Loetakse ju võiseent ja teisi piima eritavaid seeni keetmata mürgiseks just tema piima pärast. Leotasin 2 päeva ja siis alles ladusin purki nagu retsepti andja õpetas. Pean ütlema, et toores seen hapendatult on isegi maitsvam kui keedetud. Ainult et minu pere kuulab mind alati ennem söömist üle,et ega mul ometi keetmata seentest pole seened hapendatud. Aga proovige.
Diana 21.sept 2009 13:25
Kas neid hapendatud seeni tehakse ikka kupatatud seentest? Kas saab ka soolaseentest? Ku-
nagi kusagil proovisin, maitsesid väga. Teeks ise kah, kuid kardan, et kordub tunamullune asi - kõik läks millegipärast turki. :S
trutsu 25.apr 2007 08:46
ise ei ole teinud,kuid söönud olen ja väga head on.
1