Hoidised  » Hapendamine

Hapukurgid õhukindlalt

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Maire Suitsu
Hapendatud kurgi purke pastöriseeritakse ning nad säilivad ka toatemperatuuril. Mõeldud pikaajaliseks säilitamiseks. Retseptis antud kogustest jätkub kolme üheliitrise või ühe kolmeliitrise purgi täitmiseks.
Kogus: 1 portsjon

Hea nõuanne töö lihtsustamiseks: eelhapendage kõik kurgid korraga ühes suuremas anumas, milleks sobib kas roostevabast terasest keedunõu või ilma pinnavigastusteta emailanum.
Purgistamise juurde asumisel steriliseerige mõned purgid ja kaaned ettearvatust rohkem.
Purkide ääreni täitmiseks võite vajada ka täiendavat soolvett (1 liitri vee kohta 2 sl soola), mida teil võiks olla tagavaraks umbes kolmandik alguses kurkide peale kallatud kogusest.
Sellisel viisil ootamatuste vastu relvastatult sujub teil ka töö viimane etapp kiiresti ja tõrgeteta.
Leotage kurke 24 tundi jahedas kohas külmas soolases vees (10 l vee kohta 300-400 g soola). Pese leotatud kurgid harjaga puhtaks, et purki ei satuks mulda, loputa korralikult.
Lõika tillivarred parajateks tükkideks ja pese koos sõstralehtedega sõelal puhtaks (ära neid seekord kuuma veega töötle!); jaga purkide põhja. Lao kurgid purki püstiasendis, pealmised võid ka põigiti panna või mõne kurgi poolitada. Et kurgid üles ei kerkiks, fikseeri nad ristipidi pandud kõvade tillivartega.
Aja vesi keema, lahusta selles sool. Tõsta keedunõu pliidilt, lisa äädikas. Kalla kuum lahus kurkidele. Tõsta lahtised purgid kilega kaetult kapile või toanurka. Parajalt sooja ilmaga hakkab vedelik juba teisel, hiljemalt kolmandal päeval sogaseks muutuma, mis tähistab piimhappebakterite tegutsemise edukat algust. Purkidele tekib vaht ning vedelik võib hakata üle ajama; just sellisel juhul ongi pinda kattev kile omal kohal. Lase käärida umbes 3 päeva, siis otsusta maitsemise järgi, kas kurgid on juba piisavalt hapud. Kui sobiv staadium käes, kalla kurgivedelik keedunõusse ja keeda väikesel kuumusel kaane all 8-10 minutit, et lõpetada piimhappebakterite tegevus. 
Keeda samal ajal igaks juhuks valmis ka täiendav soolalahus, võttes 5 dl vee kohta 1,5 tl soola.
Steriliseeri purgid ja kaaned, pese kurgid harjaga puhtaks ning kalla sõelal keeva veega üle. Kui soovid purkidesse panna täiendavalt tilli ja sõstralehti, kalla need seekord sõelal ohtra kuuma veega üle. Tegelikult on mõlema lisandi maitse nii soolvees kui ka kurkides juba olemas ning otsest vajadust nende lisamiseks pole. Tingimata pane aga iga purgi põhja 1 lõhestatud küüslauguküüs ja õhukesi mädarõikaviile või -laaste, mis lisaks maitse andmisele aitavad tõhusalt kaasa kurkide säilivuse kindlustamisele.Lao kurgid steriliseeritud purkidesse, kalla peale läbikeedetud kuum soolvesi ja keera steriliseeritud kaaned peale. Aseta purgid kohe anumasse, mille põhja on pandud rest või lihtsalt paar puhast käterätikut, et purgid otse vastu anuma põhja ei puutuks. Kalla anumasse kuuma vett, mis peab ulatuma hoidise pinnaga ühele tasemele. Kuumuta kiiresti 80°-ni ehk kuni vesi tugevasti kohiseb ja pinnale hakkab kerkima ohtrasti mulle. Reguleeri kuumust nii, et saavutatud temperatuur püsiks. Hoia liitriseid purke sellel rezhiimil 15, kolmeseid aga 25 minutit. Sule siis tõmbetuule ärahoidmiseks aken, tõsta purgid välja ja kata otsekohe paksude niiskete rätikutega, et hoidis võimalikult kiiresti jahtuks. Vaheta rätikuid korduvalt, kuni purgid on jahtunud ja vii siis kohe hoiukohta.

NB! Ära kohku sellest, et kurke kattev vedelik on sogane. Mõne päeva pärast vedelik selgib, kui oma hapendava tegevuse lõpetanud piimhappebakterid vajuvad kerge valge settena kurkide peale. Selliselt hapendatud kurgid säilivad ka toatemperatuuril.

 
 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Inna 12.aug 2013 13:29
Mina teen oma hapukurgid väga lihtsalt ja ei mingit kaanetamist,täitsa tavaline pl.kaas peal ja säilib keldris ületalve ja rohkemgi(hiirte eest kaitseks panen muidugi plekist konservikarbi tagurpidi peale).Tegemine:pes-
tud kurgid purki tilli ja mustsõstra lehtedega segamini,soolvesi peale,lasen ööpäev seista,siis kallan purgist vee potti ja kuumutan läbi,kallan vee kurkide peale tagasi ja kaan peale ja kui on ära jahtunud viin keldrisse.Ja uskuge vesi on kristallselge terve aasta
tiit 09.aug 2012 12:47
Tere. kas keegi puittünni ka soolab?
Sesy 09.aug 2011 22:45
Mul juhtus see aasta selline asi, et oma laiskusest tegin hapukurgid ja kusjuures väga maitsvad. Sellist jubedat solgutamist ei olnud, võtsin kuuma purgi, panin sisse mustsõstralehed, tilli, küüslaugu, mädarõika ja toppisin kurgid peale ja siis läks marinaad. Tavaliselt peaks veel purke kuumutama aga ma laiskusest ei teinud seda ja panin purgid viuhh rätikusse tagurpidi.Hoidsin paar päeva soojas ja siis tõstsin purgid külmkappi. Nüüd püüan end eemal hoida, muidu läheb purk kurki päevas, meenutavad lapsepõlve vanaema tehtud hapukurki
Sille 02.aug 2011 15:36
Mule tundub, et nii kallates keeva veega üle ja kuumutada ka veel ,saame pehmed ,nagu keedetud kurgid.Ja olen kuulnud et nad ei armasta väljavõtmist ja solgutamist,aga ma usun et ka see on maitse asi.
Helle 21.juuli 2010 12:40
Helmile! Teil on õigus,on konserv-
,maineeritud-ja hapukurk. Ka mulle maitsevad hap.kurgid ja valmistan neid igal sügisel.Hoiukohaks on mul külmik,keldrit lihtsalt pole. Põhi retsept on nagu eelnevgi,kasutan 1l klaaspurke.sinna põhja siis:m.lehed,mäda-
rõika tükike,küüslauku,ro-
hel.peterselli(kui on) ja! 1väike loorberileht 3-4 tera m.pipart.Kui kurgid purki laotud,m.lehed peale tilliõisikut ja valan peale soolvee( mulle meeldib 1l vett 2dessertlusika täit keskm.jämed.tavalist keedusoola) Kamina pakin oma kurgid sisse ca3päevaks ja jälgin,et neil soe oleks ja käärimisprotsess toimub! Kui arvan,et aeg on küps,eemaldan purkidelt"vahu",kal-
lan vedeliku kurkidelt potti ja kuumutan keema.Valan vedeliku kurkidele tagasi ja igale purgile lisan mõned tilgad lahjendamata äädikat,siis kaanetan steril. kaantega ja keerad purgid kohe ümber ja külmad märjad rätid peale(kiirjahutus on hoidiste tegem.nr1),kui näen et kaanetamine läks hästi,vett välja ei aja,siis tõstan juba purgid külma vette ja hiljem külmkappi.Minul on head krõmpsuvad kurgid,mida sõbrad nautimas käivad.Ei taha ennast kiita aga sööjad kiidavad. Katsetada ju võib!?:H
Helmi 17.juuli 2010 10:40
Mul oleks vaja teada, kuidas säilivad äädikata kurgid ületalve ja kuidas oleks selline retsept?
mh 24.aug 2009 19:11
äädikaga kurgid pole ju hapukurgid
lyyly 08.juuni 2009 14:06
sekeldamist nende kurkidega on,kuid asi tasub end ära,sest nii sissetehtud kurgid maitsevad head ja mis peatähtis´-kõlbavad süüa ka ülejärgmisel aastal(unustasin sahvrisse teiste hoidiste taha)
1