Hoidised  » Kompotid

Kirsikompott

Keskmine hinne: 2.4 Allikas: Vanaema kokaraamat Autor: Toidutare
Kirsihoidis.
Soovitatav on kirssidel kivid eemaldada; mõned kivid võib purustada ja seemneid kasutada kompoti maitsestamiseks.
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõu, et rohkem marju mahuks.
Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi nõud vahetevahel raputades.
Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta.
Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.
Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrit (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade ja puuviljade kohta.
1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.
3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.
NB! Purki või pudelit täida kuni servani ja peale valatud suhkrulahus ulatugu pooleni või kolmveerandini marjade koguse kõrgusest, sest kuumutamisel vaarikad vajuvad ja suhkrulahus tõuseb kõrgemale.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 27.juuli 2012 08:25
k26: kuumutamise põhiviise on kompoti puhul kaks ja need on üsna klassikalised: ahjus või keedunõus. Viimasel juhul asetage purgid veenõusse ning tõste temperatuur 85 kraadini ehk ajani, mil vesi hakkab mullitama ja pahisema. Väiksemaid purke kuumutatakse nii 20 minutit, suuremaid aga vähemalt pool tundi ja veidi pealegi. Pärast kuumutamist suletakse purgid õhukindlalt. Ahjus kuumutamisel tõstke purgid koos kaantega vesivanni asemel ahju ka kuumutage neid seal. Esialgu võib ahi olla nii 60 kraadi juures ja siit edasi hakatake kuumust tõstma 85 kuni 100 kraadini (kui on suured purgid). Aeg sõltub samuti purgi suurusest - poolest tunnist kuni tunnini ja seda hakatakse lugema hetkest, mil purgis hakkavad mullid eralduma. Peale pastöriseerimist sulgege purgid.
k26 27.juuli 2012 00:16
"Seejärel kuumuta..." Mida, kus, mis kuidas???
Didi 14.juuli 2012 09:26
@Liisu: Meil on vist väga erinev arusaam, mida millalgi süüa, aga see on omamoodi tore, et te kompotti õhtusöögiks teete. :) Teemasse: Ma tegin täna varahommikul seda kompotti. Valminud kompotti maitsta pole veel jõudnud, aga nägin ära juba tegemise käigus, et õnnestus 100%. :) Vihje nendele, kes soovivad kinkida söödavaid kinke: kompott ilusas pudelis on väga atraktiivse välimusega, eriti siis, kui kasutada vee asemel mahla. ;) Värviline paelake ja sildike külge ja ongi kingitus valmis.
LIISU 13.juuli 2012 21:20
SUPPER
Kaku6 21.juuli 2009 19:59
väga hea retsept muidu, kompotid tulid väga head :)
Kaku6 21.juuli 2009 19:58
Tekstis on ilmselgelt viga, lõigus kus on kirjas palju 1 liitrise nõu jaoks marju kulub on võetud vett 2,0 liitrit, aga ilmselt peaks retsepti järgi ikka 0,2 liitrit vett olema ???
linda 21.juuli 2008 16:47
retsept toimis väga hästi
linda 21.juuli 2008 16:45
retsept
1