Hoidised  » Kompotid

Arooniakompott

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Vanaema kokaraamat
Mustast arooniast valmistatud kompotil on spetsiifiline maitse, seetõttu on soovitatav seda tarvitamisel lahjendada kas keedetud veega või tarvitada koos mõne mahedamaitselise kompotiga nt (pirni- või õunakompott).
Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud marjad toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõu, et rohkem marju mahuks.
Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana marjadele, jällegi nõu vahetevahel raputades.
Suhkrut võib lahusele panna mitmesugusel hulgal. Magusama lahuse korral jääb kompottidele ilusam värvus, eriti on see kehtiv aedmaasikate ja vaarikate kohta. Seejärel kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.
Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut. Lahuse täpset kogust on raske määrata, sest see oleneb marjade suurusest, viljaliha konsistentsist ning õhu hulgast marjades, kuid keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrit (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg marjade ja puuviljade kohta.
1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g marju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 0,2 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.
3 kg marjadest saab seega keskmiselt 4 liitrist nõu kompotti. Vee asemel võid ka kasutada mõnda punast mahla, mis annab hoidisele ilusama värvuse.

NB! Purki või pudelit täida kuni servani ja peale valatud suhkrulahus ulatugu pooleni või kolmveerandini marjade koguse kõrgusest, sest kuumutamisel vaarikad vajuvad ja suhkrulahus tõuseb kõrgemale.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
siirikirikal 07.sept 2009 12:21
parandatud
susan 06.sept 2009 17:37
...0.3 liitrit suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 2,0 l (1 klaas) vett ja... kas ei peaks olema: ... 0,2 l vett...
Railivii 24.sept 2006 16:45
ju siis aroonia puhul ei kehti poolik osa...
sajeerum 20.sept 2006 23:06
KUUMUTAMISEL VAARIKAD VAJUVAD?? JUTT ON JU AROONIA VALMISTAMISEST.
1