Hoidised  » Kompotid

Ploomikompott

Keskmine hinne: 4.25 Allikas: Vanaema kokaraamat Autor: Toidutare
Puuviljakompott.

Pane puhastatud, loputatud ja nõrutatud ploomid toorelt purki või pudelisse, raputa vahetevahel nõud, et rohkem ploome mahuks.
Suhkrulahuse saamiseks keeda vett, lisa vähehaaval suhkur, keeda veel 2-3 minutit, riisu vaht, vala lahus kuumalt peene joana ploomidele, jällegi nõud vahetevahel raputades, et ploomide vahelt eemalduks rohkem õhku. Harilikult arvestatakse ühe liitri vee kohta 300 kuni 800 g suhkrut.
Kuumuta ja sulge pudelid või purgid õhukindlalt.  
Keskmiselt arvestatakse 0,4 liitrir (1½-2 klaasi) suhkrulahust 1 kg puuviljade kohta.
1-liitrise nõu täitmiseks on vaja u 700-800 g puuvilju ja 0,3 liitrit (1½ klaasi) suhkrulahust, selle saamiseks võetakse 0,2 liitrit (1 klaas) vett ja 150 g (3/4 klaasi) suhkrut.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 03.sept 2012 17:33
Eks proovida tasub kompotti teha mitut moodi, ent vanaemade moodi kuuma siirupi kallamine ploomidele on mõeldud selleks, et ploomides vitamiine rohkem säilitada. Mida jahedamast purkide ja siirupi temperatuurist alustada, seda rohkem C-vitamiin laguneb. Sealt edasi tuleks kompotti kuumutada ahjus või vesivannis, et õhk kompotist väljuks, bakterid häviks ning kompoti säilivus seeläbi paraneks. Sireti verisoonis keedetakse ploomidelt äravalatud vedelikku suhkruga ja seetõttu säilib ka kompott. Kui aga ploomid lihstalt purki laududa ja siirupit peale valada, jääb sinna liigselt õhku ning käärimine saab magus-hapus keskkonnas üsna pea hoogsalt alata.
kaidi 03.sept 2012 16:24
kas nii saab ka kompotti teha ploomi oma et keedad suhkru siirupi ja paned ploomid purki ja siirup peale ja ongi kõik väga lihtne nii ju
Siret 04.sept 2011 20:15
Mina ei auruta purke. Pestud purkidesse laon puhtad ploomid, peale valan keeva vee. Lasen seista veidi. Valan purkidest vee potti ja keedan siirupi. Keeva siirpi panen ploomidele, keeran kaaned peale. Tagurpidi keeratud purke hoian terve öö vatiteki sees. Väga head ruumi hoidiste hoidmiseks mul ei ole, aga seisavad siiski.
kismet1 13.sept 2009 09:47
Mina teen nii:Aurutan purgid ära,panen ploomid purki.Keedan vee ära ja valan ploomidele,panen kaaned peale ja lasen seista umbes 5 min.Siis valan potti tagasi ja ajan uuesti keema ja lisan suhkru.0,5 liitrile arvestasin 1 klaas suhkrut.Suhkrulahuse valan purkidesse kuumalt ja panen kaaned peale.Panen sooja teki sisse tagurpidi hommikuni.:Y
Atsinna 28.aug 2009 11:29
Ploom on luuviljaline ja ei peaks õhku saama purki ladudes. Kuumutades on kaaned nõrgalt peal. Aga võib-olla seisab ka nii, nagu sina tahad teha. Kui just teed kivideta. Ja kiirelt purkidesse laod. Kuumutama peaks niikaua kuni värvus muutub ja nõrgalt lõhenema hakkab. 1 l purgi puhul 15-20 min. Mina valan külma siirupi peale.
poss 28.aug 2009 10:46
Kas nii ei saa et kuumutan siirupis ja siis purki?
anzelika 27.aug 2009 11:58
kaua neid tuleb kuumutada
siirikirikal 05.sept 2008 10:51
Õige.
kätt 05.sept 2008 10:42
"...selle saamiseks võetakse 2,0 liitrit (1 klaas) vett..." on ilmselt näpukas. 1klaas = 0,2liitrit
1