Hoidised  » Marmelaadid ja võided

Sidrunivõie vanillitäppidega (lemon curd)

Keskmine hinne: 3.56 Allikas: Toidutare Autor: Triin Sander
Sidrunivõie pärineb Suurbritanniast, kus serveeritakse seda kellaviie tee ajal skoonide või muffinite lisandina moosi asemel. Peategelasteks selle maiuse juures on munad, või, sidrunimahl- ja koor. On raske leida kreemi, mis oleks veel mitmekülgsema kasutusvõimalusega- määri biskviidi kihtide vahele, serveeri juustukoogi kõrval või sega veidi taignasse, muffinil, pavloval, beseerullil, pannkookidel, röstsaial. või avasta end hilistel õhtutundidel külmkapiukse vahel seda imelist võiet lihtsalt lusikaga purgist söömast.
Valmistusaeg: 20-40 min
Nagu iga toiduga, on ka sellel mitmeid erinevaid „õigeid“ ja veel „õigemaid“ retsepe ja valmistusmeetodeid.  Õnneks on ta üsna andestav erinevate komponentide konsentratsiooni osas- soovid kasutada vaid munakollaseid, terveid mune või hoopis mõlemat, suurendada või/ suhkru kogust vastavalt oma maitsele. Täiendada sobib seda erinevate likööridega, kasutada sidruni asemel hoopis apelsini või mõnda marjamahla, varasuvisel ajal rabarberit. Ühtviisi vapustavalt hea on see igatahes.
Pakun siinjuures välja ühe võimalikest variatsioonidest, kus on välja jäetud kausside ja miksrimäärimine, veevann ja käelihaseid pingutav  pikaaegne segamine,  võimalikust ebaõnnestumisest päästab pliidi ääres ootav kauss külma veega ja tihe sõel, et konsistents jääks ühtlane, ilma tükkide ja seemneteta.

NÜÜD SIIS ASJA KALLALE!
Pese sidrunid hoolega puhtaks, riivi peene riiviga vaid sidruni koore kollane osa, pressi välja mahl, seemneid ei pea välja kurnama. Toasoojad sidrunid annavad kõige paremini mahla välja. Löö munad lahti otse paksu põhjaga potti, lisa sinna tükeldatud või, vanillikaunast kraabitu seemned, suhkur, sidrunimahl ja sidrunikoor. Aseta pott otse pliidiplaadile esialgu kõrgemale kuumusele, sega pidevalt vispli või puulusikaga, kuni või on sulanud. Keera kuumus kohe madalamaks ja jätka segamist, kuni segu pakseneb. Kui lusikalt sõrmega tõmmatud kreem jätab selge joone, on see piisavalt paks. Kui segades hakkavad kreemi sisse tekkima valged täpid, on kuumus liiga kõrge ja munavalge kalgendub, võta pott kohe tulelt, aseta külmaveevanni ja jätka segamist, see pidurdab kalgendumisprotsessi. Vala valminud segu läbi tiheda sõela purki või kaussi ja jäta jahtuma. Kaetult säilib külmkapis umbes nädala, sobib ka sügavkülmutamiseks.
Otse pliidiplaadil valmistades kulub selleks umbes 5 minutit, kuumaveevannil läheb paksenemiseks aega 15-20min. Kasuta lisandina kookides, kreemides, moosi asmel saia peal, pannkookidel või näiteks kasta sinna sisse beseeküpsiseid, sulge silmad ja mõtle suvele.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Helerin 14.aug 2014 20:29
Väga-väga maitsev asi!
Triin 07.aug 2013 13:49
Külmikus peaks säilima suletud purgis nädala jagu, aga ausalt öeldes, pole ise kunagi nii kaua hoidnud, ikka paari päevaga olen ära kasutanud.
Kairi 07.aug 2013 12:42
Kui kaua ta külmikus säilib?
riinu 24.veeb 2013 18:24
tegin just. aiäh hea retsepti eest!
Siiri Kirikal 23.veeb 2013 07:10
Triin, retsepti autor kirjutab: olen teinud seda nii - lõigud rabarberi tükkideks, raputad üle vähese suhkruga ja lased potis keema, kuumutad kuni rabarber on pehme, kurnad läbi sõela ja kasutad segu nagu siin retseptis sidrunimahla (st sama kogus) Kuna rabarberimahl ei ole sama hapu kui sidruni oma, võib kas vähendada suhkru kogust, või lisada natuke laimimahla (toimib rabarberiga koos paremini kui sidrun). Väga täpsed kogused ei oma siin nii väga tähendust, mul pole see kunagi ebaõnnestunud.
metsaline 21.veeb 2013 20:35
mismoodi see rabarberiga toimib
vmustankin 20.veeb 2013 23:26
Tegin astelpajuga, väga hea.
Helen 20.veeb 2013 19:43
Maltal on ka selline retsept väga poplaarne,peakski tegema lähiajal.Käisin sidruni raksus ja on ökosidrunid täitsa olemas.
1