Hoidised  » Moosid ja keedised

Tsaari moos ehk tikrikeedis

Keskmine hinne: 1.25 Allikas: Oma Maitse Autor: Kersti Rea
Ma ei tea, miks sellel tikrikeedisel on selline uhke nimi. Võib-olla tõesti oli see kunagi tsaari lemmik. Igal juhul teeb selle moosi eriliseks üsnagi keeruline ja tülikas valmistamisviis. Talveõhtul seda moosi väikeses kausikeses teelauale tõstes tundub põhjamaa viinamarja magus maius aga tõesti erilisena juba nähtud vaeva tõttu. Maitsegi on teine kui tavalisel tikrimoosil.
Valmistusaeg: 40-60 min

+ 12 tundi ootel

1. Lõika kõvad toored tikrid pooleks ja eemalda seemned. Puhasta nii palju marju, et neid saaks 750 grammi. Pane marjad koos kamalutäie kirsilehtede ja 1 liitri veega keema. Keeda 5–10 minutit ja jäta siis kogu ööks jahedasse seisma.
2. Teisel päeval kurna potist 0,5 liitrit vedelikku, lisa sinna 1,5 kg suhkrut ja pane vedelik keema. Riisu vaht. Saadud siirup vala marjadele ja keeda kõike 15–20 minutit. 5 minutit enne keetmise lõppu lisa keedisele veel kümme värsket kirsilehte. Kalla kuumalt väikestesse purkidesse ja sulge õhukindlalt.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Eelike 25.sept 2015 17:27
Tegelikult on moosi nimi Tsaaritar ja selle õige tegemine palju, palju keerulisem. Tikritest tuleb seemned eemaldada nii, et marjad jääksid terveks. Kirsilehed keedatakse ja kuuma keeduse sisse pannakse puhastatud marjad. Hoitakse 8 h siis eemaldad kirsilehed ja lisad suhkru. Lased keeme tõusta aga ei keeda. Lased jahtuda, nii et vedelik saaks aurustuda st ilma kaaneta. Kui keedus on täielikult jahtunud siis kuumutad taas ja nii u 6-7 korda. Kuni keedis hakkab paksenema samas muutub klaasjaks ja marjad pehmeks kuid säilitavad oma vormi. Moosi tegemiseks kulub 4-5 päeva :D Aga tulemus on seda väärt - moos on imelist värvi ja eriti hea maitsega. Moos on algselt pärit venemaalt ja selle õiget retsepti tasub otsida venekeelsetest blogidest. Minule õpetas seda moosi tegema naabrinaine, tema oli pärit Siberist ja oli imeline kokk.
1