Espresso - Itaalia hing

Autor: Maire Suitsu
Espresso on läbinisti itaaliapärane jook, kuna just itaallased on espressomeetodi niihästi välja mõelnud kui ka täiuslikkuseni viinud.
Espresso on läbinisti itaaliapärane jook, kuna just itaallased on espressomeetodi niihästi välja mõelnud kui ka täiuslikkuseni viinud. Itaalia sümbol Sageli seostatakse Itaalia söögikultuuriga kas pitsat või pastat, kuid tegelikult võiks Itaalia sümboliks olla hoopiski espresso, mis kuulub lahutamatult kõikide, regiooniti vägagi erinevate söögiharjumustega itaallaste igapäevaellu. Haaravalt ja värvikalt on espresso osa itaallaste elus ning espressoga liituvaid kombeid võõramaalase pilgu läbi kirjeldatud Frances Mayesi raamatus “Toscana päikese all”.
Kofeiinisisaldus Kuigi espresso on väga kange, joovad itaallased seda korraga tavaliselt vaid ühe või kaks tassi, millest igaühes on kaks korda väiksem kogus kofeiini kui tassitäies tavalises filterkohvis. Arvamusavaldused, nagu põhineks itaallaste temperament peamiselt suurtel kofeiiniannustel, ei pea niisiis paika.
Omadused Espresso ehk survekohv valmib kohvikutes ja baarides erilises aparaadis, mis surub 93°-ni (+/- 3°) kuumutatud vee 9atmosfäärilise surve all läbi tihedalt kokku tambitud kohvipulbri.
La crema Sellise meetodi puhul eralduvad joogisse ainult parimad lõhna- ja maitsekomponendid, kohvi pinnale aga ilmub vähemalt 3 mm paksune kiht pehme struktuuriga punakaspruuni vahtu, mis Itaalias kannab nime la crema. Vaht peab olema nii tihe ja püsiv, et suudab kinni pidada pinnale riputatud suhkrukristallid. Vahu vähesus või puudumine surveaparaadiga valmistatud joogi puhul annab tunnistust joogi valmistamise reeglite rikkumisest.
Kohvioad Espresso jaoks kasutatavad oad peavad olema erilise meetodiga röstitud ning kohvipulbri jahvatamise aste peab vastama täpselt nõuetele. Asjatundjad kinnitavad, et mida tumedama röstiga on kohvijahu, seda aromaatsem on jook ja seda vähem on selles tervisele kahjulikku kafestooli ja kofeooli. Pole vist vaja mainidagi, et kohv peab olema iga portsjoni jaoks jahvatatud vahetult enne kohviportsjoni valmistamist.
Võimalikud vead Kui la crema on väga tume, selle keskel aga kas tume tühik või valge laik, annab see tunnistust espresso ületöötlemisest ehk liiga pikast ekstraheerimisest; niisugune jook on mõru ja ebameeldiva maitsega. Väga hele vaht on liiga lahja, ebapiisavalt ekstraheeritud joogi tunnuseks.
Espresso variatsioonid Tänapäeva Itaalias tähendab avalikes söögikohtades serveeritav kohv peaagu alati espressot. Lahjemat jooki soovides peate leidma enda jaoks mõne allpool kirjeldatud variantidest, mis itaallase silmis on mõeldud eeskätt välismaalastele ja väikelastele.
Espresso kui elustiil

Espressomasina soetamine ei tähenda lihtsalt uue kodumasina kojutoomist, kinnitavad espressofanaatikud. Siirdumine tavakohvilt espressole tähendab niihästi uut suhtumist kohvisse üldse kui kogu elulaadi muutust. Kuigi järgnevad tõdemused on antud läbi huumoriprisma, on neis siiski ka suur annus tõtt.

  • Espresso omaksvõtmine tähendab igavest või vähemalt peaaegu igavest seljapööramist tavalisele kohvile.
  • Tavaline “tilgutaja” võiks igaks juhuks siiski olemas olla, kuna väga unistel ja muidu rasketel hommikutel võib espressomasina käsitsemine osutuda üle jõu käivaks või liiga pikaldaseks protseduuriks.
  • Tassitäie espresso valmistamine võtab teilt nii palju aega ja pühendumist, et varasema 10 tassi filterkohvi asemel hakkate te jooma vaid kolm-neli tassi espressot.
  • Teil on nüüd võimalus viia oma külalised, eriti aga “see üks ja õige” ekstaasi suure, läikiva, vilistava ja puhinal auru välja ajava aparaadi omamise ja muidugi ka täiusliku valitsemisega.
  • Kui olete mees, asendub vaba aja veetmine õues või garaazis auto all palju mõnusama tubase tegevusega, õppides tundma oma uhke aparaadi kasutamist ja võimalusi.
  • Teie menüü muutub senisest tervislikumaks, kuna espresso kõrvale ju ei sööda saiakesi või kooke.
  • Hea ja uhke aparaat on hirmkallis ja tühjendab teie pangaarve, aga teisalt peab kaua vastu ning on järgnevatele põlvedele hinnaliseks päranduseks.
  • Valmistuge selleks, et espressomasin ja selle juurde kuuluv lisavarustus – kohvitopsid, tassid, vahustamisanumad, mõõdukulbikesed, tampijad, harjad jne – vallutab peagi kogu teie köögi. Nalja kõrvale jättes tähendab see seda, et masinal ja varustusel peab olema küllaldaselt ruumi, et olla pidevalt saadaval.
  • Õige pea saate selgeks, mis vahe on kohvisortidel ning mida tähendab joogi kvaliteedi seisukohast õige kohvisort, -röst ja jahvatusaste.
  • Aktsepteeritavate espressopaikade nimekiri aheneb teie jaoks pidevalt, kuid kindlalt sedamööda, kuidas te õpite ise seda jooki valmistama ja vääriliselt hindama.
 Kuidas valida espressomasinat?
Siemens espressomasinad
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
alex365 19.sept 2009 09:39
tõepoolest, pilt on netist...
ryangel 13.sept 2009 22:49
Netist võetud pilt :N
Riina 03.sept 2009 11:48
Üle pikaaja ka midagi huvitavat salenejatele :-) Kindlasti maitseb hästi.Olen ise suur tästera mitmeviljasaia austaja. Esimesel võimalusel premeerin ennast mõne kolmnurgaga.
raitu 04.apr 2008 20:38
hea kohv
1