Kohv ja kohvijoogid

Tänapäeval on kohv tuntud kõigis maailma maades. Läbi sajandite on kohvijoomise komme saanud inimestele harjumuseks. Praeguses kiiresti arenevas ühiskonnas on isegi raske ettekujutada elu ilma kohvita. Kuna inimesed vajavad ergutavaid ja lõdvestavaid vahe
Tänapäeval on kohv tuntud kõigis maailma maades. Läbi sajandite on kohvijoomise komme saanud inimestele harjumuseks. Praeguses kiiresti arenevas ühiskonnas on isegi raske ettekujutada elu ilma kohvita. Kuna inimesed vajavad ergutavaid ja lõdvestavaid vahendeid, nii on ajapikku saanud luksuskauba artiklist igapäevane tarbeaine. Tänapäeval kasutatakse kohvi ka toiduainetetööstuses. Kohviekstrakti lisatakse jookidele, jäätistele, kontiitritööstuses kompvekkidele, küpsistele ja tortidele. Kohvile lähedane toiduaine on kakao. Tihti kasutatakse neid koos.
KOHVI VALMISTAJALE
  • Kohviube hoia kindlalt suletud nõus kuivas ja valguse eest kaitstult.
  • Ära hoia tugevamaitselisi vürtse ja maitseaineid kohvi läheduses
  • Värskelt röstitud kohviubadest saad aromaatsema kohvi.
  • Jahvata kohvi vahetult enne valmistamist.
  • Kohvi kangus oleneb valmistaja maitse eelistusest, keskmiselt arvestatakse 1 liitri vee kohta 50 g kohvi ehk 5-6 supilusikatäit.
  • Kannus valmistatud kohv - jahvata kohv ja tõsta kohvijahu kannu ning vala peale90-95º C kuum vesi, sega ja lase "tõmmata".
  • "Tõmbumise" ajal võib kohvi segada, et kohvipaks alla vajuks või veidi enne serveerimist kohvi "ehmata",s.t, et törts külma vett kohvile lisada.
  • Soovitav on kohvikann eelnevalt soojendada.
  • Kohvikoor ei tilgu linale kui kannutila määrida võiga.
  • Suhkruta mustal kohvil on kohfeiini mõju tugevam. Suhkur ja koor vähendavad kofeiini mõjuningkoor vähendab ka happelisust.
  • On tekkinud arusaamine, et mida kallim kohvi, seda parema maitsega, kuid kohvidegusteerijad ei ole samal arvamusel. Üks õige, hea kohvi on pika järelmaitsega.
  • Kohvidegusteerijatel on oma keel, mis tuletab meelde veinidegusteerijaid, kui nad iseloomustavad erinevaid kohvisorte.
  • Kohvi tuleb säilitada õhukindlalt läbipaistmatus kohvitopsis koos pakendiga. Sest valguse ja õhuga kokkupuutumine halvendavad kohvi maitset ja aroomi.
  • Kohvi erilise tugeva maitse ja meeldiva aroomi tõttu kasutatakse laiasldaselt nii soolaste kui ka magusate roogade maitsestamisel.
  • Erimaitsetega kohvijooke on võimalik valmistada valmisjoogile lisades maitseaineid või alkoholseid jooke. Kohvi võib valmistada mitmesuguseid erinevaid. Lisada võib likööri, viskit, konjakit või teisi kangeid alkoholseid jooke ja vahustatud rõõska koort. Alkoholiga kohvi serveeritakse spetsiaalsest klaasist. Võimalusel soojendatakse klaasi, klaasi põhja pane teelusikatäis pruuni või valget suhkrut, lisa alkohol ja vala kohvi peale. Ning lõpuks lisa vahustatud koor, peale võib raputada kohvi- või shokolaadipulbrit.
Tuntumaid alkoholiga kohvijooke:
  • Black Russian - vodka või Kahlua
  • Calypso - Tia Maria
  • kariibi kohv - rumm või Tia Maria
  • Cobra - 1/3 kirsilikööri, 1/3 viskit ja 1/3 apelsinimahla
  • Don Juan - rumm või Kahlua
  • hollandi kohv - dzhinn
  • prantsuse kohv - konjak
  • pariisi kohv - Contreau või viski
  • skandianaavia kohv - akvaviit
  • Highland - Drambuie
  • iiri kohv - viski
  • itaalia kohv - Strega
  • jamaika kohv - rumm
  • mungakohv - shartöös või benediktiin
  • Royale - brändi
  • Rudesheim - Saksa brändi
  • vene kohv - vodka
  • shoti kohv - viski
  • sevilla kohv - Cointreau
  • jorshiri kohv - Bronë liköör
  • kelti kohv - Iiri viski
  • mehhiko kohv - Kahlua
  • Napoleoni kohv - brändi
  • normandia kohav - kalvados
  • saksa kohv - kirsiliköör
KOHVIJOOGID
  • Café Brulot ehk Café Diable- Pane väikesesse keedunõusse nelk, tükk vanilli, kaneeli, sidrunikoor, apelsinikoor, suhkur ja brädi. Kuumuta segades, flambeeri u 30 sekundit ja kalla siis tassitäiele tulikuumale, kangele mustale kohvile.
  • Türgi kohv - Pane spetsiaalsesse türgi kohvi kannu väike tassitäis vett ning teelusikatäis suhkrut ja aja keema. Lisa kuhjaga teelusikatäis peeneks jahvatatud mokakohvi ja aja taas keema. Võta tulelt ja liiguta, kuni vaht kaob, aja uuesti keema, kuni tekib uus vaht. Vala vaht ära väikesesse tassi, lase kohv uuesti keema ja kalla tassi, loksuta kannu enne serveerimist, et kohvipaks oleks joogiga segamini. Enne joomist lase kohvil settida tassis. Suhkur lisa enne keetmist. Kohvi võib maitsestada vütsidega nt kardemon, nelk jt. Serveeritakse kõrvale klaas külma vett.
  • Viini kohv - Tass tavalist kohvi või espresso kohvi, millele enne serveerimist lisatakse peale vahukoor.
  • Cappuccino -on Itaalia kohv, mis saadakse , lisades tassile mustale kohvile espressomasina aurutorus kuumutatud piima, kohvile võib puistada kakao-, kohvi-või kaneelipulbrit. 1/3 kohvi + 1/3 kuuma piima + 1/3 kuuma piima vahtu.
  • Café Nog - Vahusta munakollane suhkruga, sega kuuma piima ja tassitäie musta kohviga. Lisa 3 cl kanget alkoholi (brändi, rumm või viski), vala klaasi ja puista peale kaneeli või muskaatpähklit.
  • Jääkohv - Valmista hästi kange must kohv, jahuta ning sega jääkuubikutega. Järelejäänud kohvi sobib külmutada jääkuubikutena ja siis vajadusel panna kannu ning valada peale värskelt jahutatud kohvi. Või maitsestada sidruniga ja lisada suhkrut. Müügil on ka jääkohvi kontsentraat pudelites, millele lisada võid jäävett või jahutatud piima.
  • Is-caffé latte - Valmista lihtne või topelt espresso, lisa 1,5 dl külma piima ja u 6 purustatud jääkuubikut. Serveeri klaasis.
  • Caffé latte - Espresso kohv ja kuum piim, 20% kohvi + 80% kuuma piima, peale tõsta kuuma piima vaht. Serveeri klaasist.
  • Café au lait - Espresso kohv ja kuum piim, 20% kohvi + 80% kuuma piima, ilma vahuta. Serveeri klaasist või suurest tassist.
  • Café mélange - Valmista kuum shokolaadijook ning lisa topelt espresso. Kõige peale veidi kuuma piima. Serveeri klaasis või suures tassis.
  • Espresso kohv - Espresso on klassikaline Itaalia kohvi, mida tehakse alati värskelt jahvatatud kohviubadest. Õigel espressol peab peal olema kollakas vahune kord, mida nimetatakse kreemiks. Espresso on tugeva jõulise järelmaitsega kange must kohv, mida serveeritakse väikestest tassidest.
  • Ristretto - Väga kange must kohv. Keeda tavaline espresso, kuid poole vähema veekogusega, kui espresso. Serveeri väikeses tassis.
  • Sambuca Flambé - Vala likööriklaas peaaegu täis Sambuca't, lisa mõned röstitud kohvioad ja süüta. Lase põleda mõni sekund, siis kustuta. Serveeri. Jooki tuntakse ka nimetuse sambuca con mosche all. Serveerida võib ka valades Sambuca't väikesele tassitäiele kohvile ja süütada.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa