Jäätee, jahedalt parim!

Autor: Prof Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar
Kui lisad musta või rohelise tee tõmmisele jääkuubikuid, saad maitsva ja eksootilise joogi - jäätee. Jääteed hinnatakse kui suurepärast janukustutajat.

Erinevalt klassikalisest teejoogist on jäätee dokumenteeritud ajalugu kõigest sadakond aastat pikk. St. Louisi maailmamessil 20. sajandi algul valitses kõrvetav kuumus. Kaug-Ida teemaja, mis pakkus klassikalist kuuma teed, vaevles loomulikult külastajatenappuse käes. Siis tuli R. Blechydenil nutikas äriidee - pakkuda teed jääga. Jook oli eksootiline, jahutas ja kustutas janu - tee sai kiiresti messi tõmbenumbriks. Muide, Ameerika on siiani jäätee Meka, lõviosa seal joodavast teest on jäätee.

Jääteed saab valmistada nii mustast kui ka rohelisest teest. Teest sõltuvad joogi biokeemiline koostis ja omadused. Musta tee saamiseks kogutakse teelehed, need närtsitatakse ja rullitakse nii, et vedelik neist välja nõrguks, ja siis kääritatakse. Seejärel kääritamist kuivatatakse teelehed lõplikult, need sorteeritakse ning pakitakse õhukindlalt. Roheline tee saadakse, kui teelehti töödeldakse kõigepealt kuumusega, et ensüümide toime lakkaks ning lehtede roheline värvus säiliks. Siis teelehed rullitakse, pressitakse ja kuivatatakse lõplikult. Just töötlemise eripära tagab rohelise tee suure polüfenoolide sisalduse. Polüfenoolid toimivad antioksüdantidena, mis aitavad vältida mitmeid haigusi. Eriti populaarne on rohelise tee jook soojades maades, sest roheline tee kustutab paremini janu kui must. Miks? Roheline tee püsib kauem seedekulglas ja imendub aeglasemalt.

 

Tee ergutab ja ka rahustab

Vaieldamatult on tee toimeainetest tähtsaim alkaloid kofeiin. Teematerjalis on kofeiini kas vabal kujul või seotult. Teelehtedes leiduvast kofeiinist jääb teejooki ligikaudu kaks kolmandikku. Kofeiini hulk sõltub teesordist, tõmmise kangusest, teepuru tõmbamise ajast ja veel muustki. Tee alkaloidid mõjutavad jooja närvisüsteemi - ergutavad ja toniseerivad. Jäätee ostjal on võimalik valida kofeiiniga või kofeiinita tee vahel. Peale alkaloidide sisaldab tee rohkesti ka parkaineid, mille mõju organismile on vastupidine alkaloidide omale. Parkained on mõrkja maitsega, nende hulgast sõltub tee maitse ja ka (pruunikaspunane) värvus. Osa parkainetest lahustub vees kiiresti, osa aga tunduvalt aeglasemalt või üldse mitte. Parkainete sisaldust jäätees saab kaudselt hinnata nii joogi värvuse kui ka etiketil märgitud tee-ekstrakti hulga järgi.

 

Lisandid annavad lõhna ja maitse

Tee lõhn ja maitse sõltuvad selles leiduvatest aromaatsetest ainetest, peamiselt eeterlikest õlidest. Aroomiaineid on looduslikes teelehtedes, neid tekib juurde lehtede kuivatamisel ja kääritamisel. Et jook mõjuks hästi ja värskendaks, pööratakse jäätee lisanditele suurt tähelepanu. Tuntum maitsetugevdaja on sidruniekstrakt või -mahl, kuid müügil on ka virsiku- ja õunamaitselist ning troopiliste puuviljade aroome sisaldavat jääteed. Sidrunimahl muudab jäätee ka mõnevõrra heledamaks.

Poe-jäätee on mõeldud kohe joomiseks. Sinna suhrut lisama ei pea, selle eest on hoolitsenud tootja. Siin on kaks võimalust. Ühel juhul on joogile lisatud suhkrut või siirupit ning tulemuseks on kaloririkkam joogipoolis, mille ühes klaasis on umbes poolsada kilokalorit. Teisel juhul on joogi magus maitse saavutatud kunstlike magusainetega, see jäätee on kindlasti lahjem kui esimene.

Inimese maitsemeel naudib kõige rohkem tasakaalustatud magushaput maitset. Seetõttu ohjatakse jäätee liigset magusust sageli sidrunhappega. Et pakendatud jäätee kauem säiliks, lisatakse sellele erinevaid konservante, tavaliselt kaaliumsorbaati või naatriumbensoaati.

 

Jäätee poes, kodus ja söögikohas

Kõige lihtsam on osta valmis jooki ja seda jahutatult nautida. Jääteed saab teha ka pakendatud kontsentraadist, mis tuleb lahustada külmas vees. Ka joogiautomaadid pakuvad kontsentraadist valmistatud jääteed. Kodus on kõige lihtsam viis jääteed teha jahutatud ja maitsestatud teetõmmisesse jääkuubikuid pannes. Kui lisad jääd väga ohtralt, siis sulamisel võib jook tublisti lahjeneda ja maitse nõrgeneb. Ka söögikohtades tasub joogivalikut uurida, sest sageli pakutakse kohaliku retsepti järgi valmistatud jääteed.

Jääteed võime leida isegi jogurtist. Virsiku-jääteejogurtis on musta tee ekstrakti kõigepealt lisatud virsikumoosile. Moosi koostises kanduvad tee maitse- ja muud kasulikud omadused omakorda jogurtisse.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa