Käes on teejoomise aeg!

Autor: Pille-Mai Helemäe
Koos sügisega on kasvanud ka vajadus soojendava tassi tee järele. Kes suvel selle võlujoogi unustusse jätnud, sel on nüüd viimane aeg endale selgeks teha, millist teed juua, et maitsemeeled rõõmustaks ja keha tänaks.
Levinumad teetüübid, nagu must ja roheline tee, on pärit teepõõsalt, erinevused tulevad aga sellest, kuidas ja kus on tee kasvanud ning kuidas on teelehti hiljem töödeldud. Must tee
Musta teed valmistatakse lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist fermenteeritud ehk kääritatud. Kõige kvaliteetsemaks peetakse purustamata teelehest valmistatud teed. Erinevaid tüüpe liigitatakse vastavalt ka teelehe suuruse järgi, näiteks orange pekoe nime kandev tee pole kuidagi seotud apelsiniga, vaid tegemist on väiksema keskmise suurusega lehtedega.
Must tee on klassikaliselt punakaspruuni värvi ja maheda maitsega, erinevalt rohelisest teest säilib tee maitse ja aroom ka aastatepikkuse säilitamise järel. Tee tõmbamise aeg sõltub konkreetsest liigist, kuid õrnemaid teesorte, näiteks Darjeelingut ja purustatud lehtedest teesid peaks laskma tõmmata 3-4 minutit, tervelehelist teed aga 4-5 minutit. Roheline tee
Rohelise tee lehed on eelnevalt aurutatud ja kuivatatud, kuid mitte kääritatud nagu mustal teel. Rohelise tee puhul tuuakse enim esile selle tervislikke omadusi, näiteks mõju ainevahetusele, antioksüdantide positiivset mõju enneaegsele vananemisele ja erinevatele haigustele.
Rohelisel teel peaks laskma tõmmata maksimaalselt kolm minutit, et vältida joogi muutumist liiga mõrkjaks. Osa roheliste teede puhul piisab aga lausa 30 sekundist. Kõrge kvaliteediga rohelist teed võib ka mitu korda kasutada. Valge tee
Kõrgekvaliteetne tee, mida korjatakse vaid teatud perioodil kevadel. Teiste teedega võrreldes on seda vähem töödeldud ja teelehed korjatakse enne, kui need on puhkenud. Korjatud lehtedel lastakse seejärel lihtsalt kuivada. Teiste teedega võrreldes on valge tee valik oluliselt väiksem ja hind kõrgem. Maitse poolest on valge tee magusam ja õrnem ning vähem "rohune" kui teised teed. Tee tõmbamise aeg on sama mis rohelisel teel, 2-3 minutit. Eriti kvaliteetsel teel võib lasta seista ka 15 minutit, kuid odavam tee muutub siis kibedaks. Oolong
Oolongteeks kutsutakse mitmekordselt kääritatud ja eelnevalt päikese käes kuivatatud teelehti. Toodetakse Hiinas ja Taiwanil. Oolongi maitset iseloomustatakse kui midagi rohelise ja musta tee vahepealset. Traditsiooniliselt eelistataksegi veidi mõrkjamat oolongit, mis sarnaneb rohelise teega. Oolongtee keskmine tõmbamisaeg on 3-4 minutit. Nippe ideaalse tee keetmiseks
  • Tee keetmiseks kasuta alati puhast külma vett.
  • Liiga kareda vee puhul lase vesi läbi filtri või kasuta pudelivett.
  • Enne tee keetmist kuumuta teekannu. Selleks vala kannu sorts keevat vett, loksuta veidi ja vala seejärel tühjaks. Alles siis asu teed keetma.
  • Arvesta üks teelusikatäis teepuru inimese kohta ja lisaks üks kannu kohta.
• Maitsestatud tee valmistamiseks peetakse parimaks klaaskannu. Pehme, delikaatse, lõhnastatud tee, nagu Formosa oolongi, Darjeelingi või Hiina musta ja rohelise tee valmistamiseks kasuta sileda sisepinnaga, näiteks portselanist, kuumakindlast klaasist või emailitud malmist kannu. Jõulisema ja parkiva tee, näiteks Tseiloni, India või Indoneesia tee valmistamiseks kasuta poorsest materjalist teekannu, mis on valmistatud terrakotast või roostevabast metallist. Tee kasulikkus
  • Roheline tee kiirendab ainevahetust ja aitab põletada kaloreid. Ka oolongtee aitab kaloreid põletada. Inimesed, kes joovad iga päev viis tassi, põletavad umbes 87 lisakalorit.
  • Must tee aitab ära hoida hambakatu moodustumist hammastele. Roheline tee aga hoiab hingeõhu puhtana.
  • Roheline ja valge tee võivad võidelda käärsoolevähiga.
  • Rohelise tee antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega ja aeglustada keha vananemisprotsessi.
  • Kasutatud teepakki saab kasutada silmatursete vähendamiseks. Kui oled tee ära joonud, pane kasutatud pakk külmikusse ja aseta see silmadele, kui need on tursunud.
  • Teel on leitud olevat ka mitmeid vähivastaseid omadusi, nii on uuringud kinnitanud tee positiivset mõju võitluses käärsoole-, naha-, rinna-, suu- ja eesnäärmevähiga.
Teepaki evolutsioon Teepakk sai sel aastal saja-aastaseks, olles läbinud pika arengu. Teepaki leiutajaks võib pidada Thomas Sullivani, kes otsustas 1908. aastal saata oma klientidele väikesed teenäidiseid siidikotikestes. Kuna tema kaasmaalased ameeriklased ei osanud sellega midagi teha, pistsid nad teekoti lihtsalt kuuma vette ja uus leid oligi tehtud. Kui 1930ndatel hakati tootma ka fiiberpaberit, sai teepakk uue näo. Nüüdseks on patenteeritud teepaki kõikvõimalikke versioone, sealjuures isegi silindrikujulisi, millest Eesti turul võib leida peamiselt nelja varianti. Purutee
+ Tulemuseks on puhas ja klaar maitse, ka eksperdid kinnitavad, et lahtisest teest saab parima tulemuse.
- Kui kannu ega teesõela ei ole, on teepurust joogi valmistamine üks ebameeldiv tegevus. Puru tükib suhu ja tee nautlemine jääb tagaplaanile. Tavaline teepakk
+ On tavaliselt odavam kui teised teed.
- Odavuse taga võib peituda ka kehvem kvaliteet. Lisaks on ebamugav kasutada, sest kuivaks nõrutamine eeldab kahe lusika kasutamist või sõrmede abi. Ilma pigistamata jääb pakk aga ebameeldivalt tilkuma.Teepakk nööriga
+ Klassika, millega kõik on harjunud. Selline on iga teine teepakk. Nööri küljes olevast lipikust kinni hoides on pakki vees mugav solgutada, nii tuleb ka teemaitse rohkem esile.
- Kui lusikat ei ole käepärast, jääb teepakk ebameeldivalt tilkuma.Tetley kahe nööriga teepakk
+ Kõige kasutajasõbralikum teepakk, mille puhul pole paki veest väljavõtmisel vaja kasutada ei lusikat ega sõrmi.
- Kui tee maitse on meeldiv, polegi midagi ette heita. Liptoni pürimiidikujuline teepakk
+ Maitse tuleb kiiremini esile. Ka tootja hinnangul on sellise teepaki eeliseks suurem liikumisruum, tänu millele tulevad joogi hinnaline aroom ja ehe maitse paremini esile.
- Praktikas on kasutusmugavus aga madal, sest pakki on ebamugav kuivaks pigistada. Eriline kuju ei võimalda pakikest ka teelusika abil kuivaks väänata.  
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa