Teevalmistamise kunst

Autor: Kadri Kroon
\"Tee on kunstiteos ja selle kõige üllamate omaduste esiletoomiseks on vaja meistri kätt.\" Okakura Kazuko “Book of Tea “, 1906
Vesi peab olema värske, pehme ja võimalikult vähese mineraalidesisaldusega. Hapnikurikas vesi vallandab tugeva keemilise reaktsiooni. Eelistage mineraalveele allikavett. Rohkelt kloori, fluori, lupja või rauda sisaldav vesi muudab tuntavalt tee maitset. Rusikareegliks võiks olla, et kui te oma kraanivett niisama ei joo, siis ei tasu sellest ka teed teha.
Veekeedukannu põhja tekkiva katlakivikihi saab kergesti eemaldada nii, et valate vette pisut äädikat ja keedate vedelikku mõne korra läbi. Mereannisõpradel piisab otsida üles üks austrisöömisest alles jäänud karp ja poetada see veekannu.
Teetõmmis
Kui võimalik, leidke iga teetüübi valmistamiseks eri kann. Kannu ei tohiks pesta keemiliste pesuainetega, piisab niisama veega loputamisest. Enne teelehtede kannu panemist soojendage nii kann kui ka tassid vähese keedetud veega ja valage vesi seejärel ära.
Klassikaline reegel näeb ette igale tassile ühe teelusikatäie teepuru ja lisaks veel ühe lusikatäie kannule.
Selleks, et väikesi koguseid täpipealt timmida, vajate koju spetsiaalset kaalu.
Paljudes teemaades valatakse teepurul olnud esimene vesi kohe ära, kallatakse peale uus ja sellest momendist
arvestatakse ka tee tõmbamisaega. Rohelistele tõmmanud teelehtedele võib vett peale valada mitu korda, must ja oolong tee sellist mitmekordset tõmbamist ei kannata.
Tee temperatuurid
Teesort Temperatuur
Tee kogus
Tõmbeaeg
Valge tee
55–75 kraadi
2,5 g/10 cl
7 min
Matcha 50–60 kraadi 1 g/10 cl vispeldada
Delikaatne roheline tee 60–75 kraadi 3,5 g/10 cl 2 min
Genmaicha 95 kraadi 2,5 g/10 cl 1,5 min
Tugev roheline tee 70–95 kraadi 2 g/10 cl 2–3 min
Must tee 95–100 kraadi 2 g/10cl 3–7 min
Vale on arvamus, et lühike tõmbeaeg ei lase tekkida liigsel teiinil (kofeiini analoog). Esimese minuti vältel eraldub kiiresti just teiin, hiljem vallanduvad tanniinid, millel on teiine tasakaalustav toime. Seepärast mõjub kaks minutit tõmmanud tee ergutavalt ja nelja minuti tee hoopis rahustavalt.

Ärge jätke teelehti vette ligunema, selle tulemuseks on kibe ja parkaineterohke jook, mis ei paku mingit naudingut isegi ohtra suhkru lisamisel. Valage tee kannust välja, eemaldage lehed või sõel. Teed ei naudita tulikuumana, vaid lastakse veidi jahtuda ning juuakse siis aeglaselt sõõmude kaupa.
Allikas: 100 rooga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa