Põnev pidujook bool

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Bool on suurepärane ja lõputut varieerimist võimaldav pidujook, mida võib pakkuda aasta läbi.
Sõprade ja pereringis sobivad boolianumateks suurepäraselt kõik läbipaistvast materjalist ja küllaldaselt suured anumad: laia suuavaga klaaskannud, klaaskausid, endisaegsed laia suuavaga klaaspurgid ja suured, paksust klaasist vaasid.
Lisaks joogiklaasidele või läbipaistvast materjalist kruusidele ja (pikavarrelistele) lusikatele kulub marjaks ära pikavarreline kulp. Sellega saab igaüks soovikohaselt jäätükke ja puuvilju-marju oma klaasi ammutada.
Bool võib olla nii alkoholiga kui alkoholivaba. Pidulaual võiks pakkuda korraga nii seda kui teist. Kindlasti tuleks aga hoolt kanda, et segud eristuksid teineteisest nii lõhna, maitse kui värvuse poolest. Erineva kujuga võiksid olla ka serveerimisnõud.
Toreda ja lihtsa alkoholivaba võimalusena tasuks proovida jääteed või teebooli. Puuvilja- või marjateesegude kasutamisel on tulemus eriti hea, kui mahl toidujää valmistamiseks ning marja-või puuviljalisandid sobivad teejoogi maitse ja värvusega.
Kui palju peaks booli varuma? Kui koosviibimisel muid karastus- ega alkohoolseid jooke ei pakuta, siis kulub booli esimese tunni jooksul iga külalise kohta 2 dl, edaspidi aga 1 dl tunnis. Pikema peo puhul kulub niisiis igale külalisele pool liitrit booli. Et janu vältida, võiks väärt jooki valmistada pigem rohkem.

Booli tavalisemad koostisosad:
· puuvilja- või marjasiirup maitse ja värvi andmiseks,
· vein samuti värvi ja maitse andmiseks,
· kange neutraalse maitsega alkohol,
· (mahlast valmistatud) toidujää,
· gaseeritud pudelivesi, karastusjook või vahuvein,
· värsked või külmutatud marjad, värsked puuviljatükid.

Booli segamise üldtarkusi:
· bool ei tohiks sisaldada liiga palju alkoholi,
· liiga paljude eri maitsete kokkusegamine ei anna head lõpptulemust,
· varu kõiki koostisosi piisavalt,
· pane kogu tagavara külma eelmisel päeval,
· valmista küllaldaselt toidujääd neutraalse maitsega mahlast või pudeliveest,
· ära liialda puuviljade ega marjadega,
· pohlad, sõstrad ja jõhvikad sobivad ka külmutatult, maasikad-vaarikad on parimad värskelt,
· gaseeritud joogid ja jäätükid lisa vahetult enne serveerimist.

Puuviljabool
3 purki troopilist puuviljakompotti koos vedelikuga (a´ 400 g)
Alkoholita variant:
1 l kollast või oranzhi puuviljanektarit
1 l alkoholivaba õunasiidrit või Sprite’i
1 l lahjendatud apelsinimahlast valmistatud jäätükke
Alkoholiga variant:
1 l viinamarja- või õunamahla või siidrit
1 l heledast mahlast valmistatud jäätükke
0,5 l valget viina või 2 pudelit valget veini või vahetult enne serveerimist 1-2 pudelit vahuveini

Alkoholita marjabool
1 l jõhvika-, mustasõstra- või pohlamahla
2 l Sprite’i
0,5 l pudeliveest valmistatud jäätükke
mahlaga sobivaid külmutatud marju
väikseid melissi- või mündilehti

Maasikabool
1 pudel (0,75 l) poolmagusat vahuveini
1 pudel (0,75 l) punast dessertveini
2 dl brändit
1 sl sidrunimahla
2 dl (mets)maasikasiirupit
1,25 l Sprite’i
0,5 kg väikesi maasikaid
0,5 l pudeliveest valmistatud jäätükke

Sidrunimaitseline teebool
1 l õunajoogist või lahjendatud mahlast jäätükke
6 kotikest sidrunilisandiga teed
6 sl suhkrut
1,5 l vett
2 laimi
1 pisike sidrun
2 l Sprite’i
väikesi melissilehti

Valmista eelmisel päeval toidujää ning kange ja magus sidrunitee. Hoia jahtunud teed külmkapis. Pigista ühest laimist ja sidrunist mahl välja, lisa külmale teele. Vahetult enne serveerimist lisa õhukesed laimilõigud, Sprite ja melissilehed.

Jäätee
Jääteed võib valmistada tavalisest kangest jahutatud teejoogist ning toidujääst. Pruukida võib teesegusid, mis koosnevad kuivatatud puuviljadest, marjadest või hibiskiõitest.
Võta ühe liitri külma keedetud vee kohta 6-8 teekotikest ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tõmbama. Maitsesta suhkruga, mis on lahustatud väheses kuumas vees. Serveerimisel lisa ohtralt toidujääd.

Sangria
3 väikest apelsini
2 sidrunit
1 dl apelsinilikööri või kontsentreeritud mahla
1,5 l punast veini
2 l Sprite’i
suuri jäätükke

Lõika tsitrusviljad õhukesteks viiludeks kannu põhja, kalla peale liköör või mahl ja hoia mõni tund külmkapis. Enne laualeviimist lisa vein, Sprite ja ohtralt jääd.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
annu 27.aug 2009 15:29
tglt ega infot eriti lihtsalt ei saa..aga see siin on küll asjalik, kui muud ei leia...siis isegi väga hea!
1