Millised on parimad ürdiliköörid?

Autor: Oma Maitse
Ürdiliköörid on olnud läbi aegade populaarsed joogid, neile on omistatud nii tervistavaid kui isutekitamise omadusi.
Koostisosi on neil palju, aga täpset koostist hoitakse suure saladuskatte all. Korraliku ürdilikööri koostisesse võib kuuluda kümneid vürtse, ürte, puuviljakoori ja -tõmmiseid, seemneid ja juuri.
Kui bittereid juuakse toatemperatuuril, siis ürdilikööre enamasti otse külmikust võetuna või koos jääga.
Lisaks saab ürdilikööriga magustoitudele maitset juurde anda, ilma et alkoholsisaldus ilmtingimata rooga alles jääks, see lihtsalt aurustub keetes.
Ürdilikööre on poes palju, milline on kõige rohkem mokkamööda? Oma Maitse testitiim pani joogid (ja ennast) taas proovile.
3 parimat ürdilikööri on teie ees!
Jägermeister
Oma Maitse lemmik!
Schwartzwald Teufeli ürdilköör Herb Liqueur
PROFID
Tihe ja tume, aroom apteegine ja
herbaalne, kuivad ürdid kõik
sees: eristuvad aniis, nelk ja koirohi.
Pehmusele aitab kaasa tagasihoidlik
karamellisus. Maitselt
magus, herbaalse kuiva lõpuga,
veidi jääb keelele nelki ja kaneelikoore
maitset. Üks vähestest likööridest,
millel pole vürtsikat
ega piprast maitseatakki, vaid
suhu jääb soe ja pehme ürdisus.
Hinne 4,6
PROFID
Maitselt alkoholine, aga tunda on,
et kõik head ürdid on ka sees.
Lõhn bitterlik, maitse puuviljane.
Meenuvad kohv, apelsin ja heinamaa.
Üsna siirupine. Alkohol taandub
küll suures osas suhkrute taha,
kuid selle vägevus viitab heale
fl ambeerimisjoogile.
Hinne 3,8
PROFID
Eelkõige herbaalne, mitte puuviljane
liköör. Tunda on ilusaid ürdipeenra
lõhnu: kummelit, raudrohtu,
punet ja veidi münti. Veidi tundub
ka mett olevat sisse segatud.
Maitselt magus kui suhkrusiirup,
aga see on heas tasakaalus ürtide
mõrudusega. Õige hea naps.
Hinne 3,6
PROFAANID
Harjumuspärane maitse. Pehme,
ühtlase maitsega. Parajalt magus.
Hinne 3,75
PROFAANID
Kange kraam. Pole üldse liiga magus,
kuigi suhu jääb tugevat karamelli.
Kohe esimesest lonksust
hakkab soe. Lisaksin seda veidi
tee sisse, kui varbad-sõrmed külmast
kipitavad.
Hinne 3,75
PROFAANID
Köharohi, täpselt nagu pertussiin.
Sõstrane ja karamelline. Tundub
nii hea, et ajab meenutama lapsepõlve
pahategusid, kui seda ravimipurki
lihtsalt maitse pärast sai
tühjaks kummutatud. Külma ilmaga
oleks hea limpsida.
Hinne 3,5
Testil osalesid Herberti ürdiliköör, Liiwimaa palsam, Jägermeister, Pirita ürdiliköör, Gammel Dansk Bitter Dram, Herb Liqueur ja Schwartzwald Teufeli ürdilköör.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Soovitaja 29.jaan 2011 12:10
Pole mõtet seda purgi oma osta ja keeta , kuigi ta tuleb parem. Poodides on müügil ka juba ära keedetud kondespiima. Olen ostnud valmis keedetud ja sellega teinud ning tuleb sama. :D
tahaks ka kooki 27.nov 2010 17:51
Kas tõesti räägite nendest metallist kondenspiima purkidest? Pole iialgi kuulnud sellisest keetmisviisist aga soov seda kooki valmistada on küll. :) Mulle jääb ka segadus et kui mitu tundi peaks siis neid keetma ja kas keskmisel või madalal tulel?
vikitoria 23.nov 2010 12:12
Mina keetsin esimesel korral 2,5h, kuid oleks võinud veel tunnike-poolteist keeta. Jäi nati liiga vedel. Muidu tuli aga super hea ja maitsev. Keele viis alla. Teist korda seda torti tehes ostsin vahvlilehed, kuid need on tunduvalt õhemad ning tegelikult ei sobi selle tordi valmistamiseks.Ei tea kuhu on Pärnust kõik ümmargused vahlitordipühjad kadunud, kõikidest poodidest olid nad läinud. Aga mida veel tahtsin lisada, on see, et poes on müügil juba keedetud kondenspiim, on odavamad ning saab oma aega ka kokku hoida. Mulle piisas 2,5 purgist. ;) Valmis keedetud kond.piimaga läheb tõesti ligi 30min tordi valnistamiseks;)
algaja 17.nov 2010 15:28
kaua neid purke tuleb siis keeta, 2,5 või 4 tundi?
kata 14.nov 2010 11:47
minul on puupliit ja kui tuli sooja pärast all on,pole mingi probleem need purgid vette keema panna.Purgid peavad veega kaetud olema,muidu võivad lõhkeda.Lihtsam on võtta suurem pott ja rokem vett peale,siis ei pea jälgima.Neid purke võib ju ka niisama keete,meil süiakse" kokkuhoiu" mõttes ilma vahvlita.
kata 14.nov 2010 11:42
vanasti tehti sarnast asja(enne 90-ndaid) ja iiris oli siis kõvem,et hambaga ikka kohe katki ei hammustanud.Iirisele lisati juurde võid ja koort,et pehmem oleks.Pealmine kiht jätta vahvel ja siis saab serveerida snäkkidena(1,5*2,5 cm),kui ostad kandilised vahvlilehed.
vgv 13.nov 2010 23:02
Pole mõtet kondentspiima kausis valmistada, kui purgiga keeta, on lihtsam .
olga 13.nov 2010 22:50
Kondentspiima võib ka koos purgiga keeta üks 4 tundi,tuleb sama tulemus.
Katri 13.nov 2010 22:23
Kui teil on oma ajaga midagi muud ka peale pliidi ääres seismise peale hakata, keetke kinniseid kondenspiima purke veega täidetud potis 2,5 tundi ning käige vaid aeg-ajalt kaemas, et purgid veega kaetud oleksid. Selline valmistusviis nagu antud retseptis - jabur aja raiskamine. Valmis-
tusaega kirja pandud 25 minutit ilmselt just seetõttu, et retsepti autor sai ise ka hiljem aru, kui ebaratsionaalse piima keetmisega hakkama sai.
Ahjualune 13.nov 2010 22:06
kas see kook kannatab üleöö ka seista või läheb vahvel liiga pehmeks?
kookook 13.nov 2010 21:31
selles mõttes et...mis hetkest alates seda 25 minutilist valmistusaega on hakatud mõõtma? Kondenspiima keetmisega võte arvestada vähemalt 3 tundi et seda vajalikku konsistentsi saada. Määrimise ja koogi kokkupanekule võib tõesti kuluda jah 25 min... Soovitav oleks segaduste vältimiseks seda valmistusaega siiski reaalsusega kooskõlla viia :)
A. 13.nov 2010 18:06
Ja imelik on see et siin on valmistamis aeg 25 min.
A. 13.nov 2010 18:05
Vaatasin et tundub hea kook ja lihtne teha ja alles nüüd avastasin et kondentspiima peab 2 tundi keetma! Oleks ennem seda teadnud polekski vist ette võtnud seda aga eks näis mis tulemus lõpus tuleb.
kelluke 12.nov 2010 17:31
kaua selle iisrise keetmine aega võtab?
Eliisabett 12.nov 2010 13:30
Olen teinud seda torti võiga sulatatud iiristest. Arvan, et tulemus on sama hea.
Liisi 11.nov 2010 14:05
ihkskiyaökebytieorti-
üa-
t't0a3v85738645832759eurigk-
jhdskfgh-
ösiuyuse9577ean-
ribtdysfyteyrae-
r85734öoce-
niowyaeyvw SUPER HEA!
Hindaja 11.nov 2010 07:08
see on tort, mida meie suguvõsa minult tellib kokkutulekutel. Kuigi äärmiselt lihtne kook, aga keegi ei viitsi kondentspiimaga vaeva näha. väga hää ka ses mõttes et ei lähe pahaks ka nädala pärast...
aniitas 09.nov 2010 20:17
Väga hea ja lihtne tort,olen ise teinud:)
aniika 09.nov 2010 17:14
got to try
Kevad.. 09.nov 2010 15:24
ooooooh..
1