Glögi soojendab jõuluootust

Autor: Maire Suitsu
Märkamatult on jõudnud kätte aeg, mis alles mõne nädala eest nii kaugena tundus - jõuluootusaeg. Paljudes paikades on juba üleval tohutud jõulukuused ning kaupluste vaateaknad pilgutavad juba ammu ostjale silma.
Märkamatult on jõudnud kätte aeg, mis alles mõne nädala eest nii kaugena tundus- jõuluootusaeg. Paljudes paikades on juba üleval tohutud jõulukuused ning kaupluste vaateaknad pilgutavad juba ammu ostjale silma- “ Tule, osta, su kingikott on ju tühi !”
Jõulude kommertslikkus teeb küll tuska ning iga aastaga lükatakse jõulueelne ostuhullus aina varasemale ajale, kuid oma kodus ja iseendas annab neid asju reguleerida ning see annab võimaluse valida just sellise tempo jõuludeks valmistumisel, mis mulle, sulle ja meie peredele sobib, sest vaikne toimetamine, asjade üle järelemõtlemine, plaanide tegemine ning jõulumenüü kavandamine ning aasta kaunima õhtu planeerimine on see, mida jõuluaeg annab, rääkimata laste ootustest ning päkapikkude piilumisest, mis selle aja just eriliseks ja meeldejäävaks teeb.
Praegu ongi aeg võtta kätte pastakas ja märkmik, maha istuda ning oma jõulukalender tegemiste-toimetamistega valmis mõelda ja kirjutada, menüüd koostada, ostunimekirjad läbi mõelda, eelarve paika panna, mõelda, kellele kaarte saata ning kellele millise kingiga rõõmu valmistada ning selle toimingu kõrvale kulub üks hea ja maitsev glögi kuhjaga ära.

GLÖGI- mis see on ja kust ta tuleb ?

Glögi on maitseküllane kuum jook, millist ühel või teisel moel juuakse kogu Euroopas. Glögi valmistamiseks pole olemas üht ja kindlat retsepti. Üks tahab heledat, teine tumedat kuuma jooki ning maitseainete lisamiselgi võib üpris vabalt ringi käia. Kuid kust on tulnud selline komme kuumutada ja maitsestada veini ?
Juba muistsed roomlased maitsestasid veini erinevate maitseainetega, kuid neil olid selleks argised põhjused: nii peideti ebakvaliteetse veini halba maitset ning tolleaegne roomlane jõi maitsestatud veini külmalt. Mõned aastasajad hiljem, kui maitseaineid ei olnud Kesk-Euroopas lihtne kätte saada ja liiatigi olid need veel väga kallid, oli ülimalt peen ja moodne, kui söögid-joogid olid ohtralt maitsestatud. Neil aegadel sündisidki Euroopas sellised kummalised toidud nagu pipargoogid ja glögi. Rootsis hakati glögi-laadset jooki valmistama 1600-ndatel aastatel, kuid sellist jooki, mida tänapäeval tunneme, alles 1800-ndate aastate lõpul, mil seda joodi Lucia päeval ning jõuluhommikuse kiriku järel. Rootsist jõudis glögi valmistamise komme Soome ning sealt aegade möödudes ka meile. Sõna glögi tuleneb rootsikeelsest sõnast glöd, mis tähendab hõõguv.
Alpi-maades juuakse külmadel aastaaegadel glühweini ehk hõõgveini, inglased naudivad aga Mulled wine’i ja Mulled Punchi. Põhjamaades juuakse glögi või hõõgveini ja kõigi nende jookide ühine nimetaja on see, et nad on kuumad ja vürtsikad.

Glögi maitsestamine

Glögi maitseaine võib segada ise, see annab võimaluse saada just selle õige ja parima maitsekombinatsiooni, mis ühele või teisele glögivalmistajale sobib, kuid valmis maitsesegu võib osta ka poest ning kasutada seda sellisena, nagu ta on või soovi korral lisada juurde neid maitseaineid, mis meeldivad, kuid liiga palju erinevaid maitseaineid kah kasuks ei tule, tasub piirduda 4-5 maitsega, seega võib erinevatel glögivalmistuskordadel katsetada uusi segusid ning sel moel kujuneb kindlasti välja see lemmik, mida ikka ja jälle kasutatakse.
Põhilised maitseained, mida glögi maitsestamisel kasutatakse on kaneelikoor, ingver, nelk, kardemoni- ja fenkoliseemned, aniis, muskaat, pomerantsi- või apelsinikoor jne. Veini võib maitsestada ka erinevate mahladega, lisaks maitseainetele. Punasele veinile sobib mustsõstra, valgele aga õunamahl. Teravamate elamuste eelistajad võivad glögisse lisada ka väikese koguse viina, rummi või brändit, ka erinevate maitsetega liköörid sobivad hästi. Valgeveiniglögi maitsestamiseks on mandli- või kaneeliliköör omal kohal.
Kõige lihtsam glögi valmistamise viis on: kuumuta mahl või vein koos maitseainetega ja kurna enne serveerimist. Sel moel ei pääse aga maitseainete kõik aroomid ja maitsed täielikult esile, seepärast oleks mõttekas alkoholipõhjase glögi puhul panna maitseained juba paar päeva enne glögi valmistamist veini sisse, seda moodust kasutades saab glögi vürtsikam. Alkoholivaba glögi valmistamiseks peaks maitseained suhkruvees vaiksel tulel läbi hautama ning saadud keedust paar päeva jahedas hoidma, et maitseainete eriline kombinatsioon võimalikult paremini esile tuleks. Selline leem sobib nii mahla kui veini maitsestamiseks ning teeb glögikeetmise hõlpsaks ja hoiab külaliste tulekul kokku perenaise aega.

Glögi maitsestamisleem
  • 1 l vett
  • 4 dl fariinisuhkrut
  • 2 tl fenkoliseemneid või aniisi
  • 3 kaneelikoore juppi
  • 10 nelgitera
  • 4 tl kardemoniseemneid
Kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja maitseained ning sega, kuni suhkur on lahustunud. Hauta vaiksel kuumusel umbes 30 minutit. Jahuta ja kurna. Kaneelikoored võib üle loputada ja ära kuivatada, nii saab neid veel järgmiselgi korral kasutada. Säilita leent kas purgis või kaanega kaetud nõus jahedas kohas.

Glögi valmistamisel võta 0,5 dl leent 1 dl veini kohta. Kui kasutad mahedat veini, vähenda maitseleeme kogust vastavalt oma maitsele.
Mõned glögiretseptid Punane glögi
  • 3 dl mustsõstramahla
  • 1 l vett
  • 2 dl fariini- või muud tumedat suhkrut
  • glögimaitseaineid: kaneelikoort, kuivatatud ingverit, 1 sl kardemoniseemneid, nelki
  • 1 pudel punast veini või mustsõstraveini
  • 1 dl mustsõstralikööri või valget viina
Klaasi põhja:
  • rosinaid ja mandlilaaste
Kuumuta mahl, vesi, suhkur ja maitseained keemiseni. Lase maitsestuda 15 minutit. Kurna ja kuumuta mahl uuesti. Lisa vein ja liköör või viin. Kuumuta, kuid ära keeda. Serveeri kohe.

Mustsõstraglögi
  • 5 dl lahjendatud mustsõstramahla
  • 1 sidruni mahl ja riivitud koor
  • 1 tl kardemonikupraid
  • 4 nelgitera
  • 2 kaneelikoore tükki
  • 1 vaniljekaun
  • 3 vürtspipart
  • suhkrut
  • mandleid
  • rosinaid
Sega kõik ained kastrulis, välja arvatud suhkur, mandlid ja rosinad. Lase segu keema ja keeda vaiksel tulel kaane all umbes 30 minutit. Lisa maitse järgi suhkrut, sega, kuni suhkur on sulanud, kurna ning lisa mandlid ja rosinad. Võid lisada veidi punast veini või viina.

Ingveri-tähtaniisi glögi
  • 0,5 dl värske ingveri kuubikuid
  • 0,5 dl tähtaniisi
  • 1 dl suhkrut
  • 3 dl vett
  • 1 pudel valget veini
  • 10 cl tsitruslikööri
Pane ingverikuubikud, tähtaniisid, suhkur ja vesi potti. Keeda 10-15 minutit. Kurna. Kalla juurde vein ja liköör. Kuumuta keemiseni ja serveeri.
Maasikaglögi
  • 300 g külmutatud maasikaid
  • 1 l vett
  • 1 dl suhkrut
  • 1 jupp kaneelikoort
  • ½ vaniljekauna
  • 1 jupp kooritud ingverit
Pane kõik ained potti, kuumuta keemiseni ja keeda vaiksel tulel 20 minutit. Kurna. Pane maasikad klaaside põhja ja vala kuum glögi peale.
Jõuluõhtu glögi
  • 2 dl kollaseid rosinaid
  • 1 dl konjakit
Jook:
  • 5 dl õunamahla
  • kaneelikoort
  • tükike kuivatatud ingverit
  • 4 tähtaniisi
  • 1 sl kardemoniseemneid
  • 1 dl tumedat suhkrut
  • 5 dl valget veini
Pane rosinad mõneks tunniks konjakisse likku. Lase mahl keema, lisa suhkur ja maitseained. Lase segul pool tundi tõmmata. Lase uuesti keema ja kurna, lisa vein. Jaga konjakis ligunenud rosinad klaasidesse ja kalla peale kuum jook.

Õuna-teeglögi
  • ½ l õunamahla
  • ½ l teed
  • 1 dl glögi maitsestamisleent
  • suhkrut
Maitsestamisleem:
  • 1 l vett
  • 2 ingveritükki
  • 2 kaneelikoore juppi
  • 40 nelki
  • 2 sl kardemoniseemneid
Keeda maitseaineid vees umbes 1 tund. Jahuta ja kurna. Säilita purgis või pudelis külmkapis.

Kuumuta õunamahl, tee ja maitseleem, maitsesta soovikohaselt suhkruga. Pane igasse glögikruusi mõni mandel ja rosin ja vala glögi peale. Joo kuumalt.


Et jõuluõhtu on perepüha, oleks mõnus enne kiireid jõulutoimetusi korraks sõbrad glögiõhtule kutsuda, et suhelda ja end mõnusalt tunda. Järgmise nädala loost saate lugeda, milliseid suupisteid glögi kõrvale pakkuda.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Rayssa 17.veeb 2014 04:22
That saves me. Thanks for being so seeisbln!
Rene 13.juuni 2012 20:49
Pealt jäid kõvaks ja liiga magusad.. Pole kõige parem.
lChristinal 15.märts 2012 14:43
Tõeliselt suurepärased muffinid tulid.. Kuna ma eriti veel magusasõber, siis panin veidi shokolaadi tükikesi ka taignasse.. Muidu tegin täpselt retsepti järgi.. Ja teadmiseks neile, kes panid taignasse vaid munavalge.. EI ! Pange kindlasti terve muna, kuna arvan, et nii oli tegelt retseptis ka mõeldud.. Et mitte vahustatud munavalge, vaid ikka vahustatud munasegu.. SUPER ;)
Tinka 12.juuni 2011 23:44
Tegi valmis ja head tulid. veidi kuivad kuid annab süüa ikka:)
elu24 06.jaan 2011 10:56
Mina teen sellest hoopis sokolaadi koooki praegu küpseb ahjus loodan et tuleb hea :D aga muffvinid tulid head ja sain 11 muffinit sellest kogusest:Y
elu24 05.jaan 2011 13:00
mitu muffinit saaab sellest kogusest ??
krissu1997 05.jaan 2011 09:37
tegin , minu arust normaalsed muffinid !
Paha oled! 01.jaan 2011 14:43
Loll!
Nässo69 30.nov 2010 11:08
Väga maitsvad tulid.Panin ka rosinaid lisaks.Minu lemmikud :)
Änn 06.nov 2010 20:30
No mina olen tavaliselt teinud siiski nii et hapukoort, võiga koos sulatatud tume ?okolaad, vaniljesuhkrut, soola, suhkrut, jahu, munad ja küpsetuspulber, siiani kõik kiitnud;)
mammu 26.juuni 2010 19:16
Väga head tulid
PisiSai 17.apr 2010 18:02
Ei tulnud head, ei tea kas ma tegin midagi valesti, aga väga kahtlased magusad plönnid tulid, fuih, ei meeldind :S
juku 17.veeb 2010 21:53
jama pask magus pelmeenid
alexisandra 16.jaan 2010 16:58
Mmm, tegin neid just, aga muffinivormide puudumise tõttu valasin taina otse koogivormi. Tuli väga hea kakaokook, soovitan väga ;)
ljuda80 07.jaan 2010 20:14
Väga super-lux muffinid.Ja midagi pole vaja kohendada muidu on see juba teise muffini retsept;) See retsept toimib väga hästi:Y
smileactive 06.jaan 2010 17:25
TÄIUSLIKUD muffinid tulid. Kuigi, ma kohandasin seda retsepti. Panin 3 muna, soola asemele soodat, 1dl suhkrut, 50grammi tumedat shokolaadi, 2 sl kakaod ja törts hapukoort. Tõesti, kõik sõid ja kiitsid. Aitähh selle suurepärase retsepti eest !
Surfa 19.dets 2009 14:13
tegin retsepti järgi ja mass tuli liiga kõva muffinite jaoks... (seekord, sest eelmine kord lisasin ühe muna rohkem ja tulid head muffinid) kuna seekord oli muna ja või otsas siis lisasin ka mina hapukoort niipalju et tuli mõnus koogitainas. AGA võtsin koogivormi mille puistasin üle mannaga ja panin ahju u 180kaadi juurde. tuli välja hõrk ja suussulav kook :Y!:) mees kiitis.... muffineid :P
lentsik22 09.dets 2009 14:48
jubedad,liiga kakaosed ja kõvad,lendasid otse prügikasti,jahu on liiga palju ja kakaod ka need ju kuivatavad,panin veel taignale hapukoortki juurde aga see ka enam ei aidanud,proovitud aga enam neid ei tee:N
Lorita 14.aug 2009 10:23
Alles teen aga arvan et tuleb väga hea
Musimuffin 13.juuli 2009 09:55
lisage retsepti kohta u.400g hapukoort.....tule-
vad pehmemad ja paremad:Y
Haos 04.juuni 2009 12:04
:Ynorm
Haold 04.juuni 2009 12:04
Ei paisund eriti ,aga muidu head.
Shoko 27.mai 2009 14:49
väga head originaalretsepti järgi (va suhkru kogus, mida panen vähemalt pool vähem) aga proovisin ka lisada banaane.. supermaitsvad. Soovitan
kikuliis 03.mai 2009 14:51
räigelt head :Y
carru 16.veeb 2009 08:48
:A jumala head
123