Tequila

Kui satute Mehhikos ringi liikuma Tequila linna lähiümbruses, ulatub silm vaid üle laiade ja lõputute agaaviväljade. Agaav on sukulent, mis kuulub liilialiste perekonda. Agaave on 17 liiki. Tequila valmistamiseks sobib neist vaid üks – sinine agaav.
Tequila’d kuuluvad meile suhteliselt võõra nimega mezcal-jookide alla (nagu konjak on üks brändide seast). Tequila’t tohib nagu konjakitki valmistada üksnes valitud piirkonnas Mehhikos ja nagu juba öeldud, vaid sinisest agaavist, meczal’i aga ka teistest agaavidest.
Peale Jalisco maakonna, kus asub ka Tequila linn, võib sinist agaavi kasvatada veel Guanajuato, Michoacáni, Nayariti ja Tamaulipase piirkonnas. Sinine agaav saavutab oma küpsuse alles 8–12 aastaga ja mida küpsem on agaav, seda suurem on tema suhkrusisaldus. Koristus toimub käsitsi, nõudes vilumust ja füüsilist jõudu. Agaavikorjajad ehk jimador’id kasutavad selleks spetsiaalset väga pika varrega coa’d, mis mis meenutab kujult laiaks löödud lusikat. Sellega lüüakse vili jala küljest lahti, puhastatakse orajatest lehtedest ning vinnatakse saadud piña (hisp k ‘ananass’) autokasti. Piña’d, mille kaal võib ulatuda kuni 70 kilogrammini, tükeldatakse ja vinnatakse siis autoklaavi (seade, kus keetmine toimub rõhu all). Pärast agaavide keetmist tükeldatakse viljad ribadeks, et kergendada kääritamist, mille jooksul tärklis suhkruks ja see omakorda alkoholiks muutub. Suhkrurikkale mahlale lisatakse ka pärmi. Kääritamise tulemusena saadakse umbes 5% alkoholisisaldusega vedelik. Edasi toimub kahekordne destilleerimine. Alates siit tequila kas pudeldatakse valge tequila’na (vahel kannab ka nime silver või plata) või pannakse vaatidesse küpsema.
Vaatidena kasutatakse nii terasest kui ka tammepuidust vaate, vahel viimaseid põletatakse, et saada joogile juurde suitsusust. Kasutatakse nii ameerika kui ka prantsuse tamme, kasutatud Šoti viski või burbooni vaate. Odavjookide tootjad kasutavad tequila’le värvi andmiseks karamelli. Kõik tequila’d peavad aga olema vähemalt 51-protsendilise agaavidestillaadi sisaldusega, ülejäänud osa moodustab piiritus, mis reeglina sisaldab karamelli ja mandliessentsi.
Tequila, mille sildil seisab 100% agave, on kallis ja seetõttu meie mail haruldus. Mõned pudelid kümmekonna aasta eest proovimüügi korras siiski siia sattusid, ent käibejooki sellest muidugi ei saanud. Jook on puhta ja ainulaadse maitsega, milles on säilinud agaavile iseloomulikud omadused.
Silver ehk plato ehk blanco on 60 päeva küpsenud tequila, sel on tugev aroom ja kare maitse, hea jook Margaritade valmistamiseks.
Jove ehk suave ehk oro (kuldne) – sama mis blanco, kuid joogi valmistamisel on kasutatud värvi- ja maitselisandeid. Mitte kunagi ei ole see jook 100% agave.
Gold sisaldab karamelli, et anda sellele añejo ehk siis tammevaadis küpsenud tequila’le iseloomulikku värvitooni. Samas on olemas gold tequila’sid, mis on 100% agaavist ja küpsenud tammevaadis.
Reposado ehk puhanud tequila on vaadis küpsenud kuus kuud kuni üks aasta.
Añejo ehk laagerdunud tequila on maitselt mahe ja küpsenud vaadis vähemalt aasta. Autoriteedid väidavad, et parimad on tequila’d nelja-viie aasta vanuselt.
NOM-tähis ehk Norma Oficial Mexicana de Calidad annab garantii, et pudelisse on valatud tequila ja mitte mingi teine jook.
Pulque on Mehhiko päritolu jook, mida valmistatakse kodudes, valmib agaavikeeduse kääritamisel, saadud piimjat vedelikku ei destilleerita.
VAATA KOKTEILIDE RETSEPTE SIIT
Margarita
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa