Vahuvein

Vahuveini valmistatakse igal pool, kus viinamarjad vähegi juured alla võtavad ja saaki annavad. Neid tunneme ja teame mitmete nimede all: sparkling, espumoso, spumante, igristoje, sekt, mousseaux, asti jne.
Vahuveine valmistatakse kolmel viisil: methode classique ehk methode traditional ehk nn šampanjameetod on vahuveini valmistamise viis, kus teine kääritamine toimub pudelis. Täpselt nagu šampanjalgi. Kuid veini valmistamise koht pole mitte Champagne ning ka marjasordid on erinevad. Ainuüksi Prantsusmaal on olemas seitse apellatsiooni, kus vahuveini valmistatakse šampanjameetodil. Sellised vahuveinid kannavad nime crémant: näiteks Crémant d’Alsace, mida valmistatakse Pinot Blancist, Pinot Noir’st, Pinot Gris’st ja Rieslingist. Eriti šampanjalik Crémant d’Loire valmib aga hoopis Chenin Blancist, Sauvignon Blancist ja Grolleaust.
Hispaanias valmistatakse šampanjameetodil cava’sid. Need vahuveinid ei ole seotud DO- (Denominacion de Origen) regulatsiooniga, vaid neid võib seal seaduse järgi valmistada kõikjal – Kataloonias valmib lõviosa Hispaania cava’dest, aga häid maitseid võib kogeda ka Valencias, Navarras, Riojas või Baskimaal. Cava valmib Macabeost, Xarel-lost ja Parelladast ning ka Chardonnayst.
Teine levinuim viis on vahuveine valmistada nn charmat-meetodil, kus vein pannakse koos siirupi ja pärmiga suurde terasvaati rõhu all käärima. Seejärel vahuvein jahutatakse, selitatakse ja pudeldatakse. Nii valmistatakse näiteks Itaalia kuulsust asti’t, mis on mõnusalt väikese alkoholisisaldusega ja kerge.
Kolmas ja odavaim meetod mullid pudelisse saada on viis, kus süsihappegaas juhitakse otse veinisse. Sel moel saadud vahuvein on kare, selle mullid suured ja jook lahtub kiiresti.
Kokteilides mängib vahuveini kvaliteet üsna suurt rolli. Hea vahuvein hoiab oma siidist struktuuri ja maitsete tasakaal ei lagune ka kokteilis ülemäära kiiresti koost.

KOKTEILE VAHUVEINIGA
Kir Petillant
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Veel meetodeid 16.aug 2014 08:40
Tegelikult on veel olemas sellised valmistamise meetodid nagu Transfert, Diose, jt. http://www.veinigu-
ru.ee/muud-
veiniteemad/vahuvei-
nid.html.
Kuigi need on tõsi vähelevinud.
1