Riesling - heledate viinamarjade vääramatu kuninganna

See on ka üks aromaatsemaid, komplekssemaid, nüansirohkemaid ja tihti ka hea happesusega valgeid viinamarjasorte.
Neist marjadest võib valmida vein, mille eluiga saab mõõta paari aastaga, kuid haruldane pole ka juhus, kui teie ette satub paarikümne aasta vanune versioon. See on ka üks aromaatsemaid, komplekssemaid, nüansirohkemaid ja tihti ka hea happesusega valgeid viinamarjasorte. Teatud soojadel aastatel on marjad lillelised ja mesised, teistel aastatel aga mineraalsed ja tsitruselised. Neid võib leida metalselt kuivana ning ka ülikõrge magususega. Tõeline imemari!
Kus ja millal?
Selle suurepärase marja kodumaa on Saksamaa. Esmased kirjalikud ülestähendused selle kohta pärinevad juba aastast 1435, enamik neist on seotud Reini jõe ümbruskonnaga. Sellest ajast alates kogus Riesling populaarsust ka Saksamaa muudes regioonides. Järgneval sajandi on seda rohkesti mainitud Moseli ümbruses, Austrias Wachaus ning ka Alsace’i aladel.
Kuna enamik selle aja veine olid segud, siis puhas Riesling ühelt mäelt valmistati alles aastatel 1720-1721 Schloss Johannisbergis – benediktiinide mungakloostris. 19. sajandil oli see mari juba Moselis ja Rheingaus enim kasvatatud viinamarjasort. Ka Alsace on pretendeerinud esmakasvataja tiitlile: esimene ülestähendus viinapuude istutamisest neile aladele pärineb juba aastast 1477, kuid kuni 1919. aastani oli sel Alsace’i aladel pea minimalistlik osatähtsus.
Järgnes invasioon Austriasse, Tšehhi, Sloveeniasse, Põhja-Itaaliasse ning aastast 1857 tõid saksa immigrandid need väärikad viinapuud ka Californiasse, 1871 Washingtoni osariiki ning 1880 Lõuna-Austraaliasse. Kui Chardonnay tulekuga kustus mõneks ajaks Rieslingu sära Austraalias, siis endised, suured ajad on tagasi pöördumas – Rieslingu osakaal kasvab jälle.
Milline on Rieslingu vein?
Tihti kuiv, väga aromaatne, tsitruseline, lilleline, mineraalne. Alati hea happesuse ja värskusega – olgu tegu siis kuiva või ka veidi magusama versiooniga. Tihtilugu väga pikaealine. Kui enamik valgeid veine on kahe- kuni nelja-aastase normaalse elutsükliga, siis Rieslingul sel ajal alles hakkab teine hingamine ning tänutäheks hoidmise eest täieneb aroomibukett petrooliste ja kuivatatud puuviljaliste nootidega, mis on intelligentse veini puhul lausa suurepärased aroomibuketi lisandid.
Uus Maailm
Uus-Meremaa. Kindlasti Rieslingu tulevikumaa. Tänased viinapuud on küll veel veidi noored, kuid tulemused on suurepärased. Veinid on Austraalia suguvendadest veidi kergemad ning elegantsemad. Väga hea Riesling tuleb Marlborough’ ja Nelsoni veinipiirkondadest. Mida värskem saak, seda uhkem vein!
Austraalia. Kuni aastani 1990 oli Riesling enim kasvatatud hele viinamari Austraalias. Selle võidukäigu tappis Chardonnay invasioon. Tänaseks on Riesling taasavastatud ning otsida tasub seda Clare Valley ja Eden Valley piirkondadest. Veinid on aromaatsed, puuviljased, tihti lausa täidlased. Kindlasti üks parimaid valgeid veine kuumast Austraaliast.
Tšiili, Argentiina ja Lõuna-Aafrika. Enamik varasematel aegadel istutatud viinapuid sattus liiga soojadele aladele ning tootis üsna iseloomutuid, ebarieslinglikke tulemusi. Tänaseks on viinapuud enamasti ümberistutatud jahedamatele aladele, kust uusi ja kindlasti paremaid tulemusi varsti ka näha saab.
Ameerika Ühendriigid. Külmematel aladel võib olla suurepärane. Proovida tasub California – Sierra Foothills, Monterey või siis Oregoni paremaid näiteid (kui need ka Eestisse eksima peaksid).
Vana Maailm
Prantsusmaa. Alsace on kuulsaim Rieslingu piirkond Prantsusmaal. Parimad näited tulevad Alsace’i lõunapoolsest otsast – mägisemalt alalt. Veinid on kreemised, isegi võised, komplekssed, kahe-kolme aasta vanustel leiab ka tüüpilist petrooli hõngu aroomis. Grand Cru on pea alati kindel valik, kuigi mitte just liiga odav. Samas ei ole kõik head näited Grand Cru’d ning mitte kõik Grand Cru’d pole alati tippveinid.
Itaalia. Kerge, värske, elegantne Alto Adige või Trentino aladelt; täidlasem, aromaatsem ja komplekssem Friuli kandist. Võib olla väga huvitava maitsega.
Saksamaa. Kindlasti üks eripärasemate ning ka parimate Rieslingute sünnimaa. Elegantsemad, puuviljasemad ja madala alkoholisisaldusega on kuulsad Moseli Rieslingud. Tipptootjate veinid on tihti mineraalsed, hea happesuse ning suurepärase maitsebuketiga. Rheingau on tuntud kompleksete, jõuliste ning tsitruseliste versioonide poolest. Leida võib ka väga elegantseid, kuivi Rieslinguid. Pfalz ja Rheinhesseni piirkondade suguvennad on rohkem mahuorientatsiooniga, kuid tipptootjate Riesling on tihtilugu ka parem oma kuulsate naaberpiirkondade – Moseli ja Rheingau – tootjate analoogidest. Väga head on ka tänapäeva Frankeni Rieslingud – kuivad, mineraalsed, komplekssed ja jõulised.
Austria. Suurepärased kuivad Rieslingud, mis pole just odavad, kuid peaaegu alati väga head. Otsi Wachaud!
Väga huvitavaid Rieslinguid leiab ka Luxemburgist ning harva ka Ungarist.
Proovida tasub:
Segudena.
See on tegelikult viinamarjasort, mida kohtab segudes harva, kuna on ise piisavalt hea. Kuid puuviljaseid, kergesti joodavaid, rahvapäraseid versioone leiab Austraaliast (seguna Gewurztramineri, Semilloni või Chardonnayga) ning veidi elegantsemaid stiile Alsace’i aladelt.
Puhtalt.
Kerget, värsket, kuiva Rieslingut võib leida Saksamaalt Rheinhessenist või Pfalzist, Ungarist, Uus-Meremaalt. Kuid Rieslingust ei saa kunagi jaemüügis 49 krooni maksvat, samas kerget, värsket, elegantset valget veini. Tavaliselt on hind pea kaks korda kõrgem ning ka siis on sisu veel lihtsavõitu. Hea Rieslingu hind algab sajast kroonist pudel.
Keskmise täidlusega ja hea struktuuriga Rieslinguid leiab nii Saksamaalt Rheingaust, Nahest ja Baden-Badenist kui ka Austraaliast (Clare ja Eden).
Täidlasemad Rieslingud tulevad Austriast, Luxemburgist, Saksamaalt (Franken, Rheingau), Prantsusmaalt Alsace’i aladelt.
Hea teada:
  • Moseli Riesling on pea alati veidi magus.

  • Auslese, Beerenauslese, Eiswein ja Trockenbeerenauslese puhul on tegu dessertveinidega.

  • Enamik Uue Maailma Rieslinguid on mõeldud tarvitamiseks kahe-kolme aasta jooksul korjest.

  • Keeratav kork (screw cap) sobib suurepäraselt aromaatsetele marjadele ning säilitab Rieslingu maksimaalse värskuse.
Nautige Rieslinguid, sest neis on, mida nautida!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
mammu22 19.nov 2011 17:26
Väga hea oli!
1