Uudiskiri Instagram Facebook
 
Veini maitsed ja lõhnad

Millest koosneb veini tasakaal

Veini maitsed ja lõhnad

Millest koosneb veini tasakaal

PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Eike Einama
Veinimaitsjaid on huvitav jälgida, kui nad hakkavad oma nina ja keele kogemisi jagama. Tegelikult otsivad nad sel moel veinist tundide kaupa maitsete tasakaalu. Selle leidnult oleks maitsepankur justkui kangikest kulda silitanud …
 Täiuslikkus lõhnas ja maitses
* Kui kuiv vein tundub teile lõppmaitses kummaliselt magus, tuleneb see alkoholist.
* Mõru ja hapu toetavad teineteist igas olukorras.
* Mõru ja magus on teineteise vastandid. Seega saab üht teisega tasakaalustada, ühismaitse tundub intensiivsemgi.
* Magus ja hapu on samuti teineteise vastandid.
* Kui kokku satuvad ühtviisi tugevad magusus ja kootavus, siis hakkavad need teineteist peitma.
* Alkoholi maguskirbe mekk kergitab maitse kuivust, katkestades samas veini mõru maitse juurdepääsu kooslusele.
* Soolasus taandab magusust, seda teab iga pannkoogiküpsetaja. Sama kehtib ka näiteks mõne mineraalse veini puhul. Soolasus tõstab haput, mõru ja kootavust.
* Vahujookides tõstab süsinikdioksiid hapet ja kootavust, aga taandab joogi magusaid nüansse.
* Vürtsikus tõstab kõiki põhimaitseid, ka veinis on see nii.

Tasakaalust valges veinis
* Kuivas valges veinis on hapet palju, alkoholi vähe.
* Magusas valges veinis tasakaalustab maitset happerohkus, aga ka alkohol (dubleeritud magusus). Seepärast on magusad veinid sageli kangemad kui kuivad veinid.
* Kangestatud valges veinis on hapet vähe, aga alkoholi palju.

Tasakaalust punases veinis
* Punastes veinides moodustavad tasakaalu ühelt poolt magus (nii jääksuhkur kui ka alkohol) ja teiselt poolt hapu, mõru ja
kootavus (tanniinid).
* Mida suurem on veinis alkoholisisaldus, seda paremini seob ta üldse maitseid.
* Happesus, magusus ja kootavus annavad üksteisele hoogu vaid juurde.
* Nn rasketes veinides on palju nii hapet kui ka tanniinisust (selle taga nii kootavus, mõru kui ka veidi magusatki).
*Kui vein on tihe ja tanniinine, nn maskuliinne, tundub selle hape pehmem kui kerges ja õhukeses veinis. Selline vein on
tasakaaluks ka tihti suurema alkoholisisaldusega.

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Metsaste maitsetega lambakarree

Jõulud ja uusaasta
Metsaste maitsetega lambakarree