Veinisõbra tarkuseterad

 Dekanteerimiseks nimetatakse veini hoolikat ümbervalamist pudelist laiapõhjalisse klaasanumass…
 
  • Dekanteerimiseks nimetatakse veini hoolikat ümbervalamist pudelist laiapõhjalisse klaasanumasse.
  • Kui veinipudel jääb poolikuks, on seda soovitav hoida külmkapis.
  • Punastest viinamarjadest pressitud mahl ei ole punane, vaid läbipaistev ja praktiliselt värvitu.
  • Veini valgumist laudlinale aitab ära hoida tilgalõikur - elastsest plastikust ketas, mis torgatakse veinipudeli suudmesse.
  • Kui teile meeldivad värsked ja mahlakad kuivad veinid, sobivad teile Austraalia, Argentiina ja Tshiili päritolu veinid.
  • Veini karakteri määravad 4 peamist tegurit: viinamarjade kasvupinnas, kliima, viinamarjasort ja veinimeister.
  • Kaotatud energiavarusid, eriti nädalavahetuse hommikuti, aitab taastada vein "KAGOR" koos rohke jääga.
  • Vein säilib kõige paremini ühtlasel hoiutemperatuuril, soovitavalt 8-15 kraadi juures.
  • Magusad Sauternes'i veinid on valmistatud peamiselt Semillon viinamarjast.
  • Uus-Meremaal asuvad maailma kõige lõunapoolsemad viinamarjaistandused.
  • Vein saab oma punase värvuse kääritamisel koos viinamarjakestadega.
  • Seltskondliku toidu (tikuvõileivad, sobivas suuruses suupisted jms) kõrvale sobib ideaalselt kvaliteetne roosa vein.
  • Magusad dessertveinid sobivad hästi hallitusjuustudega.
  • Veini laagerdamiseks kasutatavate tammevaatide mahutavus on 225 liitrit.
  • Punases veinis sisalduv värvipigment ja parkaine moodustavad aja jooksul sademe.
  • Palaval suvepäeval on parim janukustutaja valge kuiv lauavein mineraalvee ja jääga.
  • Tugevate juustude juurde sobivad magusad veinid - nii punane kui ka valge.
  • Toidud, mis ei sobi veiniga: muna, tomat, anshoovis ja spargel.
  • Riserva DOC - vein, mida on laagerdatud kauem kui teisi seda tüüpi veine.
  • Aereerimine-pudelis laagerdunud veini õhustamine ja elustamine enne serveerimist. Valgete, magusate veinide aereerimisel neutraliseerub liigne väävlisus. Aereerimine on üks dekanteerimise funktsioone.
  • Fermentatsioon - käärimine, veinimahla transformeerumine veiniks.
  • Finess - veinis sisalduv teatud elegantne detail, peen nüanss.
  • Viinamarja küpsus on veini kvaliteedi esimene tingimus.
  • Veini küpsetamine - protsess, milles toode saavutab oma kvaliteedistandardi. Veini tarbimisstandardit tähistab pudeldamine.
  • Laagerdumine - valmisküpsetatud veini maitsekvaliteedi arenemine.
  • Laagerdumine pudelis - veini aeglane, loomulik oksüdeerumine ehk iganemine.
  • Tanniin - veini parkaine (marjakestad, seemned, varred, tammevaadid). Veini laagerdumisel on oluline parkaine struktuur.
  • Vintage portvein käitub nagu tavaline vein, pärast pudeli avamist kaotab ta mõne päeva jooksul oma sarmi.
  • Maailma vanim tegutsev Campagne kelder Ruinart asub Reimsi linnas.
  • Selleks, et shampanja või vahuvein lahtisena oma gaasilisust ei kaotaks, torka supilusika saba pudelikaelast sisse. Nii võib ta lahtisena külmkapis seista 3-4 päeva.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
didi 15.veeb 2005 14:25
ossa poiss, kui hea salat oli!!!
1