Kuidas valmib vein?

Autor: Veinikataloog 2004
Viinamarjad on tumeda- või heledakestalised. Tume pole mitte viljaliha, vaid kest, tänu millele saab ka tumedakestalistest marjadest valget veini. Milles siis seisneb erinevus valge, punase ja roosa veini vahel? Lihtsalt erisugustes valmistusviisides.
Valge vein
Valmistamisel kasutatakse enamasti valgeid, harvem ka punaseid viinamarju. Marjad purustatakse ning mahl pressitakse välja ja eraldatakse kestadest. Siis juhitakse see roostevabast terasest või puidust vaatidesse, kus see kontrollitud tingimustel kultuurpärmiga kääritatakse. Sageli segatakse eri viinamarjadest tehtud veine omavahel, et saavutada tasakaalustatud maitse.
Käärimisel lastaks kogu mahlas olev suhkur alkoholiks muutuda ning saaduseks on kuiv vein. Magusate veinide puhul katkestatakse käärimine kunstlikult (näiteks viinamarjapiirituse lisamisega). Pärast kääritamist läheb vein kas järelküpsemisele tammevaatidesse või villitakse kohe pudelisse.
Punane vein
Punaveini valmistamisel korjatakse punasekestalised marjad ja purustatakse. Kääritamine toimub vaatides koos kestadega, et mahl omandaks punase värvuse ja tanniine. Mahl eraldatakse kestadest alles pärast käärimise lõppu. Järgneb järelkääritamine, mille käigus väheneb veini happesus ning see saab pehmema maitse.
Ka punaste veinide puhul on levinud eri viinamarjasortidest tehtud veinide segamine. Viimaks villitakse vein pudelitesse või pannakse tammevaatidesse laagerduma – olenevalt toote iseloomust. Järelküpsemine tammevaatides on punaste veinide puhul palju tavalisem kui valgete puhul.
Roosa vein
Hea roosa vein pole kunagi valge ja punase veini segu, nagu laialdaselt arvatakse. Roosa veini valmistamine algab samamoodi nagu punase veini puhul. Pärast lühiajalist käärimist koos kestadega omandab vein natuke värvi ja tanniine. Seejärel eraldatakse mahl kestadest ning veini kääritatakse vaatides edasi nagu valget veini.
Magusad veinid
Häid magusaid veine saab suure suhkrusisaldusega üleküpsenud marjadest. Lihtsaim viis on marjad võimalikult hilja koristada (Tokaji, Vin Santo jt.) Viinamarju võib ka enne veini valmimist natuke kuivatada. Kõige hinnatumad magusad veinid valmivad väärishallituse abil (Sauternes, Barsac jt). Sakslaste Eisweini tehakse aga külmunud viinamarjadest. Pressimisel umbes kaheksa külmakraadi juures jääb jäätunud vesi pressi. Välja jookseb magus mahl, mille jäätumistemperatuur on vee omast madalam.
Kangendatud veinid
Portveinid on Portugali päritolu veinid, mille käärimisprotsess lõpetatakse viinamarjapiirituse lisamisega. Edasi laagerdatakse veini vaatides.
Šerrit valmistatakse Hispaania lõunaosas. Kuna järelküpsemise ajal on vein kokkupuutes õhuga, lisatakse šerrile tasakaalustamiseks natuke alkoholi.
Vahuvein
Kvaliteetsed viinamarjad pressitakse võimalikult kiiresti pärast korjamist, et mahla kokkupuude õhuga oleks üürike. Enamasti kasutatakse paari-kolme eri viinamarjasorti, millest tehtud mahlad kääritatakse igaüks eraldi veiniks. Saadud baasveinist segatakse vastavalt maja stiilile kokku Cuvée. Viimane villitakse pudelisse, lisatakse suhkur ja pärm ning pudel suletakse kroonkorgiga. Käärimise tulemusena tekib veini süsihappegaas. Teise kääritamise ajaks paigutatakse pudelid horisontaalselt. Surnud pärmirakud settivad pudeli seintele. Kvaliteetne vahuvein peab setetel laagerduma vähemalt üheksa kuud.
Pärast laagerdumist pannakse vahuveinipudel kaelapidi spetsiaalsesse raami, kus algab setete väljutamine ehk tantsitamine. Pudelit pööratakse järsult põhjaga ülespoole, nii tuleb sete selle seinalt lahti ja koguneb kaela juurde. Pudelit külmutatakse ja pärast kroonkorgi eemaldamist lendab külmunud setetest jääklomp rõhu toimel välja. Poolmagusatele ja magusatele vahuveinidele lisatakse enne pudeli taassulgemist veini ja suhkrusiirupi segu, mis aitab valminud jooki tasakaalustada ning saavutada soovitud magusus.
Šampanja
Prantsusmaal Champagne’i piirkonnas valmistatud vahuvein. Šampanjad peavad küpsuse saavutamiseks laagerduma setetel vähemalt 15 kuud, aastakäigu šampanjad vähemalt 3 aastat.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Anni 28.okt 2012 19:03
Minul tuli kaste täiesti jube :S:S Oliivõli panin niigi vähem, kui retseptis kirjas. Siiski käis õlimaitse liialt üle:S
Love it 15.aug 2012 20:36
Nomnom Väga super maitsev retsept lihtsalt! :) :D
Siiri Kirikal 05.juuni 2012 14:53
Jah, kaste valmib toorest munakollasest.
kiiire on 05.juuni 2012 13:12
Kas seal on mõeldud keedetud munakollast või lihtsalt munakollast? vastake koheeeeeeee
triinu 16.apr 2012 22:25
Ei tea kas kana asemele krevetid sobiksid? (:
triinu 16.apr 2012 22:25
Ei tea kas kana asemele krevetid sobiksid? (:
runcis 05.apr 2012 15:08
Mulle selline vängem kaste just meeldibki.
Ceasar 26.veeb 2012 14:40
hea retsept!
MeesKöögis 09.jaan 2012 11:14
antsoovisefileed tuleb sisse panna muidu on täielik jama... :P Vaadake parem seda BBC oma... :)
Annika 05.jaan 2012 19:49
4 küüslaauguküünt on liig mis liig, teeb kastme väga mõruks. 1?2 on piisav.
Sandra 23.nov 2011 11:54
mmmm, super mega hea, kokanduse tunnis super hea teha!
Brüleekreem 20.nov 2011 11:05
Vist maitse asi jah. Mõnele sobib see kaste, mõnele mitte. Mõnele Caesari salat kui selline ei sobi.
Triinolen 10.juuli 2011 00:54
väga maitsev... samuti kaste :P
Selge 05.juuni 2011 17:41
Kastmega on väga puusse retseptis mindud... Maitse asi muidugi, aga õiget caesari kastet sellest ei tule. Pigem hapukas-kibe ja veidi kannatamatu maitsega soust tuleb. Proovi parem: http://www.bbc.co.u-
k/food/recipes/clas-
sicchic-
kencaesar_86187
Kaire 01.juuni 2011 16:46
Super! :)
yummy 09.mai 2011 17:51
mmm hakkan kohe tegema :)
tuli 08.mai 2011 16:19
väga´hea
WFH 17.apr 2011 13:41
Minul tuli kaste täiesti jube:S Oliivõli panin niigi vähem, kui retseptis kirjas. Dijoni sinepit kahjuks poes polnud, võtsin lahja meira oma
Kaspar 27.veeb 2011 18:32
Tänud autorile, vägaväga hea !
Anni 19.jaan 2011 16:50
niii hea, et viis keele alla. Kaste oli kindlasti parim osa sellest
Anni 18.jaan 2011 16:59
mmmm...tundub väga hea. Hakkan kohe tegema!
Häppiii 15.jaan 2011 17:50
kastme ise valmistamise asemel võib ka poest osta caesari salati kastet. muidu on hea salat :P
mammu 22.dets 2010 12:27
kaste on eriti maitsev, panen seda teiste toitude kõrvalegi
Krissu 19.okt 2010 17:53
jummala hea,
anni 28.juuli 2010 09:06
Väääga hea
12