Lahe suvejook prosecco

Autor: Arne Pajula
Rõõmus ja karge vahuvein võtab Eesti piknikutel koha sisse. Ja õigesti teeb!
Veidi soojust, veidi päikest ja hing kisendab kui metsvint pargipõõsas. Istepadjad on, lina on,  söök ja sööginõud muidugi ka. Jääb valida vaid jook. See peaks olema mõnus, kerge, hästi lõhnama ja sobima juua nii omaette kui ka koos erinevate söökidega. Õige vastus on prosecco!

Nimi viinamarjalt
Tavapäraselt tähendab vahuveini nimi selle valmistamise piirkonda, näiteks Champaigne'i või Asti puhul on see just nii. Prosecco nimi on aga teistsuguse taustaga, tegemist on hoopis veini valmistamiseks kasutatud viinamarjasordi nimega.
Frizzante või spumante?
Prosecco't toodetakse tavaliselt kahes versioonis, mis väliselt eristuvad korgi kuju poolest. Sisuliselt on tegu erineva rõhuga pudelis. Pudelisildil kirjeldavad erinevusi kirjad "frizzante" ja "spumante".
Frizzante on eesti keeles pärlvein - vein, milles on kergelt pärlendavat gaasi. Rõhk pudelis on alla kahe atmosfääri. Vein kihiseb meeldivalt ja mullid annavad ühtaegu värskust ja kreemisust, mahendades happeseid nüansse.
Spumante on eesti keeles vahuvein -  vein, milles on palju süsihappegaasi. Rõhk on viis atmosfääri, mille tulemusena tekitavad mullid suus erksust ning lisavad veinile elavust ja sära.
Brut ja extra brut
Prosecco pudelile kantakse tavakohaselt ka vahuveini magusust kirjeldav tekst, mis on äärmiselt eksitav ning eestlaste jaoks tihti lausa häiriv kiri.
Lühike tutvumine tegeliku suhkrusisaldusega näitab, et brut tähistab prosecco puhul veini, milles suhkrusisaldus võib olla kuni 15g/l ja enamasti jääbki see 12-15g/l vahele.
Extra dry jääksuhkrusisaldus ületab 15g/l. Prosecco'de puhul piirdutakse enamasti kuni 20g/l, sest väga õrnamaitselise veini puhul piisab ka sellest vähesest lisasuhkrust, et anda veinile hoopis magusam mekk.
Mõistagi tehakse harimatu turu jaoks ka prosecco't, millele saab peale kirjutada dolce ehk magus. Sellise üle 50g/l suhkrut sisaldava joogi maitse on raskekoeline ja meenutab siirupivett. Juua on seda ausalt öeldes üsna ebatervislik.
Pokaal
Klassikalise prosecco tootjad rõhutavad, et kõrge ja kitsas šampanjaklaas ei ole prosecco jaoks sobilik, pigem soovitavad nad prosecco't maitsta tavalisest valge veini pokaalist.
Millega prosecco sobib?
Prosecco viinamari kasvab alal, kus süüakse nii kala kui liha ja lisaks käiakse metsas seenel-marjul. Juustud maitsevad üsna meie kodumaiste moodi. Nii et proovige julgesti, sobivaid toite on palju.
Itaallased ise armastavad prosecco't eelkõige kui mahedat ja lahedat igapäevajooki, mis teeb tuju rõõmsaks ega ole toidu suhtes pirtsakas.
Allikas: Oma Maitse
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa