Argentina veinid

Autor: Erbi Kildjer
Kui sa iga päev Margaux’d või Rioja Reserva’t osta ei jõua, siis Argentina punavein on kõigile taskukohane. Hinna ja kvaliteedi suhtelt on Argentina punaveinidele raske vastast leida.
Mida osta Argentina valgetest veinidest?

Valik on keeruline, kuna riik on üsna kuuma kliimaga ning enamik valgeid veine “vaevleb” happepuuduses, kuid hape on veini selgroog ja iseloom.
Väga häid valgeid veine leiab Salta maakonnast, kus valmivad väga head Sauvignon Blanc’id ja Chardonnay’d. Veinid on keskmise täidlusega, väga aromaatsed, kergelt kreemised ning elegantse loomuga.

Argentina isikupäraseim hele viinamarjasort on Torrontes — lilleline ja väga aromaatse buketiga. On inimesi, kellele selline stiil meeldib, kui ka neid, kellele üldse mitte. Kord elus tasub ikka proovida, et maitsemeelt testida. Torrontest kasutatakse peamiselt lihtsamate veinide baasmaterjalina, tihti seguna Chardonnay’ga.

Levinuim hele viinamarjasort, mida Argentinast välja viiakse, on Chardonnay. Isikupära rohkusega see just ei hiilga, kuid on samas väga kindla kvaliteediga. Ka keskpärasuse seas on pärlikesi, kuid need tuleb avastada. Enamik poelettidel leiduvatest Argentina Chardonnay’dest on pärit Mendoza-nimelisest veinipiirkonnast.

Mida osta Argentina punaveinidest?

Argentina punaveinid on märksa mõislikum valik kui valged. Ka kliima sobib tumedatele marjadele paremini. Esmane soovitus on soodsa hinnaklassiga Shiraz (Syrah), mis pole nii “moosine” kui Austraaliast sugulased. Shiraz on väga vürtsikas, täidlane ja isikupärane; aroomibuketis võib tihti leida šokolaadi, nelki, vaarikat ja kirsse. Väga hea igapäeva- ning lõõgastusvein. Tihti segatakse Shiraz’i Malbec’i või Cabernet Sauvignon’iga.

Teine klassikaline valik on Cabernet Sauvignon, mis on alati kindel ost. Argentina Cabernet Sauvignon on enamasti madala happesusega ja täidlane.

Kui soovid intelligentsemat veini, siis neid leiab Salta piirkonnast. Kui otsid midagi eriti argentiinalikku, siis vali jõuline Malbec, mis on päritolult küll prantslane, kuid lööb järjest enam laineid ka Argentinas. Veidi maalõhnaline, aroomibuketis võib tunda nahka, tubakat, röstsaia.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Tätsu 16.mai 2011 11:02
Selleks, et sellist kooki saaks aastaringselt teha. keetke kevadel rabarberid moosiks - 1 kg rabarbereid, 500 - 800 gr. suhkrut, 0,5 kl vett ja ühe apelsini riivitud koor. Seisab hästi ja sobib ka rullbiskviidile suurepäraselt.
apelsinike 04.sept 2010 17:33
Minu arust väga väga hea! Kindlasti soovitan proovida, kel rabarber vastu meelt pole :) Polnud kodus maisitärklist, seega pidin kasutama kartulitärklist. Ja kuna kapis vedeles natuke vahukoort üles, asendasin osa kohupiima vahukoorega. Suhkrut panin sinna segusse natuke rohkem, sest kartsin, et äkki rabarber jääb siiski liialt hapukas. Väga mõnus ja kreemine sai! Kindlasti teeks uuesti! :)
Kristina 20.juuli 2010 16:58
Digestive küpsiste asemel sai kasutatud kakaoküpsiseid, andsid hea mõru maitse. Kook on tõepoolest nagu mahlane rabarberimaitseline kohupiimakook. Halb ei ole, aga midagi väga head ega erilist ka mitte.
runcis 15.juuni 2010 10:11
Tuleb välja, et küpsetatud juustukook pole siiski minu maitse :( Ootasin juustukoogi siidisust ja rabarberi hapukust, aga tegelikult tuli üks mahlasemat sorti kohupiimakook. Tordist on asi küll kaugel!
Marx 13.juuni 2010 23:48
Loomulikult on soovitav lisada apelsinile ja sidrunile ka 1,5 dl suhkrut!
Marx 12.juuni 2010 23:22
Sellel tordil on ainult üks viga: tort saab liiga kiiresti laualt otsa. Maitse on tõesti väga hea. Kuna rabarberi- hooaeg oli läbi, lisasin mina rabarberimoosi asemel 1 riivitud apelsini koore ja mahla ning 1 sidruni koore ja mahla ning koogi kattesse ka 1 lisaspl maisitärklist. ( Apelsinil ja sidrunil riivisin enne koore nii, et valge osa jäi alles ning siis pigistasin välja mahla.)
preili 09.juuni 2010 12:24
Jah, üks oluline lause selle retsepti juures on serveeri jahtunult!:D Maitse oli ka soojast peast hea, aga kui ära jahtus, siis oli ikka vägaaa heaa tort:Y
veronz 07.juuni 2010 16:38
Minu jaoks tuli rabarberimoos 1,5dl suhkruga liiga magus ning ma lisasin taignale väikeseid rabarberi kuubikuid ja supper hea tuli.:Y
Hindaja 05.juuni 2010 18:51
Väga maitsev kook. Soovitan!
Irku 03.juuni 2010 13:28
Kook on hetkel ahjus ja 20 mintsa pärast peaks valmis olema. Kasutasin pasta asemel kohupiima ja lisasin veidi paar lusikat kondendspiima kohupiima vedeldamiseks ja magustamiseks. Olen suur maiasmokk ja kartsin, et äkki muidu jääb liialt hapukaks, Eks annan teada, kuidas välja tuli:)
Irku 03.juuni 2010 13:28
Kook on hetkel ahjus ja 20 mintsa pärast peaks valmis olema. Kasutasin pasta asemel kohupiima ja lisasin veidi paar lusikat kondendspiima kohupiima vedeldamiseks ja magustamiseks. Olen suur maiasmokk ja kartsin, et äkki muidu jääb liialt hapukaks, Eks annan teada, kuidas välja tuli:)
keku 02.juuni 2010 16:06
Väga hea (Y):)
helynak 24.mai 2010 11:05
Väga maitsev kook, tõesti külmalt kõige parem. Mõnusalt hapukas :)
1