Uuendusmeelne Penedes

Autor: Urvo Ugandi
Kataloonia veinimootoriks kutsutud Penedés kuulub maailma vanimate veinipiirkondade sekka. Siit pärinevaid uusi veine tuleb aga muudkui juurde.
Vahemere rannikul Hispaania loodeosas asuva Kataloonia pealinnast Barcelonast veidi lõuna poole jääb kuulus Penedési veiniala. Kui foiniiklased valmistasid siin veini vähemalt paarsada aastat enne roomlaste saabumist, siis veinivalmistamise arendamise eest peab au andma siiski viimastele. Penedési piirkonda peetakse üldse üheks vanimaks viinamarjakasvatusalaks Euroopas. Pärast Rooma impeeriumi kokkuvarisemist kannatas veinitegu kõvasti ning alles 14. sajandi paiku on ajalooürikutes täheldatud siinse veini kohta, et tegu on “tugeva, kange ja kvaliteetse punaveiniga, mida peab mõnikord lahjendama veega”.
Penedés on täis tehniliselt kõrgetasemelisi veinikodasid, aga pikkade Torrese perekonna traditsioonidega on raske võistelda.
Kohalikest punastest marjasortidest kasvatatakse Garnachat, Cariňenat, Monastrelli ja Tempranillot, mida nimetatakse ka Ull de Llebreks.
Valgetest sortidest on esindatud Parellada, Macabeo ja Xarel-lo. Mõnusalt tunnevad end Prantsuse tippklassikud Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Chardonnay ning isegi Sauvignon Blanc ja Chenin Blanc. Katsetatakse ka Rieslingi ja Gewürztramineriga.
On tavaks, et veinid segatakse Penedésis kokku erinevatest marjasortidest. Kvaliteedilt veidi paremad veinid valmistatakse aga ühest kindlast sordist, mõnikord ka vaid ühest kindlast veiniaiast pärit marjadest. Veinid võivad kanda sarnaselt Rioja ning Ribera del Duero veinidega märgistust Crianza, Reserva ja Gran Reserva. Need pole kohustuslikud, aga näitavad veinide keldris küpsemise aega enne müügilettidele tulekut. Valged veinid on reeglina värsked ja mahlased, kui neid just tammevaadis laagerdades ümaramaks ja kreemisemaks ei ole lihvitud. Punaveinid on marjased ja hästi joodavad, üldjoontes lihtsad ja ka veidi iseloomutud. Tippveine on vähe, ent enamik toodangust kuulub stabiilsesse, usaldusväärsesse keskklassi.

Üleilma kuulsaks on Penedés saanud cava vahuveini tõttu
Tõlkes tähendab cava keldrit. Kuigi vahuveini on piirkonnas valmistatud juba üle 130 aasta, saadi sellele ametlik tunnustus alles 1991. aastal. Penedés toodab 95 protsenti Hispaania vahuveinist ehk 200 miljonit pudelit aastas. Kasutatakse Parellada, Macabeo ja Xarel-lo marju, lubatud on ka Chardonnay ja Pinot Noir. Kahe cava-gigandi Freixeneti ja Codorniu keldrivarudest tundub jätkuvat lausa tervele maailmale. Kvaliteetne vahuvein valmistatakse traditsionaalsel ehk šampanjameetodil, see tähendab veini pudelis järelkääritades. Tehakse nii kuiva kuiva, roosat, poolmagusat kui ka aastakäiguvahuveine. Üliheadeks vintage-aastateks on osutunud 2000 ja 2006. Samas on paljud tootjad läinud kergema vastupanu teed ning eelistavad vahuveinivalmistamisel charmat’-meetodit, kus teine fermentatsioon leiab aset suuremas veinitankis ja seejärel villitakse vein pudelisse. See muudab veini hinna soodsamaks, kärpides samas selle aroomi ja maitse laiust.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa