Sädelev vein
Aastalõpu miljon mulli

Šampanjat peetakse pidujoogiks. Kellele ei meeldiks mullide tekitatud kerge eufooria tihemini kui mõned korrad aastas?

Vein ja toit
Ihaldusväärne šampanja

Temperamentsele šampanjale on võimalik üles ehitada kogu pidulik õhtusöök.

Sädelev vein
Orgaaniline, biodünaamiline, naturaalne vein

Orgaanilise toidu põhimõtted on selged nagu sulavõi. Veinide puhul on asi mitmetahulisem. Uurime, mis vahet on orgaanilisel, biodünaamilisel ja naturaalsel veinil.

Sädelev vein
Veinikuningas Pinot

Pinot Noir ei ole igapäevavein. Kes tunneb rõõmu vibreerivalt mitmekihilisest veini maitsest, on juba väljakujunenud eelistustega. Vana Maailma siidjatele bukettidele annab viimasel ajal tublisti elevust juurde Uue Maailma marjane veinistiil.

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valmib valge vein?

Restorani Dominic sommeljee Aron Rahu räägib valge veini valmistamise A-st ja B-st.

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valmib punane vein?

Sommeljee Aron Rahu selgitab lühidalt A-st ja B-st, kuidas valmib punane vein. 

Sädelev vein
VIDEO: Kuidas valida veini restoranis?

Me kõik teame, et õigesti valitud vein annab toidule viimase maitselihvi. Kuidas orienteeruda restorani veinikaartides ja leida üles see parim? Nõu annab restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Kuidas valida veinile klaasi?

Kas oled saanud maitsta ühte ja sama veini erineva suuruse või kujuga klaasidest? Ühes tundub vein aromaatne ja lopskas, teises klaasis aga justkui polekski veinil mingit aroomi. Millest see tuleneb? Restoran Dominic sommeljee Aron Rahu annab häid nippe veiniklaaside valikuks.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Mida teha riknenud veiniga?

Vein on elus organism. Ja nagu iga elus asi, on ka vein väga haavatav. Veini suurimad vaenlased on õhk ja temperatuur. Miks vein rikneb, seletab ära restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Sädelev vein
VAATA VIDEOT: Milline vein on hea?

Hea vein lõhnab hästi ja maitseb hästi. Kuidas valida enda jaoks sobivat veini, selgitab Eesti parima veinivalikuga restorani Dominic sommeljee Aron Rahu.

Nädalalood
Toidule loodud šampanja

"Paljud šampanjad on head toiduga, kuid vaid üks - Besserat de Bellefon Cuvée des Moines - on selleks spetsiaalselt loodud." Nii on öelnud Cedric Thiébault, Besserat de Bellefon šampanjamaja veinimeister.  Seega, kui armastad siidiselt õhulisi ja värskest puuviljasusest kantud šampanjasid, proovi är…

Smuutid
Smuutid - värvidest ja marjadest tulvil

Hommikud muutuvad kohe rõõmsamaks, kui lauale tuua kirkad söögid-joogid. Smuutid on just nagu mõlema eest.

Alkoholivabad joogid
Suure janu kustutajad

Midagi kerget ja külma, jäist ja jahutavat mõjub palava ilmaga kui sõõm elujõudu. Et tavalisest kannumorsist saab ühle hetkel küll, pakume lisaks veel maitsta ühe leebe lavendlijoogi ning vürtsika vitamiinipommigi, mis rohkem vaate et juba supi eest. Karastava joogi saab seega mitmetest suvistest vi…

Vahuvein
Vahuvein

Vahuveini valmistatakse igal pool, kus viinamarjad vähegi juured alla võtavad ja saaki annavad. Neid tunneme ja teame mitmete nimede all: sparkling, espumoso, spumante, igristoje, sekt, mousseaux, asti jne.

Vermut
Vermut

Vermuteid ehk maitsestatud ja kangendatud veine iseloomustab suur maitsetaimede valik maitseekstrakti valmistamisel ja nende erinevad kooslused. Seepärast on vermuti mõistet raske täpselt defineerida.

Kalvados
Kalvados

Kalvados on tammevaadis küpsetatud siidri destillaat, mida valmistatakse vaid Calvadose piirkonnas Normandias. Calvadose kontrollitud aladel, kus seda jooki täpselt seaduses ette nähtud korra järgi valmistada võib, kasvab kokku üle üheksa miljoni õunapuu. Pudeli kalvadose valmistamiseks kulub 10–11…

Rumm
Rumm

Umbes 200 aastat tagasi kuulsid eurooplased ühest kummastavast joogist, mille nautimine põhjustas kurioosse efekti käitumises ja inimese tavapärastes maneerides. See jook oli kange kui kurat ja lisaks ka odav. See oli suhkruroosiirupist valmistatud rumm.

Konjak
Konjak

Kahes Prantsusmaa piirkonnas – Cognacis ja Armagnacis – põhineb alkohoolsete viinamarjajookide valmistamine destilleerimisel. Kui brändit võib valmistada ükskõik millisest veinist, siis konjak ja armanjakk on seotud viinamarjade kasvukoha ja -oludega.

Liköör
Liköör

Kokteilinduses on liköörid üks suurim ja kõige enam kasutatud alkoholide rühmi. Segujookides on need asendamatud maitsete ja aroomide allikad ja enim levinud shot’ide ja kohvijookide valmistamisel.

Viski
Viski

Viski kohta öeldakse, et see on maailma kõige demokraatlikum jook. Seda jõid vanasti nii puuraidurid kui ka lordid.

Tequila
Tequila

Kui satute Mehhikos ringi liikuma Tequila linna lähiümbruses, ulatub silm vaid üle laiade ja lõputute agaaviväljade. Agaav on sukulent, mis kuulub liilialiste perekonda. Agaave on 17 liiki. Tequila valmistamiseks sobib neist vaid üks – sinine agaav.

Džinn
Džinn

Kui rääkida rahva tervisest, riigikassa täitmisest ja alkoholi osast majanduses, on džinni ajaloost ja käekäigust palju õppida.

Viin
Viin

Viin on kõige tuntum alkohol maailmas ja nii uskumatu, kui see ka ei ole, on viinal ja viinal võimalik maitseid eristada.

Boolid
Suure peo bool

Eksootilistest viljadest suvebool. 

Veini valmistamine
Valge veini valmistamine

Valge veini valmistamise põhietapid.

Lõuna-Aafrika
Lõuna-Aafrika - Uue ja Vana Maailma vahel

Lõuna-Aafrika suhtub oma veinitegemisse väga tõsiselt. Musta Mandri ürgsest pinnasest ja bioloogilisest mitmekülgsusest tingitud eripärad on jäänud silma ka mainekatele veinihindajatele.

Veini valmistamine
Punase veini valmistamine

Punaveini valmistamise põhitõed.

Hispaania
Ribera del Dueros valmivad Hispaania veinihitid

Castilla y León asub Kirde-Hispaanias umbes 1000 meetrit merepinnast kõrguval platool, kus paikneb 12 väiksemat veinipiirkonda. Ribera del Duero on neist tuntuim.

Saksamaa
Saksamaa

Nagu spordiilmas on tegija saksa jalgpallimeeskond, on ka veinimaailmas valgete veinide seas üks maailma parimaid saksa viinamarjasort Riesling. Elegantseimad valged veinid valmistatakse just seal ja sellest viinamarjast. Sealt on see viinamari rännanud laia maailma ning saanud tuntuks oma mahlase…

Veini maitsed ja lõhnad
Erilised veinihaisud

Veinidegustatsioonil võib kõrvu jääda hulgaliselt kentsakaid sõnu ja väljendeid, millega asjatundjad teatud kindlaid veiniomadusi kirjeldavad.

Austria
Austria

Austria veine saab võrrelda Saksa omadega, sest viinamarjasordid ja ka klimaatilised tingimused on enamasti samad.

Prantsusmaa
Prantsusmaa

Prantsusmaa veinivalik on sedavõrd lai, et kui selle head omadused ühte lausesse püüda panna, siis see kõlaks nii: Üldiselt võib olla veinietiketil kindel Appellation d’Origine Contrõlée (lühendatult AC või ka AOC) märkele – see tagab, et ei osteta põrsast kotis. Hea on teada mõnda kuulsamat ja tunt…

Veini maitsed ja lõhnad
Millest koosneb veini tasakaal

Veinimaitsjaid on huvitav jälgida, kui nad hakkavad oma nina ja keele kogemisi jagama. Tegelikult otsivad nad sel moel veinist tundide kaupa maitsete tasakaalu. Selle leidnult oleks maitsepankur justkui kangikest kulda silitanud …

Portugal
Portugal

 Teada-tuntud portveinimaa, kuid valmistatakse ka mõnusaid struktuurseid punaveine ja värskei…

Veini serveerimine
Veini serveerimistemperatuurist

Enamasti leidub veinipudelite tagumistel etikettidel peale muu info ka soovitatav serveerimistemperatuur. See ütleb üsna täpselt, millal avanevad veinis selle parimad omadused.

Itaalia
Itaalia

Itaalia oli veel mõne aja eest suurim veinitootja maailmas, tuginedes suurele mahuveini tootmisele, kuid hetkel on paremaks muutunud just kvaliteetveinid. Igatahes tasub kindlasti proovida nende veinipiirkondade esindajaid.

Muud
Luksemburg

Luksemburg on tuntud peamiselt valge veini valmistajana.

Veini serveerimine
Kuidas korraldada veinimaitsmist

Seltskonniti veini degusteerida on odavam ja huvitav. Eriti kui olete omale mõne asjatundliku professionaali appi palunud.

Austraalia
Austraalia - Euroopa veinibumerang

Austraalia veinivalik on meil hästi esindatud. Kasvatatakse peamiselt Prantsuse viinamarjasorte, nagu Chardonnay, Sémillon, Cabernet Sauvignon, Syrah (seal Shiraz), Merlot ja Grenache. Head piirkonnad on Coonawarra, Victoria, Barossa Valley, McLaren Vale ja ka Padthaway. Huvipakkuv on kindlasti GSM…

Veini elu
Veini elu ehk millest sõltub veini iga

Sageli usutakse, et mida vanem vein, seda parem. Et pärast valmisveini villimist (ehk sündi) veini areng alles algab, siis selles mõttes on tõesti tegemist elusa loodusega. Kuid mitte iga vana vein pole hea vein.

Vein ja toit
Kui vein on olemas enne rooga

Vahel on nii, et mitte kuidagi pole tahtmist loobuda oma lemmikveinist. Aga toidu suhtes on meel leplikum.

Veini elu
Mida sisaldab pudel veini

Kuigi veiniinstituudid on püüdnud tuhandeid lõhnu ja maitseid klassifitseerida, on oma nina siiski parim, mis hea ja halva teineteisest eristab. Osa keemilistest ühenditest on pärit marjast, osa pinnasest, osa on aga tekkinud veini valmimisel. Mõned lõhnaja maitseühendid tekivad veinisse siis, ku…

Hispaania
Hispaania

Hispaania veinid on meile eelkõige tuntud kuulsa veinitootja Miguel Torrese veinide ja Freixenet’ vahuveini kaudu, kuid sellelt suurelt veinimaalt võib leida veel palju huvipakkuvat, peamiselt just punasete veinide seast.

Hispaania
Uuendusmeelne Penedes

Kataloonia veinimootoriks kutsutud Penedés kuulub maailma vanimate veinipiirkondade sekka. Siit pärinevaid uusi veine tuleb aga muudkui juurde.

Argentina
Argentina

 Veinimaana sarnane Tšiiliga, asub aga teisel pool Andide mäestikku. 

Lõuna-Aafrika
Lõuna-Aafrika

  Viinamarju hakati Lõuna-Aafrikas kasvatama tänu hollandlastele. 

Ameerika Ühendriigid
Ameerika Ühendriigid

 Peamine veinipiirkond on California, mis toodab pea 90% USA kvaliteetveinidest. Samas valmista…

Veini maitsed ja lõhnad
Veini haistes, luristades ja matsutades...

Asjale teaduslikult lähenedes piirduksid meie maitsekirjeldused nelja sõnaga: magus, hapu, mõru ja soolane.

Muud
Ungari

 Rahvaste rände ajal piirkonda sattunud sugulasrahvas suudab üllatada heade dessertveinide ja k…