Juustutoidud

Juustusuflee spinatiga

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Kaie Mei
Juustusuflee kohevus viib alati keele alla ning seetõttu võiks seda serveerida ka pidulikuma toidukorra algatuseks mõne koheva rohelise salatiga. Jagan teiega üht klassikalise valmistuskäiguga retsepti, millele on lisatud spinatit. Sellisel moel annab sufleed täiustada ka rukola, basiiliku või rohke tilliga, mis teevad selle toidu kasulikumaks.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 4 portsjonit

1. Valmista ette sufleevormid. Määri nende põhjad ja seinad võiga ning puista sisse juustu. Sel moel püsib suflee paremini vormi külgedel ega vaju nii kiiresti kokku. Hoia neid kuni kasutamiseni külmikus.

2. Sulata pannil või ja lisa jahu. Kuumuta, kuni jahu omandab kuldse tooni, seejärel lisa segamist jätkates vedelik (koor või piim). Keeda nõrgas kuumuses, kuni saad parajalt tiheda kastme. Seda tööd on väga hea teha traatvispliga, mis on üldse üks tõhus segaja ning vähendab jahuklimpide tekke ohtu. Ebameeldivaid jahutükke aitab vältida ka jahu võis kuumutamine.

3. Eemalda pann tulelt ja lisa spinatilehed. Sega, kuni lehed kastme soojusest õrnalt närbuvad.

4. Eralda munavalged ja -kollased. On väga oluline, et munavalge hulka ei satuks munakollast, sest muidu ei pruugi vaht küllalt kohev tulla.

5. Sega munakollased kastme hulka. On hea, kui kaste on veel õrnalt soe, kuid mitte kuum. Seejärel lisa järelejäänud juust ja sega ühtlaseks.

6. Kontrolli maitset ning vajadusel lisa soola või pipart.

7. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Tõsta sellest kolmandik kastme hulka ja sega see kergemaks. Seejärel lisa ülejäänud vaht ning sega kõik ettevaatlikult kohevaks tainaks.

8. Vala tainas vormi, jättes ligi 1 cm äärest vabaks.

9. Küpseta 160 kraadini eelkuumutatud ahjus ligi 30 minutit. Küpsetusaeg sõltub vormide suurusest. Oluline on, et sufleed jõuaksid läbi küpseda ning neile tekiks söömiseks ahvatlev värvus.

10. Serveeri kohe – sööjad võiksid sufleed lauas oodata, mitte vastupidi.

SOOVITUS!
Asenda Gouda juust veelgi tugevamat maitsenüanssi andva Forte juustuga.

Kaunis vorm või kohev sisu, selles on küsimus
• Sufleetegemise nõrgim lüli on suflee kiire äravajumine ehk tegu on tüüpilise kompromissiga sisu ja vormi vahel.

• Ahjus kerkivad kohevad ja maitselt mõnusad lisanditeta sufleed uhkesse kõrgusse, kuid välja võttes võivad mõne minuti jooksul ligi kolmandiku võrra alla vajuda. Aga teisest küljest – kes tahaks hästi vormi hoidvat sufleed, mis maitselt on tihke ja tuim?

• Võta sufleede küpsetamist rahulikult ning naudi läbi ahjuklaasi vaatepilti, mis toob silme ette töökate kokkade pikad torujad mütsid, mis aina köögis ringi õõtsuvad.

• Ja veel – püüa ahvatlusele vastu panna ning ära ava ahjuust enne, kui sufleed on täies kõrguses ja kuldpruunid.

• Keraamilises vormis küpsevad sufleed ühtlasemalt.

• Määri vorm enne taina sissevalamist või ja riivjuustuga.

• Täida vorm peaaegu ääreni.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Margit 24.dets 2013 08:59
Sain 8 portsu. Ahjus olid küll vähemalt 50 minutit, aga eks see sõltub ahjust. Kasutasin külmutatud spinatit (4 palli). Päris head.
Siiri Kirikal 13.dets 2013 09:23
Värsket spinatit kulub siia üks tubli peotäis. Aitäh märkamast!
Margit 13.dets 2013 08:38
Kahjuks ei leia, kui palju spinatit on retsepti autor kasutanud.
1