Küpsetised

Kodused rukkipalad

Keskmine hinne: 4.16 Allikas: Pereköök Autor: Epp Mihkels
Sooja leiva hõng on iseäranis meeldiv. Kui see tuppa tulvab, ootavad lapsed juba kannatamatult, millal leivad valmis saavad. Kõigest 15 minutiga valmivaid leivakesi on hea süüa supi ja pajaroa kõrvale, aga ka võileivana.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
Lisa pärmile 1 sl sooja vett ning sega pärmi lahustumiseni, seejärel lisa ülejäänud vesi.
Pane hulka 4 dl rukkijahu, sega ühtlaseks massiks ja lase kilega kaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida. Nüüd lisa ülejäänud rukki- ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas jääb nätske, nii et segada saab ka suurema lusikaga. Rukkipalade vormimiseks võta peopessa veidi jahu, tõsta sinna lusikaga paras ports tainast ja vormi see kiiresti käelabasuuruseks palaks. Toimi nii ka ülejäänud tainaga. Lase paladel ahjuplaadil rätiku all kerkida, kuni ahi soojeneb 225°-ni. Küpseta kuni 15 minutit, palad peavad jääma ilusad helepruunid. Lase restil rätiku all veidi jahtuda, et neid oleks parem pooleks lõigata.
NB! Soovi korral võid poole klaasi jagu vett asendada ka koduse õunamahlaga,
nii saab hapukama leivapala.

Need, kes seemneleiba armastavad, võivad lisada taina hulka purustatud päevalille- või kõrvitsaseemneid.
Kogustest valmib 12 tk.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Fabienne 17.veeb 2014 07:35
Wonderful exinplataon of facts available here.
Munajuha 21.apr 2012 13:26
Minul küll nätsked ei tulnud ja mul on tavaline (vana vana) elektriahi. Vastupidi väga maitsvad olid.
kats0 26.sept 2011 20:47
Just pistsin ühe sooja rukkipala või ja juustuga nahka - väga nämma! Ma tõstsin lusikaga taigna ühesuuruste plönnidena plaadile ja alles siis mätsisin neist sobivad ovaalikesed, siis ei olnud seda käte külge kleepumise probleemi. Ning küpsemisaeg oli minulgi veidi pikem, ca 20-25 min. Teinekord proovin õunamahlaga varianti ka :)
Kaspar 18.aug 2011 22:05
Sai täna tehtud, kasutasin nisujahu asemel samuti kaerajahu. Peab ütlema, et meeletult raske oli vormida neid palasi, kleepusid meeletult, pidin lõpuks kasutama rohkem kui 1 dl jahu (vormimiseks). Maitse poolest aga ennast täiesti väärt, teeb silmad ette igale poe rukkipalale.
Kate 16.apr 2011 21:18
Mmm.. tõesti tulid väga-väga maitsvad. Panin u 1 dl jagu rohkem jahu .. nisujahu asendasin kaerajahuga ning minu nö miniahjus küpsesid 20 min. Nüüd hakkangi seda leiba vaid sööma :D
tydruk321 19.märts 2011 11:06
väga head tulid ;D
ankad 09.nov 2010 18:56
ma panin jahu rohkem ja hoidsin ahjus 25 min. Tulid täitsa hea-krõbedad pealt.
arbuja 24.mai 2010 09:54
Väga head tulid, kogu pere söi ja kiitis :P
Juffy 02.mai 2010 16:16
Paar kysimust! Proovisin retspti j2rgides neid valmistada kuid kahjuks ei tulnud v2lja. Esiteks panin p2rmi koguse huupi. Kui suur on 1 pakk kuivp2rmi? Teiseks... kas tainas peabki vedel olema kui ta kerkima j2tan?Ei anna veel alla...pole nii kaua head rukkileiba saanud nii et loodan j2rgmine korda paremini teha.
liina666 23.veeb 2010 18:38
väga head.panin veel seesamiseemneid,pähk-
litykke ja pöevalilleseemneid:Y
Epp 23.okt 2009 14:10
Tegin neid eile ja olid väga maitsvad. Eriti maitsesid lastele! Mul on pöördõhuga ahi ja küpsesid täpselt 15 minutit.
Laura 23.okt 2009 11:40
Minul tulid ka väga hästi välja ja maitsesid hästi :)
strtford 20.okt 2009 16:02
Vaga head :):):)
Kristel.l 05.juuli 2009 19:41
Küpsetasin ja küpsetasin, ikka nätske. Nätske ka jahtunult. Lõpuks kauem küpsetades kuivas pealt nii ära, et järgmisel päeval murra või hambad. Enam ei tee. Mitte ainult nätskuse pärast vaid ka maitse oli kergelt öeldes mõttetu. Jään aga edaspidigi tegema sepikulaadset seemneleiba siitsamast toidutarest.
Tea 16.juuni 2009 14:44
Ma arvan, et siin sõltub ahjust küpsemisaeg. Pöördõhuga on kindlasti lühem kui tavalises ahjus.
optimisst 25.mai 2009 16:01
Asendasin rukkijahu odrajahuga ning raputasin päevalilleseemneid ka peale - väga hea odrapala tuli! :D
Maadz 23.mai 2009 13:26
Olen kümneid kordi juba neid teinud. Küpsetan ~225C juures 20 min. Kohe ei tasu lahti lõigata siis on veits nätsked. Kui taigen jääb veidi paksem siis küpsevad paremini läbi.
Pille 29.märts 2009 21:08
Ei tulnud välja! ;) Jäid hästi nätsked ja puised.
Soolakringel 24.märts 2009 10:37
Palu oli mul vormida väga raske, mistõttu nad ei tulnud just kõige korrektsema välimusega. Maitse oli ülihea sellele vaatamata. Küpsetusaeg oli ka pisut pikem. Teenib igatahes kõik 5 tärni.
appimari 22.märts 2009 19:46
mulle ka meeldis vaga kuigi jah 15 natuke vahe kypsetamiseks
liisu 08.märts 2009 12:48
huvitav kas tulemus oleks hea, kui rukkijahu nt odrajahuga asendada?:P
A.M. 28.veeb 2009 15:13
Tõeliselt head ja maitsvad. Mitmeid kordi parem kui poest ostetud rukkipala. Soovitan kõigil proovida;)
carlos 27.veeb 2009 13:06
mmhhh
qwes 19.veeb 2009 23:08
Kuidas need leivad 225 kraadi juures 15min-ga ära küpsevad, ma ei mõista? minu omad ei küpse tunnigagi ära!
shape 17.veeb 2009 11:49
Minu rukkipalad jäid seest liiga nätskeks, kuigi maitse oli väga hea ja ära nad söödi.
12