Küpsetised

Meetort karamelliste rabamarjadega

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse retseptiraamat Autor: Kaie Mei
Mesi ja pohl on sümpaatne paar, eriti selles lihtsas mahedas hapukoorekreemiga tordis. Enneolematu kombinatsioon pikaaegse kulinaariakultuuriga maade jaoks, pakkudes koos väikese koduse marjaliköörinapsuga kindla üllatusmomendi välismaalt saabunud külalistele.
Valmistusaeg: üle 60 min

40 MINUTIT + 3 TUNDI TARRETUMISEKS

Kogus: 12 portsjonit
1. Vahusta munad 1,5 dl suhkruga kohevaks. Ülejäänud suhkur kuumuta meega keemiseni, lisa sooda ning sega, kuni kõik kohevalt kobrutab. Vala segu munavahu hulka ja sega ettevaatlikult koos jahuga ühtlaseks.
2. Märgi pliiatsiga küpsetuspaberile oma lahtikäiva koogivormi põhja kuju ning määri tainas sellest pisut väiksemaks. Tee nii kolm-neli 0,5 cm paksust kihti ning küpseta neid 225-kraadises ahjus 5 kuni 10 minutit. Eemalda küpsenud tainakoht veel soojalt küpsetuspaberilt. Eriti mugav on teha seda terava fileerimisnoaga. Jahuta ja niisuta pind moosiga.
3. Vahusta hapukoore hulka soe mesi. Aseta želatiin veega paisuma ning sulata seejärel nõrgas kuumuses. Lisa pisut hapukoort ja sega vedelamaks, see tegu aitab vältida liiga kiiret tarretumist. Vahusta kõik kreemiained kokku.
4. Aseta lahtikäivasse koogivormi koogipõhjad kihiti kreemiga ning lase koogil jahedas tarretuda.
5. Enne koogi serveerimist kuumuta pannil suhkur karamellistumiseni, aga ära lase kõrbema minna, siis oleks tulemus asjatult mõru. Lisa apelsinimahl ja riivitud koor ning sega ühtlaseks. Puista hulka marjad ja sega, kuni need on seguga kaetud. Ära lase jõhvikatel liialt puruneda! Jahuta veidi ning vala marjad koogile.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
rail 23.nov 2011 09:03
olen ka seda torti teinud. Maitse oli suurepärane ja välja tuli ka aga teeksin teinekord ka mõne asja juba teadlikult teisiti. Paneks (õigemini panin juba seekord) ?elatiini veidi vähem ja õieti tegin, sest tõesti muidu oleks jäänud liiga kummine. Kuna mul pohli niipalju ei olnud siis asendasin kattele mõeldud osa pohlakogusest punaste sõstardega ja ei saanud arugi, et kõik ei ole pohlad.Kattele apelsini mahla ja koort ma ka ei pannud, kuna mul kodus hetkel lihtsalt ei olnud. Selgub , et ka heiku ei arva apelsini mahla ja koore lisamisest väga midagi .Kuna ka mina kartsin rukkijahu maitse domineerimist siis asendasin 1/4 rukkijahust nisujahuga. Sel puhul ei jäänud igatahes rukkijahu maitset tunda. Kihtide küpsetusaja osas panin ka mina tähele, et viimane kiht küpses liiga kiiresti e. napilt ei läinud kõvaks. Küpsetuspaberi eemaldasin juba teisel kihil külmalt sest soojalt ei tulnud lahti. Jah , noaga aidates tuli aga oli tükk maad rohkem mässamist kui pärast külmalt. Kokkuvõttes väga hea kook aga ei tea kas viitsin sellist vaeva rohkem näha. Suht tülikas kõiki põhju eraldi küpsetada.
v88nik 13.nov 2011 20:18
Tegin torti (ilma katteta). Maitse on hea aga minu jaoks on ?elatiini kogus liiga suur. 30% koor on niigi väga paks. Usun, et 2 spl täiesti piisab (1 spl ca 8 grammi ehk 15 ml). Hetkel jäi kook liiga kummine. Põhjade tegemisega mingeid probleeme ei olnud - tainas oli silikoonspaatliga määritav ja ahjus küpsesid 5 minutit (paisuvad usinasti, seega võib määrida üsna õhukeselt).
v88nik 21.okt 2011 15:31
heiku, kui vaatad hoolega pilti siis saad aru, miks tainast ei tasu ääreni laiali ajada. Nimelt vajub nii tehes täidis ka tordi äärde ja välimus jääb kenam ja ühtlasem (mahlasem ka kindlasti).
siirikirikal 10.okt 2011 08:58
kairi123: see kirjeldus tunudb küll hoopis teistsugune kui peaks. Küpsetasin möödunud nädalahetusel ka ise selle põneva retsepti järgi ja tort tuli hästi välja. Biskviit ei saa naturaalse! meega karamelline jääda, ehk on selles osas midagi viltu läinud? Ja küpsetusaeg varieerub tõepoolest: kui ahi kuum, siis näiteks kolmas kiht küpseb rutem kui esimene ning paberi küljest sai selle pika fileerimisnoaga ilusti kätte. Retsept igal juhul töötab :) ja seda enam, et rukkijahust kook pole ülemäära magus, vaid jääb mõnusa mesise nüansiga.
kairi123 09.okt 2011 00:47
Minul läks see kook metsa. Olen õnnetu - nii palju mett läks raisku! Tegin täpselt retsepti järgi, tainas tuli jahh tihe.küpsetades teda 10 min, jäi ta ikka vedalaks, kobrutas ahjus - välja võttes nagu karamellistus-
kõvastus. Paberi küljest sain ära nii, et hoidsin paberit koogipõhja alt külma jooksva vee all mitu minutit, jahtus ja tuli ilusti küljest. Kuid selle põhjaga ei olnud midagi teha, ta oli nagu õhuke karamellikom-
m....jube! Soodakogu oli ju õige, miks ei tulnud välja ilus koogipõhja taoline kiht,,.,...olen kurb ja pettunud..
siirikirikal 20.sept 2011 08:36
metsaline: Kaie Mei vatsab samuti, et selle koogi tainas tuleb üsna tihe ega tohiks paberile valades laiali valguda. Kobe soodakogus peaks tagama ka õhulisuse ning seega peaks tulemus olema koogile kohane. Kui põhjakiht on valmis, siis tasub see üsna kiirelt teisele küpsetuspaberile ümber lükata ning siis (rullbiskviidi tegemisele sarnaselt) eemaldada küpsetamisel kasutatud paber. Kui see on raske, siis tuleb kasuks paberi kiirem jahutamine nt jääkuubiku abil - siis peaks tainas lihtsamalt ära tulema. Kui mitte, siis vana hea terav nuga peaks ka aitama. Tordikihid peaksid jahtuma resti peal.
heiku 19.sept 2011 11:15
Mina proovisin teha , õnnestus.Oli küll paar asja mida teeksin teisiti järgmisel korral. Minul tuli tainas taina moodi ja ajasin laiali ta vette kastetud lusika abil. Küpsetasin 20cm läbimõõduga vormis, kuhu eelnevalt panin küpsetuspaberi ja ajasin pea äärteni taina laiali. (Mulle jäigi arusaamatuks, miks ei tohtinud äärteni ajada) Sain 3 kihti. Paberi eemaldasin küll alles pärast põhjade täielikku jahtumist, polnud probleemi. Katte puhul ma järgmine kord enam apelsini peale raha ei raiska, kasutan tavalist vett ca 1 dl ja jõhvikad lasen ka rohkem puruneda, sest see apelsini mahl oli lihtsalt võõras ja liialt domineeris nende eestimaiste jõhvikate üle (nii arvasid ka mu külalised).Jõhvikas ise väga tugeva maitsega mari ja võibolla vee kasutamine pisut leevendab seda . Rukkijahu mulle meeldis selles retseptis, mingit teistmoodi maitset ei andnud ja keegi ei arvanud ka, et sees on rukkijahu.Arvasin, et tervislikum ka.Andis pigem mõtet, et kasutan edaspidi kuskil küpsetises nisujahu asemel või koos.
metsaline 16.sept 2011 19:06
kui keegi on peale autori seda küpsetanud siis andke teada kuidas hakkama saite.minul kül ebaõnnestus täielikult.kõige rohkem kurvastas see et see oli mõeldud peolauale.taigen valgus VÄGA palju laiali ja küpsetuspaberit oli ka lausa võimatu kätte saada.mida tegin valesti,ei oska arvata.katsetasin isegi külmkapis hoidmisega.
Maia 13.sept 2011 09:22
Hmm. Rukkijahu? Kas see lisab koogile mingi asendamatult huvitava nüansi? Mitte, et mul midagi rukkijahu vastu oleks, aga tekkis lihtsalt küsimus.
1