Küpsetised

Pikk Hermann

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Toompea linnuse edelatorn suure koogiküpsetaja pilgu läbi ehk lugu sellest, kuidas vabariigi aastapäeval suu magusaks saab.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kreemiseks massiks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, sega segu korralikult peale iga muna lisamist. Sega sisse küpsetuspulbriga segatud jahu ja piim. Jahusegu sega sisse ettevaatlikult ja töötle tainast nii vähe kui võimalik.
2. Jaga tainas kaheks ja lisa ühele osale 2 tl kakaopulbrit, sega. Küpseta kaks koogipõhja (hele ja tume) eraldi 20 cm-ste läbimõõduga vormides 180-kraadi juures 20-25 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Tõsta koogipõhjad ahjust ja jahuta täielikult. Need võid juba eelmisel päeval valmis küpsetada.
3. Täidiseks vahusta mascarpone kreemiseks ja õhuliseks massiks. Teises kausis vahusta vahukoor suhkruga tugevaks massiks. Sega see mascarponega ja viimasena lisa täidisele külmutatud marjad. Värvi poolest sobivad kõige paremini mustikad ja põldmarjad. Aseta koogikattele mõeldud põldmarjad sulama.
4. Lõika mõlemad koogipõhjad keskelt pooleks nii, et saad kokku neli biskviidist koogikihti. Tõsta serveerimisalusele tume biskviidiratas, nirista sellele ühtlaselt 1 tl veini ja määri peale 1 spl mustasõstramoosi. Kata tordikiht heldelt ja paksult mascarpone-kreemiga. Täidise kiht olgu umbes sama paks kui biskviit. Tõsta peale hele kiht ja korda kihtide immutamist, täidise lisamist kuni ülemise kihini välja.  
5. Valmista tordile ümber paberist vöö. Selleks mõõda ära koogi väline läbimõõt. See peaks olema umbes 60 cm ja kõrgus umbes 11 cm. Võta küpsetuspaber ja jooni sellele sama pikk riba, kui on koogi väline läbimõõt ja mille kõrgus on sama mis koogil, antud koogi puhul 11 cm, pluss veel 1 cm. Nüüd sulata šokolaad vesivannil, nirista küpsetuspaberile ja määri õhukese ühtlase kihina laiali vastavalt piirjoontele. Lõika küpsetuspaberi alumine pikem serv šokolaadi vahetust lähedusest sirgeks nii, et küpsetuspaber lõpeb šokolaadiga. Võta paber kätte ja aseta see koogi välisserva ümber nii, et šokolaadine pool jääb koogi poole ja küpsetuspaber väljapoole. Pane 20 minutiks külmkappi.
6. Nüüd eemalda šokolaadi küljest ettevaatlikult küpsetuspaber ja tõsta koogile kaunistuseks sulanud marjad. Hoia kooki serveerimiseni külmkapis.
Kogus 10 tükki.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
vmustankin 26.veeb 2012 23:28
Minu macarpone peale esimesi visplikeerutusi muutus veeks ja võiks kuigi ta polnud soe. Biskviit ka erilist elamust ei jätnud. Selle raha eest eelistaksin teha teinekord midagi muud. Ülirammus ka.
Maiasmokk 26.veeb 2012 11:41
Ülirammus kook. Põhjad olid nii rasvased, et ahjust välja võttes rasva tilkus. Tegin mustikatega (ja panin neid palju), mille hapusus tasakaalustas koogi rammususe ära. Piisas väikesest tükist, et isu täis saada. Sööjad kiitsid aga järgmisel korral teeksin ilmselt tavalise biskviitpõhjaga.
Maire 25.veeb 2012 14:30
Superpidulik ja väga-väga maitsev - tegin tavalise kohupiimaga ja ?okolaadi määrisin kaabitsaga tordi külgedele.
toxi 23.veeb 2012 21:48
proovisin koos marcarponega ja tegin teist korda ricotta-kreemiga, enam-vähem sama, ricottaga on muidugi odavam ;)
Teele 23.veeb 2012 12:31
Meie just Tiimarist ostsime neid lipukesi. Pakk oli äkki alla 2 euro...Mina tegin ka sellist kooki ükspäev, kihid küpsetasin muffini shokolaadipulbrist, imemaitsev...
Mare 23.veeb 2012 12:27
:) Liina! Külmkappi pidid panema, kihiti küpsetad.
Liina 22.veeb 2012 20:07
Tahaks väga proovida aga ma kardan,et mu pisike lauaahi ei mahuta nii kõrget kooki:/
v88nik 22.veeb 2012 11:37
Tee ise, merru. Hambatikud, vildikad/värvipliiat-
sid, liim ja ristkülikukujuline valge paber (selline, et saaks ikka kahepoolne).
Eva 22.veeb 2012 10:43
Prismast tasub otsida.
merru 22.veeb 2012 10:24
Kas keegi teab, kust neid väikseid lipukesi osta saab? :)
1