Küpsetised

Jaanipärg ehk kohupiimakringel

Keskmine hinne: 3.59 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Eestlased on ikka kohupiima armastanud. Siin meelitame külalised kohale ühe mahlase täidisega kringliga ja kaunis, eestimaiselt suvises kuues.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Valmista pärmitainas. Sega jahu suhkru, soola ja pärmiga. Kuumuta piim 40 kraadini ja sega vedelik kuivainete sisse. Kui segu on segunemas, lisa lahtiklopitud muna ja sõtku tainast korralikult (umbes 5-7 minutit). Lisa toasoe või ja sõtku mõned minutid edasi. Kui tainas lööb käte ja kausi küljest lahti, raputa peale jahu, kata taigen rätikuga ja pane sooja kohta kerkima (tunnikeseks).
2. Valmista täidis. Sega kohupiim suhkru ja vaniljekastmepulbriga. Kui segu on segunenud, lisa sulatatud ja pisut jahtunud või, sega ühtlaseks.
3. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristküliku kujuliseks. Määri võimalikult ühtlaselt peale täidis. Lõika tainaristkülik kolmeks piklikuks ribaks. Tee need käte abiga torudeks nii, et täidis oleks pärmitaigna sisse peidetud. Venita saadud torusid õige pisut pikemaks ja hakka neid keskelt palmikusse punuma - alguses ühelt poolt ja siis teiselt poolt. Tõsta saadud palmikuriba rõngakujuliseks ning palmitse ka otsad omavahel kokku.
4. Tõsta kringel ahjuplaadile ja jäta veel 20 minutiks sooja kohta kerkima. Pane ahi 200 kraadile soojenema. Määri kringel pealt lahtiklopitud munaga. Tõsta kringel ahju, alanda kuumust 190 kraadile ja küpseta kringlit 20 minutit kuniks see on alt ja pealt pruun.
5. Jäta jahtuma. Valmista kate. Kuumuta koor ja sega hakitud šokolaadiga. Sega, kuniks šokolaad on sulanud ja kreem ühtlane. Määri jahtunud kringli peale ja kaunista söödavate lilleõite, pärlsuhkru ja piparmündiga.
Kogus 12-14 tükki.
IDEE:
Jaanipäevaks sobivad hästi rukkilille õied, aga ilusad on ka saialill, ristikhein, kummel, pärnaõis, monarda jne.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
vaimustav 30.juuli 2015 14:03
Mina tegin taigna Tartu Miili Kalevi jahuga ja pole eales paremat tainast saanud.Alati on mul taignaga mingi jama kord liiga pehme et saaks sisu panna ja siis liiga kõva.Esimene kord üldse kui sain ka reaalselt taigent rullida.Tegin topelt koguse ja grammi pealt nii nagu retseptis ette oli nähtud,pärmi läks vist ainult rohkem kuna pakk on 11 g ja teisest pakist siputasin lisaks.Täidisesse panin või asemel kohvikoort ja kookost
Junghoon 17.veeb 2014 07:48
Pin my tail and call me a dokyen, that really helped.
Eva 15.aug 2012 16:33
Tegin teist korda ja retsept töötas 100%. Kasutasin Sunnuntai jahu, taigen jäi täpselt paras, ei mingit poolvedelust.
tr 28.juuni 2012 11:37
supper hea, kõik kiitsid kes sõid, jahu tuleb tunde järgi panna mulle tundub:)
nana1ema 24.juuni 2012 11:02
vedeliku ja jahu suhe nagu ei oleks õige, sest rullimisest ja muust sellisest tegevusest küll oli võimalus kaugel. >Olen sage küpsetama aga kiirete asjatoimetuste tõttu ei saanud nn. toimivate retseptidega võrrelda.
nana1ema 24.juuni 2012 10:58
tegin pärmitaigna täpselt antud kogustes kuid jäi poolvedel, et pannile määrida sain- miks? KIerkis ilusti, laotasin poolele taignale ahjuvormis kohupiimasegu peale, sellele määrisin peale teise tainaosa, pealt munaga üle ja vormisaiana sai ilus, korralik ja väga maitsev. Kasutasin sunnuntai jahu
Eva 21.juuni 2012 07:17
Söödavaid lilli - turgudelt või põllult-aasalt!
Huviline 19.juuni 2012 23:30
Tundub päris mõnus olevat, reedeks teen valmis. Kas oskate öelda kust saaks söödavaid lilli? Aitäh
1