Küpsetised

Mari lihapirukad suitsuseapõsega

Keskmine hinne: 3.01 Allikas: Vanaemade kokaraamat
Taina koostise leidis autor ühest vanast Taluperenaise ajakirjast. Autor ise ütleb, et väga oluline on lisada täidisesse suitsuseapõske, just see teeb piruka heaks. Tainas peab olema pehme ja vetruv.
Kogus: 1 portsjon
Soojendada piim ja vesi ning sulatada margariin, segada kokku. Hõõruda pärm 3 tl suhkruga vedelaks, lisada soojale vedelikule. Segada hulka pool muna. Sõtkuda juurde jahu ja sool. Katta tainas kinni ning panna pooleks tunniks külmkappi. Keeta hakkliha ja suitsuseapõsk väheses vees pehmeks ning ajada koos paari toore sibulaga läbi hakklihamasina.
Lisada maitse järgi soola ja pipart. Seejärel segada täidise hulka hakitud keedetud munad ja/või keedetud riis. Rullida tainas lahti ning lõigata klaasi või pirukavormiga 8–10 cm läbimõõduga kettad. Tõsta ketta ühele poolele täidis, keerata teine pool peale ja suruda ääred kokku. Määrida varasemast järele jäänud poole munaga. Küpsetada 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Kogustest valmib 26-28 pirukat.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Leida Kõverdam 27.dets 2013 14:54
Väga pönev retsept, teen homme neidsamuseid pirukaid. tuleb ehk hea laar.
Heyly 03.sept 2013 15:29
Lp. Saianaine. Mina teen juba 4 korda sama retsepti järgi pirukaid ja pean mainima et tainas kerkib väga hästi ja jahukogust panen ettenähtud koguse ja vajadusel lisa, et seda rullida ka saaks. Pirukad on ülimaitsvad.
niinii 24.mai 2013 14:23
Ma siin oma tarkuse järgi ütleks et selleeks et tainas külmikus kerkiks peabki see soe olema. Ma panin rätiku peale ja kilekotti et siis soojus jääb mingilmääral kaussi.
kristin 14.nov 2012 18:46
super pirukad... üllatusena tuli pärmitaigna külmkappi paneku nõue, aga tuleb tunnistada, et nii palju ja nii ruttu ei ole minul soojas ükski taigen kerkinud, kui nüüd külmas see juhtus... kappi pannes oli kauss vast veerand täis, poole tunni pärast ajas sisuliselt üle... aga jah, jahu panin minagi umbes 100-150g rohkem...
Hindaja 03.juuni 2012 11:56
Kuidas ja milleks keeta hakkliha?
AiliV 11.nov 2011 11:20
no midagi pole öelda,väga head,pole varem sedasi pärmitaigent teinud,mõtlen külmikus hoidmist.
maani 14.okt 2011 16:43
Mina teen oma pärmitaigna alati nii, et panen 2 tunniks külmkappi, kerkib täiesti korralikult ja pirukad tulevad muredad ja on pehmed ka järgmisel päeval. Taigen tulebki veidi pehmem; 1,5 liitri piima ja kahe muna kohta nii umbes 4 klaasi jahu ( vahel ka rohkem)
Kersti 28.sept 2011 19:37
Algajatele mina seda retsepti ei soovitaks. Väga raskesti käsitsetav taigen, kleepuv ... lisasin ca 200g jahu ja sain juba enam-vähem voolitava-vormitava taigna.
Vebrunne 11.juuni 2011 12:45
Jahud on väga erinevad ja mõne retsepti puhul tuleb jahu rohkem, mõne puhul vähem panna. Mina ei lisa jahu kunagi korraga, et taigen liiga tihke ei tuleks. Juurde saab ju alati panna, ära võtta on raskem :) Tegin selle retsepti järgi taigna ja tuli superhea. Jahu läks kuskil 500 g ja see taigen, mis külma seisma läks ei olnud tugev ja taignapalliks vormitav. Pigem pehme ja kleepuv. Selle poole tunniga kerkis taigen külmas rohkem, kui mõne teise pärmitaigna retsepti järgi 2 tunni jooksul toatemperatuuril. Olin päris üllatunud, kui külmkapiukse lahti tegin. Arvasin, et taigen lihtsalt jahtub, aga see tõepoolest kerkis kahekordseks. Lauale pannes lisasin veel jahu ja sõtkusin taigna läbi, et seda saaks rullida.
kokatar 09.juuni 2011 17:07
Mulle meeldis just täidise retsept. Pärmitaigna tegin nagu seda ikka on tehtud ja kokku tulid pirukad väga head.Ma ei pea end kupsetamisel algajaks ja olen täiesti nöus Saianaisega,sest miks vedelikku soojendada kui see kohe kulmkappi panna.
Moosiriiul 20.mai 2011 18:16
Superhead! Tegin täpselt retsepti järgi ja nagu hingati ära. Teen kindlasti teinekordki! :Y
siirikirikal 09.mai 2011 10:03
Saadan siinkohal edasi Pille Endeni kommentaari: See lihapirukate retsept pärineb raamatust " Vanaemade kokaraamat ". Sinna raamatusse on kogutud retseptid vanaemadelt üle Eesti. Vanaema Mari, kelle retsept see on, on sel moel lihapirukaid küpsetanud aastakümneid. Seega ka seda retsepti kümneid ja kümneid kordi läbi teinud. Minu mäletamist mööda oli ta selle retsepti leidnud ühest vanast Taluperenaise numbrist. Siinkohal ütleb mõnigi lugeja kindlasti, et siis polnud külmkappegi :), ju nad siis panid selle taina sahvrisse. Igal juhul teeb Mari neid täpselt nii nagu kirjas. Ja Maril on ju ometi see õigus :). Tegin ise need pirukad raamatu tarvis läbi ja välja nad tulid sellisena nagu pildi peal ja pälvisid sööjate heakskiidu. Mis puutub pärmitaina külmkappi panemisse, siis siin retseptis on see selle eesmärgiks just taina tahendamine. Sulatatud margariin tahkub jahedas, soe vesi paneb aga pärmiseened tööle. Selles retseptis ei olegi eesmärk saiane tainas, vaid pigem selline pehme, aga mure. Olen ise sarnaselt valmistanud pitsatainast ja ka näiteks sarvesaia tainast. Viimane näiteks on lausa ööotsa külmkapis ja isegi kipub seal pisut kerkima. Aga sarnaselt nendele pirukatele on tulemuseks krõbedad ja muredad sarvesaiad. Kui tainas tundubki raskesti rullitav, siis annab seda jahusel laual rullides parandada.
Saianaine 03.mai 2011 00:53
Esiteks ma arvan, et nii vähese jahuga on tainas vedel nagu eelkergitus ning rullimisest on asi kaugel. Ma teen ka üsna pehme saiataigna tavaliselt ja panen 0,5 l vedeliku kohta (aga 2 klaasi just nii palju ongi) 700-850 grammi jahu olenevalt jahu niiskusesisaldusest. Teiseks - poole tunniga ei kerki ükski tainas ka toasoojas eriti palju, aga külmkapis ei juhtu sellega üldse mitte midagi. Mis mõte on soojal vedelikul, kui tainas kohe külmkappi topitakse? Külmashoidmise eesmärk on ju pärmiseente elutegevust takistada, aga taigna kergitamisel, vastupidi, püütakse pärmiseentele eriti mõnusat elukeskkonda luua. Kas keegi PÄRISELT ka on selle retsepti järgi tainast teinud? Kas Toidutare asjapulgad ei võiks äkki retsepti anonüümse autori käest üle täpsustada jahukoguse ja kergitusreziimi?
Monika 29.apr 2011 11:47
Kas tainas ei peaks kerkima toasoojas??? Esimest korda kuulen, et külmkapis! Proovisin ka külmkapis, kuid seal see ei teinud midagi!
Merca 23.apr 2011 14:47
Retseptis on kas vedeliku kogus suur või jahu kogus väike-igatahes tainas tuleb nii vedel,et ei anna ei sõtkuda ega rullida.Mina panin jahu tunduvalt rohkem.
Tinka 20.apr 2011 19:44
Tõesti maitsvad. Ma liha ei söö seega tegin kartulipudru ja juustuga. Parim!:Y
atsike7 01.märts 2011 09:28
haruldlaselt maitsvad ja head pirukad.:Y
kokatar 05.veeb 2011 09:17
kõige mõnusam lihapiruka retsept
1