Uudiskiri Instagram Facebook
 
Küpsetised

Soome kringel

Küpsetised

Soome kringel

Katrin erakogu
PrindiSoovita sõbrale
Maitsev kringel, meie pere lemmik.
Retsept
portsjonile
Taigen:
25g pärmi
0,5 pakki taluvõid
2 muna
1 kl piima
6 kl jahu
Täidis:
0,5 pakki taluvõid
1 kl suhkrut
2 sl kakaod
Valmistusviis
Pärm hõõruda vähese suhkruga, lisada pool pakki sulatatud võid, 2 lahtiklopitud muna, klaas piima ja jahu. Segada ja panna pooleks tunniks külmkappi. Täidise jaoks sulatada pool pakki võid, lisada suhkur ja kakao ja segada. Kerkinud taigen rullida lahti, määrida peale täidis ja keerata uuesti rulli. Rull lõigata pooleks (et oleks kaks pikka riba) ja põimida need omavahel läbi. Küpsetada 30 min 225º C juures.

KOMMENTAARID

Siiri Kirikal 27.apr 2015 11:06
Kuivpärmi kulub presspärmiga võrreldes poole vähem ning kringlitaina valmistamine on ka veidi teine. Et asi oleks selgem, siis siin on üks kuivpärmiga kringli retsept võrdluseks: http://toidutare.ee/-
peotoidud/-
muu/19E99/#Marjapärg
Algaja Merle 26.apr 2015 23:12
Tere! Kas kuivpärmiga ka teha saab? Kui jah, kas siis pärmi kogus jääb samaks? Aitäh vastajatele! :-)
pipsin 14.okt 2012 09:48
Väga lihtne kringel, maitsev ka. Panin veidi rohkem pärmi (kommentaaride põhjal) ja jahu läks ka vähem. Jahuga tuleb käituda nii, et paned vähe haaval, eriti lõpus ja kui lööb käte ja kausi küljest lahti, siis on piisav. Mul läks vist 5 kl jahu, 6-s oleks juba liiga kuivaks teinud kringli. Täidis ka väga magus (kuigi tundus alguses et vähe on, tegelikult piisas), nii et glasuuri tegin valmis küll aga seda enam peale ei pannudki, oleks liiga magusaks läinud. Ah ja nagu ikka - igasse magusasse küpsetisse lisan sutsu soola, ilma soolata oleks see kringel väga imelik jäänud. Kindlasti teen teinekordki.
külaline 19.aug 2012 21:47
Naljakas on lugeda, et algajad küpsetajad, kes teevad vb elu esimese küpsetise, muudavad kohe kardinaalselt koguseid ja lisaks veel ka aineid! Vahet pole, mis neil siis välja tuleb, see pole ju enam see asi, mis pidi tulema. Ja tihtipeale veel kurdetakse, et ei õnnestunud. Ma arvan, et kui mul on mingit küpsetist palju kordi tehtud ja ma olen üsna vilunud, siis ma hakkan omal algatusel ja soovil muutma ja kui ei õnnestu, siis olen ikka ise süüdi, mitte retsepti kirjutaja.
ingrid 29.aug 2011 22:01
meie pere lemmik
Sille 06.märts 2011 20:31
Tegin täna elu esimese kringli. Muna panin 2 tk asemel 3, piima 1 kl asemel 2, jahu 6 klaasi asemel 5. Tuli väga maitsev kringel. Ei kuiv ega midagi. Glasuur ka loomulikult peal :)
tsikk 12.veeb 2011 23:07
Jubee hea kringel tuli, sisse panin rosinaid, kirsse, õunu. Tõesti poest ka ei saa nii head, kui välja tuli. Kuigi taigen ei kerkinud eriti:( Aga lõpp tulemus selle eest SUPPPPPPEEER!
trilei 24.jaan 2011 15:09
Suurepärane küpsetis ! Taignasse panin terve paki kuivpärmi presspärmi asemel ja piima lisasin 1,5 klaasi, sest muidu tuli taigen kõva. Ahju temp. 200. Kuna küpsemise ajal lugesin siinseid kommentaare ja avastasin, et soola tõepoolest taignas ei olnud. Kohe ahjust võttes pintseldasin veega üle ja peale glasuur tuhksuhkrust-võist-
kuumast veest-kakaost-
vaniljesuhkrust-
sidrunhappest ja kuna taignas soola polnud, panin glasuuri sisse 0,5 tl soola ja ei kahetse. Mõnusalt maitsekas glasuur tegi lihtsast kringlist täiusliku kringli. Järgmine kord panen pähkleid ka.
toodu 31.dets 2010 13:53
Mul juba 3 kord teha seda ja kõik korras super välja tulnud. katlyyna - mina segan täidisesse 2 spl kartulitärklist, see hoib natuke koos ja ei voola nii palju välja. Võib-olla ei ole see enam nii mahlane, aga samas söömiseks pole ainult taigen. Selle nipi sain siit samast kommentaaridest.
pihv 26.dets 2010 21:15
super ...
katlyyna 27.nov 2010 22:54
Mina lugesin läbi kommentaarid ja läksin samuti kööki katsetama. Super hea tuli! Ma kohe ei uskunud, sest kartsin tulemuseks kuiva plönni. Samas jätsin retseptist välja 1 muna ja jahu panin kohe kindlasti vähem. Ainuke jama oli, et kerkis kohutavalt ning sisu jooksis osaliselt välja. See ei rikkunud muidugi maitset.
Sabiina 27.okt 2010 00:18
tõeliselt tubli oled, Kertu! Minna, ära kohe laida ja mõttetuks kuuluta kui ise teha ei oska. Vaata kui paljud kiidavad, st tuleb ju välja kui õigesti teha. Ega minul ei tule ka kõik alati esimene kord välja, aga ega ma seepärast retsepti ei süüdista. See on väga hea kringel ja väga nõutud,nii et ....proovi veel.
kertu 14.okt 2010 17:51
ma olen 12 aastane ja sõbrannaga proovisin teha ja väga tuli :P:);):D:Y:A
mirtel 04.okt 2010 13:45
Kringel valmis. Väga hea! :) Kuiv- üldsegi mitte! Teinekordki!
mirtel 04.okt 2010 11:56
Proovin ka siis selle järgi. Kasutan kaerajahu. Kas see taigen jääbki suht kuiv enne kerkimist? Igatahes panin selle külmikusse, vaatab, mis välja tuleb. Eks hiljem annan teada. :)
kitkurnah 25.aug 2010 11:46
mina panen külma koguni terveks tunniks
Sabiina 11.juuni 2010 10:13
Tuleb-tuleb! Uskuge ikka ja tehke alati täpselt retsepti järgi kui ei ole asi käpas ja siis õnnestub ikka. Aitäh Eglele ka!
peeter termomeeter 06.juuni 2010 15:32
Tere, kas tõesti tuleb tainas panna külmkappi u. pooleks tunniks? Kas ikka kerkib? Aitäh.
egle 06.juuni 2010 14:18
tubli Sabiina! Mina küpsetan ka sellist kringlit ja paremat ei ole kusagilt saanud!Ja seda umbes juba 15 aastat ja aastast küpsetamise kogust ei suudagi lugeda. Kõik ei olegi sündinud küpsetajad ja kui küpsetada ei oska, ärge virisege! Jõudu!
Sabiina 02.juuni 2010 22:16
Lugesin kohe huviga neid seinast-seina kommentaare. Ma arvan, et pole midagi muud nii palju oma elus küpsetanud kui seda kringlit ja kunagi pole see olnud kuiv.Muidugi panen nii soola, suhkrut kui kaneeli. Pärmi 100g. Lihtne ja väga maitsev ilma eriliste lisanditeta kui pole midagi käepärast. glasuuri teen harva, sest niigi ülimagus.Ja rosinaid panen siis kui tahetakse. Olen küll enda jaoks aastate jooksul kohandanud teda ja kogused pole enam need, mis algretsptis. Nalja-
kas on see, et kui mõnel kohe välja ei tule, siis on halb ja kuiv jne. Aga igaühel see ei õnnestugi, küpsetamine on kunst ja kõik pole kahjuks kunstnikud.
virginya 01.apr 2010 13:26
Ma olen ka korduvalt seda kringlit teinud, aga esimene kord tuli ikka väga kehv. Kuna retseptis pole taignasse ei soola ega suhkrut ette nähtud, siis oli see mage mis mage. Lisaks on tainas tõesti jube kuiv. Mina tegin omapoolse paranduse sellise, et 6 klaasi jahu asemel ma panen 5 klaasi, lisan ka soola ja suhkrut ja lisaks panen taignasse ühe rosina-kohupiima pasta. Siis tuleb tainas piisavalt pehme ja hõrk. Täidisesse ma lisan ka kaneeli.
kitkurnah 22.veeb 2010 09:04
sellest kogusest saab väiksema kringli, suuremale seltskonnale soovitan kindlasti teha topeltkoguse, ja võid päris kindel olla, et süüakse ära;))). Mina olen võtnud jahukoguseks 1 liiter, st natuke vähem kui retsepti siia üles riputaja. Mune panen muidu 3, topeltkogusele 5.
mardikas 12.veeb 2010 17:57
tahaks ka sünnipäevaks teha aga kas sellest saab ikka suure kringli,no et ikka jätkub suuremale seltskonnale või nii:)
Atsinna 10.veeb 2010 21:27
Kaneeli võiks küll vahele panna. Ise oleks ka pidanud panema.
MRLN 10.veeb 2010 21:05
Plaanis ka seda kringlit teha,aga küsimus,kas kaneeli võiks ka vahele panna?
123
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Minestroone kikerhernestega

Argitoidud
Minestroone kikerhernestega