Küpsetised

Õunakringel

Keskmine hinne: 3.78 Allikas: Oma Maitse Autor: Angeelika Kang
Vahel on lausa sõnulseletamatult mõnus küpsetada ise kringlit, just sellist, mida ühestki pagariärist osta ei saa.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.
2. Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.
3. Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.
4. Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. Jahuta ja serveeri.
Kauba peale saab terve majatäie oivalist küpsetuslõhna.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kessu 10.nov 2014 21:58
Tahaks teha, aga fariinisuhkrut pole kodus. ei tea kas võin selle asendada tavalisega? siis vist peab vähem veidi panema seda? Või ei tule siiski seda õiget head maitset kringlil siis?
ikka123 09.aug 2013 20:31
Minu esimene kringlikatsetus pärast 20 aastat ja õnnestus :) Järgmine kord panen täidise või puru sisse lisa dl suhkrut. Minu maitse järgi võiks olla magusam. Ja muidugi tegin pool taigna kogusest ja täis täidise kogused. Kahtlustan, et kas tavalisse elektriahju, see üldse täiskogusega ära mahuks.
elise^^ 31.aug 2012 22:29
Väga magus ei tulnud aga täitsa kringel.
Vaarikas 25.aug 2012 19:57
Hea ja mahlane!
RLY 29.dets 2011 23:38
Super hea kringel. Tegin jõululauale. Ei olnud selline kuiv, nagu ma teiste retseptide järgi varem teinud olen. Esimest korda tegin selle retsepti järgi ja väga viis. Ainuke häda kringliga, et ülisuur tuli välja. Seega edaspidi teen vaid siis, kui suurem seltskond koos.
Kirzica 26.dets 2011 12:22
proovisin ka nüüd jõulude ajal selle kringli tegemist. Tõsiselt hea tuli välja. Minul kulus retseptis antud taigna kogusest kuskil 2/3 ja täidist läks terve kogus. Ma kahtlustan, et kui ma oleks üritanud tervet taigna kogust kasutada siis see poleks mulle lihtsalt ahju mahtunud, sest kogus on ikka meeletu :) Aga soovitan seda retsepti kindlasti proovida lihtne ja väga väga maitsev
Irks 12.okt 2011 21:09
Maitsev, kuid kuna tainas koos täidisega valgus plaadil laiali ja põimida eriti ei õnnestunudki, siis kringel oli kui plaadikook. Külalistele sellise välimusega plönni ei pakuks.
johanna 03.okt 2011 14:57
hindan ka 5 tähega!
johanna 03.okt 2011 14:55
tegin ka poole taigna koguse ja täidise sama. tuli väga-väga hea! ka järgmine päev oli hea pehme. siit ka küsimus - kui taignast jätta vanillsuhkur ja kardemon välja, kas see pärmitaigen sobiks ka näiteks viineri-, vorsti-, hakklihapirukate jaoks, just selles mõttes, et ehk jäävad ka pirukad järgmine päev pehmed :)
Hindaja 21.sept 2011 20:48
Pettumus. Kringel nagu tavaline mage sai. Maitsetu ja tuim. Isegi taina kogusest tehtud kaks kringlit said nii suured ja täidist on selle koguse kohta väga vähe.
anxsar 20.sept 2011 23:26
Suhkurt lisasin pisut rohkem kui retseptis ja täidise tegin topelt, nagu eelnevad targad kommenteerijad on soovitanud - Kringel tuli nii maitsev, et sõnu polegi vaja.
siirikirikal 19.sept 2011 08:46
Clio: tainasse kulub 200 g võid. Raamatus on seega kogus õige.
Clio 17.sept 2011 21:37
raamatus "100 kooki 3" on taigna koostises 200 g võid kumb on siis õige kas 100 g nagu siin, või 200 g nagu raamatus? tahan proovida seda retsepti, aga kui toidutares on õigem info, siis saaksin ka oma raamatus ära parandada.
saiasöödik 05.sept 2011 15:02
Väga hea kringel! Tegin tainast pool kogust (sõtkusin kõige lõpus sulavõi sisse), täidist terve koguse (nb! õunad peab suht pisikeseks lõikama!), lisasin õunatäidisele 2 spl maisitärklist ka. Suhkrut on kindlasti vaja rohkem panna, eriti, kui on hapukamad õunad. Soovitan seda pigem täidisesse ja purusse lisada. Midagi lõikama ei hakanud, põimisin kaks tervet rulli omavahel. Jätkus koos tordiga 25-le inimesele.
Atsinna 21.aug 2011 22:03
Taignasse ei pane tõesti ühtegi muna. Aga taigna enda kogus on päris suur, sama koguse puru ja täidise tarbeks tuleks pool taigna kogust teha, siis on ta hästi mahlane.
ytekas 21.aug 2011 20:29
kas tõesti ilma munata? taigna sisse ei pane yhtegi muna??
cooler 16.juuli 2011 14:00
Mina samuti ammu juba kringleid lahti ei lõika, s.t palmikuid ei tee, lõikan lihtsalt kääridega sälgud sisse pärast ja ei voola mingi täidis välja ja samamoodi läksin esimene kord orki taigna suurusega, tuli megasuur kringel, kus täidist vähe. Järgmine kord tegin kaks kringlit ja need tulid superhead ikka.
Gurmaanitar2002 19.apr 2011 08:39
Ahhjaa! Suhkrut panin juurde nii purule kui ka täidisele kuna meil kodus magusasõbrad. Aga see muidugi maitseasi.:)
Gurmaanitar2002 18.apr 2011 20:54
Imemaitsev! Kasuta-
sin üldsegi Moskva saiakeste taigna retsepti, see veits teistmoodi aga ikkagi sellest pool kogust. Täidist ja puru võtsin terve kringli jagu.Ikkagi sai kringel väga suur. Kasutasin siin paljude nõuandeid. Et täidis vedel ei jääks ,panin sinna 2 sl maisitärklist juurde. Taignal tuleb jah ,vähemalt tunnike kerkida lasta kui mitte rohkem ,eks ikka ise silmaga näeb ,millal õige aeg on( peaks ikka topeltsuureks minema). Palmimiseks tegin kaks pikka rulli eraldi ja näppisin veel kinni ka ,et täidis välja ei tuleks ,siis palmisin ära ja panin kringliks plaadile. Alles plaadi peal tegin kääridega salgud sisse üle terve kringli ,sai väga hea. Siis lasin veel rätiku all 20 min. kerkida ,määrisin munaga ,puistasin puru peale ja 40 min. ahju. Poole küpsetamise pealt katsin fooliumiga,muidu läheb ikka liiga tumedaks. Ahjust välja võttes määrisin sulavõiga, on pehmem ja mõnusam. Kuna pole kardemonisõber ,siis jätsin selle sootuks välja. Kes viitsib, võib ?okolaadi ka peale panna. Esimest korda tegin ja tulemus kokkuvõttes superhea!
Laadu 24.veeb 2011 20:32
Täitsa kringel tuli, kuigi elus pole sellist asja teinud. Koguse tegin pooleks ja see tuli ka 40 x 40cm ehk peaaegu pool ruutmeetrit kringlit sai :P Kui oleks täiskogused retsepti järgi pannud oleks saanud 1 ruutmeetri kringlit :S Täidist võiks rohkem teha, see ei teeks paha. Kardemoni mul polnud, asendasin ingveriga. Peale läks kakaovõõp. Maitse ok. :A
Kersti 05.jaan 2011 18:53
Kes vähe algajam: pärmitaigen tahab kerkimiseks sooja ruumi!
Merx333 23.dets 2010 12:02
Unustasin lisada, et millegipärast ei tahtnud minulgi tainas väga kerkida. Armastan väga pärmitaignast küpsetada ja varem pole sellist asja juhtunud. Lasin kerkida 1 tund ja 10 minutit, siis oli ok. :)
Merx333 23.dets 2010 12:00
Väga hea kringel! Taignakogusest tegin 3/4 ja täidise tegin terve koguse. Nagu keegi juba eespool kirjutas, lisasin minagi õunasegule 2spl tärklist ja seetõttu ei valgunud segu välja. Tegin kaks rulli ja põimisin need omavahel kokku. Pealt sakitasin veidi kääridega. Purusegu oleks võinud vabalt topeltkogus olla, sest peale ei jagunud ja tegin puru juurde. Küpsetasin ahjus 25 minutit 200 C juures.
fuzzels 11.nov 2010 16:42
Mmm.. samuti minu elu esimene kringel! Tegin pool taignakogusest ja ülejäänud kogused jätsin samaks. Superhea tuli, soovitan soojalt! Alguses ka nagu tainas ei tahtnud kerkida aga lasin poole tunni asemel tunnike kerkida, siis tuli enam-vähem! Lisasin muidugi ka rosinaid. Kindlasti teen veelkord! Lemmik!:D
Triin_ka 10.okt 2010 22:15
Jah, tainas küll ei kerkinud (lõpuks panin külmkappi ja seal natuke kerkis) aga kringel tuli hea. Kõik kiitsid. Muidugi tegin taigna koguse pooleks aga õunatäidise ning puru koguse jätsin samaks. Maitse oli hea, mitte liiga magus ja mitte väga hapu. Mõnus.