Küpsetised  » Koogid

Koheva beseekattega laimikook

Keskmine hinne: 3.53 Allikas: Toidutare Autor: Eva Palu
Õhulisest, kreemisest, kohevast ja suussulavast finaalist saab maitsenaudingu juba esimesest suutäiest.
Valmistusaeg: 40-60 min
Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Suru segu 24 cm-se läbimõõduga lahtise koogivormi põhjale ja 3-4 cm kõrguselt küljele. Küpsisekiht peaks olema suhteliselt paks. Eelküpseta põhja 180-kraadises ahjus 10 minutit, võta ahjust ja jäta siis jahtuma.
Pigista laimidest välja mahl. Eralda munakollased ja -valged.
Vahusta munakollaseid mikseriga umbes 2 minutit, jätka mikserdamist ja nirista sisse kondenspiim. Kui see on segunenud, alanda mikseri kiirust ja kalla sisse laimi mahl. Peata mikseri töö, kui mass on segunenud. Kalla täidis eelküpsetatud küpsisepõhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit.
Vahusta munavalged 1,5 dl suhkruga keskmise tugevusega vahuks. Tõsta saadud mass ahjust võetud koogile ja küpseta veel 150-kraadises ahjus 10 minutit.
Jahuta vormis ja eemalda jahtununa ettevaatlikult koogivormist. Kook on üsna õrnake. Aga nii vastupandamatult hea. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Kärt 08.okt 2014 12:43
Võtsin arvesse eelnenud kommentaare ja kook tuli kenasti välja. Küpsetasin munasegu 30 min 180kraadi juures. Laimimahla oli mul ainult 70ml, oleks vabalt olla nt 100 ml, minule jäi hapukust väheks. Üleüldiselt maitsev kook, kuid mitte midagi ülierilist minu jaoks.
Siiri Kirikal 13.märts 2014 17:33
Kui ahju temperatuur on õige ja kogused ka...ei tohiks tahkumisega probleeme olla... Ja kondenspiima kulub 1 purk ehk 400 grammi.
Jane 13.märts 2014 09:54
no mina ka eile tegin. kõike hea ja ilus , aga ära ei tahkunud. isegi mitte hommikuks. kas peab kõik kondenspiima ära panema? minu koogis on kondenspiima maitse üle, kuigi laimimahla sai 100ml
Liizet 12.märts 2013 23:06
Laimimahla võiks natuke vähem panna.
siirikirikal 14.jaan 2013 15:59
Pilvesilm: Eva Palu soovitab munakollase kihi enne beseekihi lisamist ikkagi korralikult tahkeks küpsetada (sellest saab aru kui kooki õrnalt raputada). Kui see ei ole küpsenud, siis jätka küpsetamist.
hiie 11.jaan 2013 12:54
Kas ilma kondenspiimata ei tule midagi välja , või mida selle asemel kasutada ?
Pilvesilm 10.jaan 2013 14:44
Aitäh! Munavalge kiht jäi ilus ja kohev, aga munakollasega kiht vajus kokku. Kas peaksin laskma enne munavalge peale panemist jahtuda või vajab rohkem küpsetamist?
siirikirikal 09.jaan 2013 15:30
Pilvesilm: Eva Palu soovitab munavalge kindlasti korralikult ära vahustada, siis ei vaju see kokku.
Pilvesilm 09.jaan 2013 10:57
Tegin. Küpsise kihi panin võimalikult õhukese. Munakollased vahustasin tugevaks vahuks ja alles siis lisasin kondentspiima ja laimimahla. Ei jäänud vedel. Ahjus küpses ja kerkis ilusti. Kui aga munavalgevahu peale panin, siis vajus kokku. Kas peaks laskma enne koogil jahtuda ja alles siis munavalgevaht peale ja uuesti ahju? Maitses aga hästi. Hea lihtne teha, arvan, et teen teinekordki.
mako 31.dets 2012 18:38
Super hea kook!
Viiruk 30.dets 2012 13:59
Mina tegin täpselt retsepti järgi ainult viimane kord oli ahjus kolm minutit rohkem nii, et võttis otsad natuke jumekaks. Välja näeb küll väga ilus ja homme võtan vormist välja ja lõikan katki siis on näha kas on seest vedel. Mulle tundub, et see munavalgevaht on kuidagi toores aga rohkema küpsetamisega läheks vist sitkeks. Igatahes väga isuäratav näeb välja. Annan teada kuidas maitseb ja seest välja näeb. Aga lihtne ja kiire valmistada.
123vikk 27.dets 2012 12:50
see oli supppper!
siirikirikal 10.dets 2012 13:20
Eva Palu lisab: Enne beseekihi lisamist soovitan kontrollida, kas kollane täidis on hüübinud. Kui ei, jätka küpsetamist. Kui kook saab liiga hapu, siis timmi retsept oma maitse järgi. Lihtsalt mõnele maitseb nii ja mõnele naa. Beseekiht mahendab hapukust kenasti.
siirikirikal 10.dets 2012 10:30
Eva Palu jätkab: Antud koogi puhul aga soovitan tahkumise parandamiseks jälgida ahju, need on erinevad, temperatuurinäidikud tihtipeale valetavad ja võib-olla nõuabki teie ahi, et küpsetis oleks kauem ahjus. Võib-olla kasutasite väiksemat vormi, täidist oli paksemalt ja ei saanudki ära küpseda?
siirikirikal 10.dets 2012 10:28
Eva Palu lisab: Olen seda kooki mitmed korrad teinud ja mitmel korral on see ebaõnnestunud, enne kui nipid enda ahju järgi paika sain. Hädas olin samal põhjusel, mida mitmed kommenteerijad kirjutavad, et ei tahku ära. Seetõttu sai retseptis koostisosade kogust, ahjutemperatuuri ja küpsetamise aega muudetud. Probleem ei ole laimimahlas. Selle küpsetise juured viivad Ameerikas aastakümneid tagasi sündinud retsepti juurde, mis oli tegelikult magustoit kondenspiimast, laimimahlast ja munakollastest, mis tahkuvad ka ilma küpsetamata ära.
Merli 10.dets 2012 10:15
Panin täidise taignasse pisikese teelusika täie tärklist ja kahe laimi (suti suuremad kui kanamunad) mahla. Välja tuli väga maitsev ja täidis ei vajund laiali. (sõime jahtunult)
maiasmokk 08.dets 2012 20:43
koogi tegin eile õhtul. täna hommikuks oli vedel täidis kenasti ära tahkunud. tundub, et asusin liiga agaralt koogi kallale, laskmata korralikult ära jahtuda. Tark ei torma:)
Helle 08.dets 2012 14:25
Pange natuke maisitärklist ka täidisesse
:( 08.dets 2012 01:01
Mõtlesin, et proovin ka siis, panin mahla vähem ja hoidsin kauem ahjus, aga ikka jäi kuidagi vedel. :(
Atsinna 07.dets 2012 22:37
See retsept on ilmunud Maalehe Köögikalendris 2011 a ja retsepti on kirja pannud Elina Kroon, gurmeepoodide Delicato juhataja. Seal on retsepti nimeks "Lumine laimikook" Nüüd siis järsku siin aga autor teine, kuid retsept sama. Mina tegin seda kahel korral. Esimene kook sai väga vähe laimi mahla, ikka tõesti vähe, kuna rohkem polnud ja kook tuli välja väga hea, tahke ja hästi lõigatav. Teist korda tehes panin peaaegu retseptis olnud laimi mahla koguse ja küll jäi vedel. Ja väga hapu. Hoidsin ka kauem ahjus, kuid ei tahkunudki. Kui teeks kolmandat korda, siis täpselt nii nagu esimesel korral, hästi vähese mahlaga, kusjuures hapukat maitset oli tunda, aga kõik oli tasakaalus. 125 ml ongi ju 1,5 dl. Naljanumber, üks kirjutas teise pealt maha.
küsija 07.dets 2012 21:16
tänud, maiasmokk!
maiasmokk 07.dets 2012 20:26
proovisin teha nii nagu kirjas, kuid seest jäi vedel. võimalik, et 20 minutit täidise jaoks on vähe või tuli mass liiga vedel? kuid tasub proovimist siiski. kindluse mõttes lisage munavalge mass siis, kui olete veendunud, et täidis on tahke.
küsija 07.dets 2012 18:16
kellel õnnestus? kuidas välja tuli? kas asi on väärt pingutamist?!
maarja nõu 03.dets 2012 19:22
loodan et mul onnestub see hästi
1