Uudiskiri Instagram Facebook
 
Kringlid

Martsipani-õunapärg

Kringlid

Martsipani-õunapärg

Lia Virkus Väike saiaraamat
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Siinsetest ainekogustest saad kaks õunapärga, mis ahjusoojalt kaovad suures seltskonnas kiirelt laualt. Martsipani-kaneelitäidis koos hapukate õuntega võlub iga maiasmokka. Demerara suhkur lisab täidisele veel karamellist mekki. 

üle 60 min

Retsept
TAINAS
50 g Pärm (toasoe)
3 dl Piim (käesoe)
1.5 dl Suhkur
1 tl Kardemon
0.5 tl Sool
1 tk Muna (toasoe)
150 g Või (toasoe)
12 dl Nisujahu
TÄIDIS
200 g Või (toasoe)
1 dl Demerara suhkur
1 sl Kaneel
200 g Martsipan
PEALE
3 tk Õun (riivitud)
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
KAUNISTAMISEKS
Mandlilaastud
Tuhksuhkur

1. Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks, ühenda käesooja piimaga. Lisa ülejäänud suhkur, kardemon, toasoe või ja muna, sega läbi. Edasi lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks. Lase kerkida räti all soojas 45–60 minutit ehk kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Samal ajal valmista täidis.

2. Selleks sega või, suhkur, kaneel ja riivitud martsipan kreemjaks massiks (kõige mugavam on seda teha köögikombainis).

3. Jaga kerkinud tainas pooleks ja rulli kaheks 0,5 cm paksuseks nelinurgaks suurusega 30 x 20 cm. Määri tainale täidis ning puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Tõsta rullid 24–26 cm läbimõõduga võitatud lahtikäivasse koogivormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee kääridega peaaegu põhjani ulatuvad sisselõiked (lõika kääridega pärg lihstalt 2-3 cm vahemaa tagant läbi) ning keera tekkinud viilud vaheldumisi ühele ja teisele poole.

4. Kata rätikuga ja jäta veel 1 tunniks toasooja kerkima. Seejärel määri lahtiklopitud munaga ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 30 minutit (pöördõhurežiimil 20 minutit) või kunisai on küps ja kuldkollane. Puista jahtunult üle tuhksuhkruga.

KOMMENTAARID

Helen 15.jaan 2014 22:24
Proovida
Iiris 13.sept 2013 14:29
Suur tänu, Siiri! Väga arusaadav nüüd ja nii lihtne see ongi. Mina ei suutnudki välja mõelda kuidas see käib:)
Siiri Kirikal 10.sept 2013 09:56
See on väga lihtne - lisasin juurde veel ühe pildi, mis teeb asja lihtsamini arusaadavaks.
Iriska 09.sept 2013 20:20
... keera tekkinud viilud vaheldumisi ühele ja teisele poole. Jäi arusaamatuks kahjuks
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes