Küpsetised  » Tainad

Magus pärmitainas (põhiretsept)

Keskmine hinne: 3.9 Allikas: 100 rooga
Hõõru presspärm vähese piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Kuivpärm sega esmalt vähese jahuga ning klopi siis piima hulka. Lisa toesoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Kalla või sõelu tainakaussi 7-8 dl jahu ja sõtku paar minutit. Seejärel lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes esialgu 2 dl järele. Lisa tükkidena pehme margariin ja sõtku uuesti ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest lahti. Kata tainakauss rätikuga, tõsta sooja kohta ja lase mahult kahekordseks kerkida. Kuna tainas sisaldab rohkesti rasva ja suhkrut, võib selleks kuluda tund või isegi kauem.
Raputa laud vähese jahuga üle, kaabi tainas kausist välja. Sõtku kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Vormi soovitud kuju ja suurusega saiad ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kata kareda rätikuga ning lase soojas ja tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida. Pintselda toasooja lahtiklopitud muna või munarebuga, riputa pinnale jämedat suhkrut või mandlilaaste. Küpseta väikesi saiu ahju keskmisel siinul 250'C juures 8-10 minuti või 225'C juures 12-14 minutit. Stritsel või kringel vajab 20-25 minutilist küpsetamist alumisel siinul 200'C juures.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
veronika 16.veeb 2015 17:09
hea taigen
M 21.jaan 2014 20:20
Tõesti super retsept. Tegin kaneeli rulle sellest, panin natuke vähem suhkrut taignasse, sellevõrra rohkem läks vahele ja no rullid kerkisid ikka korralikult ja olid mõnusalt pehmed. Järgmised korrad teen sama retsepti järgi kindlasti :)
kairc 26.okt 2012 10:33
ÕS: .taigen , parem: tainas.
Kairi 30.juuni 2012 09:55
Veider sait. Kui sisestada otsingusse "pärmitaigen" grammatiliselt õigesti, siis tuleb null vastust. Leidsin lõpuks selle retsepti, head saiakesed tulid. Aga no kuulge! Peab ikka põmmpea olema, et sellise asja peale tulla!:O
heleri123 27.nov 2011 18:13
väga suureks paisusid saiaksese:P aga muidu oli super
R. 05.märts 2011 12:30
Tõesti väga mõnusas ja pehmed saiakesed said sellest taignast. Ka järgmine päev olid veel seest pehmed.
mina 22.dets 2010 21:20
Või asemel margariini ei tohi kasutada?
mari 21.sept 2010 11:05
väge head saiakesed,mulle väga meeldivad:Y
kl 05.aug 2010 16:09
to mamsel,piim ei tohi olla liiga kuum ka sest muidu see tapab pärmiseened ära ja siis ei kerki üldse.
ingelyx 27.apr 2010 18:54
to villa rumal küsimus ehk, aga mida mõtled eelkergitamise all? kas siis kui juba pirukakraam nt hakkliha piruka sees, siis ootan et kerkiks see saiake uuesti? Enne pirukate tegemist (ehk enne sisu lisamist taina vahele) ju tainas korra kerkib.
villa 23.veeb 2010 19:24
väga tähtis on enne küpsetamist saiade eelkergitamine kahekordseks,siis tulevad kohevad saiad
Leanika 19.veeb 2010 14:22
Õudsalt maitsev tainas tuli:)))) Soovitan soojalt!
tereesa 06.veeb 2010 14:12
Õudsalt head pirukad ja saiad saab,just lõpetasin tegemise:Y:Y
giis 30.jaan 2010 16:40
Sellest tainast tulid küll imemaitsvad saiakesed. Minu maitsele oli küll retseptis kardemoni tiba liiga palju, panin vaid 0,5 tl.
Patu 23.jaan 2010 17:49
Kas ilma munata ka pärmitainast on võimalik teha?
NAAJ 20.jaan 2010 09:33
Kui tahad pitsa jaoks tainast, siis ära lihtsalt suhkrut lisa
Tellu 20.jaan 2010 09:20
Pealkiri on magus pärmitaigen,kuidas seda mõista? Kui nt. tahta teha pitsat?
ämblik 31.dets 2009 13:50
just tegin taina valmis ja panin kerkima:D,eks paistab kas kerkib ka.Ma vähemalt loodan:P
mamsel 12.dets 2009 12:53
piima võiks natuke isegi soojendada, et tekiksid vajalikud tingimused pärmseente arenguks. tainas ei kerki muidu.
tudeng 02.dets 2009 16:49
Kui tähtis on see, et piim ja muna toasoojad on?
1