Uudiskiri Instagram Facebook
 
Tainad

Pärmi-lehttainast tähesaiad

Tainad

Pärmi-lehttainast tähesaiad

Pille Enden Kodukiri
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Krõbe ja samas pehme, kuldpruun ja kohev – selline peaks ju küpsetis olema! Pärmi-lehttainal on selleks parimad eeldused olemas. Tainast saab nendest kogustest umbes 900 grammi. 

üle 60 min

Retsept
5.5 dl Nisujahu
15 g Presspärm
1.5 dl Piim
1 tk Muna (suur)
0.5 dl Suhkur
2 tl Sool
225 g Või
Muna (määrimiseks)
Jahu (rullimiseks)
1. Murenda pärm käesoojas piimas ja hõõru vedelaks, klopi hulka muna, suhkur ja sool.

2. Lisa vähehaaval jahu ja sõtku hästi läbi, kuni saad elastse taina. Vajadusel lisa pisut jahu.

3. Pane tainas õliga määritud kaussi ja lase umbes tund aega kerkida, kuni see kahekordseks paisub, või lase sel öö läbi külmkapis seista.

4. Raputa lauale jahu, patsuta tainas 1 cm paksuseks ristkülikuks.

5. Lõika võist umbes sentimeetrised viilud ja tõsta keset tainast.

6. Voldi peale algul ülemine, siis alumine tainaäär ja lõpuks küljed. Suru käega lamedaks – ettevaatlikult, et või välja ei pressiks.

7. Rulli 30 x 50 cm ristkülikuks. Algul õrnalt, et või jaotuks taina vahel ühtlaselt.

8. Nihuta tainast enda ees 90 kraadi. Voldi peale parempoolne kolmandik, siis selle peale vasak kolmandik. Keera pooleks kokku ja pane 15 minutiks külmkappi.

9. Korda rullimist veel 2 korda. Pärast viimast rullimist hoia veel vähemalt 15 minutit külmkapis.

10. Rulli tainas õhukeseks, lõika sobiva suuruse ja kujuga tainatükid ja vormi saiad-pirukad. Lase 30–60 min rätiku all kerkida. Määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 190-kraadises ahjus 15 min.

HEA TEADA!
Väikseid saiakesi saab sellest kogusest 16 kuni 18 tükki.


VAATA TAINA VALMISTAMIST KOOS SELGITAVATE FOTODEGA SIIT!







KOMMENTAARID

Indrek 18.mai 2018 18:58
Midagi on selles retseptis väga valesti. Juba jahu ja vedeliku suhe tundub paigast ära. Tasuks üle kontrollida, sest selle retsepti järgi tegutsedes tulemus küll eriti kiita ei ole. Tegelikult võib pärmilehttainast valmistada täiesti tavalise magusa pärmitaina retsepti järgi. Kui, siis natukene rohkem jahu. Kuid üldiselt otsustab kihilise pärmitaina kvaliteedi siiski õige taina ja või temperatuuridega opereerimine. Korralikult mitmekordselt kokkurullitud pärmitainas peab olema saiakeste või pirukate vormimisel olema külm ja külmalt ka järsku 220-230 kraadisesse ahju. Et toimuks nn shokk. Siis tuleb krõbe ja kihiline tulemus.
Nadja 23.apr 2018 17:28
Tere! Kas 2 tl soola paljuks ei lähe? Tegin ka selle retsepti järgi... Aga mu meelest oli see liiga soolane...
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes

Lihata
Suvikõrvitsa-ricottarullid tomatikastmes