Küpsetised  » Tainad

Pärmitainas pirukatele

Keskmine hinne: 3 Allikas: Oma Maitse Autor: Kaie Mei
Klassikaline pärmitainas sobib hästi nii magusate kui ka soolaste täidistega, kõige paremini aga just klassikaliste porgandi-riisi-, kapsa- või lihatäidistega. Kogus orienteeruvalt 12 väiksele pirukale.
Valmistusaeg: üle 60 min
1. Kuumuta piim käesoojaks ja sega sellesse pärm ja suhkur. Pärmseened on tillukesed elusolendid, kes armastavad soojust ja toitu, seepärast ära surma neid kuumema kui 50-kraadise vedelikuga, toiduks paku aga suhkrut. Liigne suhkur pole siiski hea, seetõttu magusta tainast kerkimise lõppfaasis või hoopis magusate täidistega.
Õnnestunud elutingimuste korral kergitab pärm taina kohevaks, ebaõnnestumise korral jääb see ebameeldiva pärmise maitsega või kerkib halvasti.

2. Sulata rasvaine ja lahusta selles sool.

3. Vispelda või mikserda pärmise piima hulka pool jahukogusest. Kui soovid olla pärmi elutegevuses kindel, jäta vedel tainas mõneks ajaks sooja kohta kerkima. Sellist moodust nimetatakse eelkergituseks.

4. Ära liialda jahuga – tainas võiks olla pigem vedelam, ent hästi hoolega sõtkutud. Soe tainas ja hoogne segamine loob keskkonna, mis hoiab pärmseentest eralduvat süsihappegaasi hästi kinni. Seetõttu tainas kerkibki topeltsuureks nii toasoojas kui ka ahjukuumuses. Õnnestunud tainas venib hästi, vähemalt 15 sentimeetrit.

5. Sõtku tainast intensiivselt vähemalt 5 minutit, kuni see lööb tainalaua ja käte küljest lahti ning on lihtsalt vormitav.

6. Lisa rasvaine ja teine osa jahust, sõtku tainas ühtlaseks. Aseta soojust hoidvasse nõusse ja pane peale puhas köögirätik või potikaas. Lase kerkida topeltsuureks. Sõtku tainas uuesti läbi, vormi pirukateks ja lase enne küpsetamist kindlasti veel 5 minutit kerkida.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 26.jaan 2017 09:20
Pärmitainas ei kerki reeglina siis, kui vedelik on olnud kas liiga kuum või liiga külm. Igaks juhuks tasub üle vaadata ka kuivärmi säilivusaeg.
Urve 24.jaan 2017 14:26
mis teha kui on kuivpärm, teen nii nagu õpetatud aga ahjus ei kerki
Siiri Kirikal 19.dets 2016 11:27
Retsept sai parandatud nii jahu kui suhkru osas. Aitäh kirjutajaile!
Heiki 18.dets 2016 11:30
Mul tekkis küsimus, millal teine pool jahust lisatakase?
Tigu 18.dets 2016 11:19
Kopsupirukad on tõõesti väga maitsvad.
Triny 11.sept 2016 01:06
Tainas tuli väga hea ja tõesti jäid pirukad permed.
Milla 23.okt 2015 21:14
Et selle 2 tl suhkrut lisan kohe koos pärmiga piima?
Sirtsuke 26.nov 2014 09:23
Proovisin selle õpetuse järgi teha ja tulid imemaitsvad kopsupirukad. Pirukad jäid pehmed ja isegi järgmine päev olid head. Soovitan soojalt proovida, eriti neil kes vähem küpsetavad. ;)
1