Küpsetised  » Tainad

Keedutainas

Keskmine hinne: 3.41 Allikas: Vanaema kokaraamat Autor: Toidutare
Tainas, mis sobib nii soolaste kui ka magusate küpsetiste, tuuletaskute ja kohupiimataskute valmistamiseks.
Valmistusaeg: kuni 20 min
Keedutainast valmistatakse ühe põhivalmistusviisi järgi. Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu sisse ja sega tugevasti. Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab. Lase tainal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad. Kui munad on suured, võta üks vähem. Iga muna lisades klopi tainas siledaks. Tainas peab olema ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks. Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Pritsi tainas läbi koogipritsi või pärgamentpaberist torbiku või pane kahe lusika abil parajad pätsikesed, rõngad või muu kujulised küpsetised küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpseta 220°C juures 10-15 minutit, siis vähenda kuumust 200°C-le ja küpseta veel 10-15 minutit. Lõpupoole lülita kuumus välja. Ava ahjuuks ja lase küpsetistel natuke jahtuda. Õnnestunud keedutaina küpsetised on seest tühjad ja ei lange kokku. Kokkulangenud küpsetised pane natukeseks ajaks ahju tagasi, kus nad uuesti kerkivad. Täida magusate või soolaste täidistega. Jahtunud tuuletaskud lõika pooleks, alumistele pooltele pritsi või pane lusikaga täidis.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
külm tuba 21.jaan 2017 16:50
magusaks täidiseks saab ka panna jäätist aga siis peab kähku sööma
nananan 21.jaan 2017 16:48
väga hea retsept kõik toimib nii nägu peaks
Aili 10.märts 2015 13:49
Olen korra teinud ja olin rahul, täna teen veel :)
viljar10 20.aug 2013 21:47
Nätskeks ei jää seest kui 15 min pärast küpsetamise algust avada korraks ahjuuks (lase niiskus välja) ja 5 min enne lõppi torkad augud sisse (umbes sinna, kus pärast pasta sisse lased või siis lõikekohale. Ja taigna paksuse pärast ärge pabistage. Ka äravajunud tainas kerkib piisava kuumuse juures. Kellel ei õnnestu, see kontrolligu oma ahju temperatuurinäidikut termomeetriga. Need panevad vahel pange. Mul õnnestub alati :)
Laura 24.juuli 2012 19:08
Ma mõtlesin et seekord ei tule üldse välja, sest kui muna panin läks liiga vedelaks, panin jahu kõvasti rohkem, mul polnud õige või ka, aga tegin hiigelsuured, 12 tükki, nüüd täidan ära ka , mõnusad seest tühjad on, pruunid on liiga vist, esimesel korral tulid ka hästi välja, hea retsept ! :)
Katrin 13.veeb 2012 14:18
tegin ka selle retseptijärgi kohupiimaga tuuletaskuid- väga head tulid aga sooviks ka ilusat väljanägemist. Kas kuskil on ka video, et näha kuidas seda kondiitripritsiga pannile vormitakse? Mul tulid kole väikesed.
siirikirikal 13.veeb 2012 08:52
Jah, keedutainas peaks jääma mõnusalt ühtlane, koospüsiv ja kleepuv. Jahu võiks olla soovitavalt võimalikult peen ja valge, et vedelik ja jahu võimalikult massi annaks. Kui tainas tundub vedel ja laialivalguv, siis saab ka muna kogusega selle konsistentsi reguleerida, lisades pool muna vähem.
M.B 12.veeb 2012 19:31
Minul ei õnnestunud väga hästi....Tegin küll veidi teistsuguse jahuga (öko nisujahuga) ja kuna klaasi polnud, siis panin 3 dl vett, mis peaks enam-vähem vist sama olema, mis 1.5 klaasi. Igaljuhul need pätsikesed murenesid pealt ja jäid veidi nätskeks seest... :( Ja see taigen pidi tulema suhteliselt paks, et see laiali ei valguks ahjuplaadil, kuid mul tuli suhteliselt vedel ning selle pärast lisasin veidike veel jahu, kui ikkagi valgusid plaadil laiali :( Ma tahaks neid veel teha, kuid ei tea, mida ma peaks teisiti tegema... äkki oli asi siiski jahus?!
laura53 10.jaan 2012 12:50
Tõsiselt head...kerge teha ja tulevad väga maitsvad ja ilusad....täidiseks panin vahukoore-
vanillikohupiima segu, soolastele tuunikala ja kodujuust sibul. Ja ka juust-küüslaugu-
singi täidisega.Parasjagu küpsevad ahjus... Soovitan :))):Y:Y:Y:H
pipsike 09.dets 2011 18:03
Olen mitmeid kordi seda retsepti proovinud ning iga kord tulevad väga head tuuletaskud. Julgen soojalt soovitada!
kk 12.nov 2011 13:58
Soolane täidis: riivjuust, praetud paprika,seened,-
värske till. Kõik kokku hapukoorega.
march 11.nov 2011 00:51
Tegin esimest korda ja tuli väga hästi välja
Hindaja 05.nov 2011 20:11
Tekkis küsimus, miks ma seda varem pole teinud :) Imehea!
Marina 22.sept 2011 16:47
Mina olen mitmeid kordi selle retsepti järgi teinud ja on alati välja tulnud:)
Assukas 29.aug 2011 13:45
Mina proovisin ka lõpuks ära. Ja võin vist tulemusega rahule jääda. Praegust veel jahtuvad aga tunduvad küll seest tühjad ja ilusad. Soovitan igatahes kõigile!
mina 05.juuni 2011 08:23
Minul vajusid lössi:(
Kodukana 30.mai 2011 07:12
Tegin eile üle pika aja keedutainast ja tuli ilusti välja - kerkisid hästi, seest tühjad ja väga maitsvad kui sisse teha kohupiima-vahukoore segu
Twixy 06.apr 2011 12:42
Minul tulid ka väga ilusad. Tegin küll või puudumisel margariiniga, aga isegi see ei kahjustanud ;)
Atsinna 28.veeb 2011 10:17
Kuna see keedutaigna retsept on üks ühelt maha kirjutatud Ida Savi raamatust "Saiad, koogid, pirukad", siis see töötab raudselt hästi, (nagu tema kõik teisedki retseptid), olen ise ka palju kordi teinud. Kes süüdistab retsepti, et välja ei tulnud, see võiks eelmise postitaja ruthmaria kolmandat rida väga hoolega lugeda, siis edaspidi kindlasti õnnestub. Ja muideks, Ida Savil on selle retsepti nimeks "Keedutaigen".
ruthmaria 27.veeb 2011 22:09
Proovisin täna esimest korda ja igal juhul võib ettevõtmist õnnestunuks pidada - silmaga vaadata pole ehk nii ilusad, sest taignapätsid said tehtud lusikatega, aga maitseomaduselt ei jäänud kuidagi poe omadele alla. Vastupidi, oli lisaks õigele maitsele ka see südamega asja juures olemise maik juures. :) Igal juhul kerkisid kenasti, seest olid täitsa õõnsad ja üldse oli jube suur rõõm edu üle. Kel välja ei tulnud - retsepti küll ei maksa süüdistada ja seda kohe p***ks nimetada. Leidsin vanast heast "Saiad, koogid, pirukad" raamatust selle retsepti täpselt samal kujul. Kui siin ikka positiivseid kommentaare nii kõvasti on, siis järelikult pole viga retseptis, vaid küpsetajas - tegijal ikka juhtub, nii et proovige aga uuesti.
Mari 31.jaan 2011 22:39
Minul läks täiesti nässu. Küpsetasin nagu retseptis kirjas, kuid koogikesed jäid nätskeks. Panin siis veel ahju tagasi, kuid ega väga midagi paremaks ei läinud. Samuti oleks tainast vaja rohkem maitsestada, kas siis vastavalt soola või suhkruga. Üritasin kohupiima-vahukoore täidist teha, aga panin vist liigselt vahukoort ja täidis hakkas koogikestest välja voolama- voolas hoopis kuskilt vahedest, mis olid küpsedes miskitmoodi jäänud (kasutasin taignakoguste plaadile panemiseks lusikaid- ju siis jäi ebaühtlaselt vms). Ühesõnaga viskasin kogu plaaditäie õue varestele söögiks ja enam katsetada ei taha. Tõesti ei saa aru, miks midagi välja ei tulnud, kuigi jälgisin täpselt retsepti.
tydruk321 26.jaan 2011 13:27
mina tegin ka esimest korda ja nii ilusti tuli välja. täidiseks tegin kohupiima vahukoore. järgminekord proovin soolaseid täidiseid
.J. 15.jaan 2011 14:48
pask tainas , kes vähegi armastab kokkamist siis ärge seda küll tehku .
Männu 28.dets 2010 19:32
esimese korra kohta superhead... täidiseks kasutasin kondenspiima..njäm-
ma:P
Annika 07.nov 2010 19:56
minumeelest on ka siin kraadid veits paigast ära aga vb on asi minu ahjus. aga mul jäid ka seest toored algul, siis võtsin kraade madalamaks ja jäid ilusad ja head.
12