Uudiskiri Instagram Facebook
 
Kastmed

Praekaste

Kastmed

Praekaste

Maire Suitsu
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Praekastmest rääkides mõeldakse meil tavaliselt kastet, mille valmistamiseks on kasutatud lihast väljaimbunud vedelikku. Lahtiselt ahjupannil või sellele asetatud restil küpsetamisel valguvad lihamahl ja rasv panni põhjale, kust see väga kiiresti aurustub, tahked jäägid aga kõrbevad panni külge ning nende maitse on päästmatult rikutud. Selle vältimiseks peab panni põhjale üsna tihti lisama keeva vett või eelistama kotis küpsetamist.
Retsept
portsjonile
3 sl õli või selitatud võid
5 dl veega segatud praeleent
3 sl jahu
1 -2 tk tume lihaleemekuubik
(või maitse järgi vedelat lihafondi)
3 sl rõõska koort või tugevamaitselist punast lauaveini või paar sl kanget kohvi
purustatud must pipar
Kuumuta rasv keedunõus või pannil, lase tal kergelt pruunistuda, raputa või sõelu juurde jahu; kuumuta pidevalt segades helepruuniks.
Hakka siis kohe lisama vedelikku, samal ajal kogu aega labidakesega segades; pudenda juurde ka leemekuubik(ud), lisa koor või vein; lambalihakastmesse sobib hästi ka kohv.
Sega labidakesega või klopi vispliga hästi ühtlaseks, tükkide tekkimisel suru kaste läbi tiheda sõela.
Keeda kastet küpse maitse saavutamiseks väikesel kuumusel vähemalt 10 minutit, maitsesta alles siis lõplikult.

KOMMENTAARID

vatsug 04.sept 2009 10:11
Praeleeme kasutamine on alati kindlapeale minek
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes